Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Με την εθνική θέση ο Τσίπρας στη συνάντηση με Ζάεφ

Την απόρριψη κάθε είδους αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, πριν από οποιαδήποτε
συμφωνία για το ονοματολογικό, αξιώνει η ελληνική κυβέρνηση από τα Σκόπια
Στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ επικεντρώνεται το ελληνικό ενδιαφέρον, στο περιθώριο των σημερινών εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της γείτονος χώρας Ζόραν Ζάεφ να είναι ιδιαίτερης κρισιμότητας.

Η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι ο κ. Ζάεφ, από την πρώτη στιγμή, έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του. Από την Αθήνα αυτή η στάση κρίνεται ως θετική, παράλληλα, όμως, τονίζεται ότι μένει να φανεί και στην πράξη και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση και, όπως έχουν προαναγγείλει κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να την εκφράσει και κατ' ιδίαν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της πΓΔΜ.
Πριν από τη συνάντηση, που έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 ώρα Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει σε πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ, με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean» («Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο»), στις 13:30.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.