Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Μνημείο Ολοκαυτώματος από την ελληνική Βουλή στο Άουσβιτς

Την πλήρη χρηματοδότηση της δημιουργίας ενός μόνιμου μνημειακού χώρου στο 'Αουσβιτς για όσους μαρτύρησαν εκεί αναλαμβάνει η Βουλή των Ελλήνων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Νίκος Βούτσης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε απόψε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πηλιχού "'Αουσβιτς: Έλληνες - Αριθμός Μελλοθανάτου", στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.


"Ως ελληνική Βουλή έχουμε αναλάβει την πλήρη κάλυψη -ενδεχομένως με ένα ποσό πολύ μεγάλο, διότι τόσο πρέπει να δώσουμε- όλου του έργου του μνημειακού ενός μουσείου μέσα στον χώρο του 'Αουσβιτς, για το οποίο η χώρα μας δεν είχε αξιωθεί όλες αυτές τις δεκαετίες να κάνει κάτι, ενώ υπήρχαν τα σχέδια, η πρόθεση, η διάθεση. Αυτό θα γίνει" είπε ο κ. Βούτσης και σημείωσε ότι οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

"Το χρηματοδοτούμε εξ ολοκλήρου από την ελληνική Βουλή και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχει γίνει" τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας πως θα είναι "ένας χώρος, με το αφήγημα, με τους ανθρώπους που μαρτύρησαν, με την κραυγή όσων δεν θέλουν να ξεχάσουν".
Ο κ. Βούτσης εξήρε την "πολύ ουσιαστική συμβολή" του βιβλίου του Γιώργου Πηλιχού "στην υπόθεση της συλλογικής μνήμης και στον αγώνα που πρέπει να κάνουμε ώστε οι μνήμες να μένουν ζωντανές για να μην στοιχειώνουν λαούς, ανθρώπους, κουλτούρες, ηπείρους, αιώνες".
Υπογράμμισε δε πως θα "πρέπει να εργαζόμαστε όλοι απέναντι στις ιδεολογίες τις φασιστικές, τις νεοναζιστικές, που σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες -κεντροευρωπαϊκές και άλλες- σηκώνουν και πάλι κεφάλι μέσα στον 21ο αιώνα διότι οι θύτες αυτού του εγκλήματος δεν ήταν τυχαίοι, δεν είχαν παρά μία συγκεκριμένη ιδεολογία εκβαρβαρισμού του ανθρώπινου γένους".
"Δεν πρέπει να είμαστε ανεκτικοί" υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: "Δεν πρέπει να είμαστε ανεκτικοί και σε όσους σιώπησαν για δεκαετίες -και θέλω να είμαι ευθύς κοιτώντας στα μάτια- στη χώρα μας και για όσους σιώπησαν και προτίμησαν τη λήθη για τη Θεσσαλονίκη και το τεράστιο έγκλημα που συντελέστηκε απέναντι σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Η λήθη δεν είναι πάντα καλός σύμβουλος, οδηγεί στην επανάληψη αυτών των εγκλημάτων".
Ο κ. Βούτσης σημείωσε ακόμη κατά τον χαιρετισμό του ότι "πρέπει να εργαζόμαστε και για την ειρήνη διότι οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις οδηγούν στα 'Αουσβιτς, οδηγούν σ' αυτό το συρμάτινο τείχος που χωρίζει και διχάζει".
Τόνισε ότι "πρέπει να εργαζόμαστε για την ειρήνη, για να λυθεί το Μεσανατολικό, για να σταθεροποιηθούν οι περιοχές μας και στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική" αλλά και γιατί "το χρωστάμε στα παιδιά μας, το χρωστάμε στα εκατομμύρια που δεν ήταν μόνο Εβραίοι -ήταν κατά πλειοψηφία Εβραίοι- ήταν και μειονοτικές και άλλες κι ευπαθείς ομάδες που μαρτύρησαν σ' αυτόν τον χώρο του μαρτυρίου".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.