Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Αλλαγές στο χαράτσι με τα δημοτικά τέλη των Δήμων

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κάθε νοικοκυριού και όχι τα τετραγωνικά μέτρα της κάθε κατοικίας θα καθορίζουν το ύψος των τελών καθαριότητας, που θα πληρώνουν οι δημότες, με την επέκταση και επικείμενη νομοθέτηση του οικονομικού εργαλείου «πληρώνω όσο πετάω» και σε επίπεδο πολίτη, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Η σημαντική αυτή ανακοίνωση, έγινε από το βήμα ενημερωτικής ημερίδας για τις νέες τεχνολογίες τηλεματικής στις συγκοινωνίες, που διοργάνωσε στο ΚΕΔΕΑ η εταιρεία Link Technologies σε συνεργασία με το τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
«Η νέα περίοδος της ανακύκλωσης με τον πρόσφατο ν. 4496/2017 σηματοδοτεί κάτι καινούργιο στο περιβάλλον. Συνδέει τα τέλη καθαριότητας των Δήμων με την απόδοση των ρευμάτων ανακύκλωσης και θέτει στην καρδιά του συστήματος νέες "οικονομικές" εφαρμογές της τηλεματικής, όπως την εξ αποστάσεως μέτρηση του ποσοστού πληρότητας των κάδων και ζύγισή τους on-line για τη βελτιστοποίηση της συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων», σημείωσε ο κ. Φάμμελος και εξήγησε: 
«Η σύνδεση κατοικιών και των κάδων τους μέσω κωδικών με τα απορριμματοφόρα και τα δρομολόγιά τους για τη μέτρηση της ποσότητας των απορριμμάτων σε επίπεδο νοικοκυριού, όπως σχεδιάζεται σήμερα πιλοτικά σε ορισμένους δήμους της Θεσσαλονίκης, θα συνδέει την πληρωμή των τελών καθαριότητας όχι πια με τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, κάτι τραγικό και άδικο, αλλά με την περιβαλλοντική απόδοση και το αποτύπωμα του κάθε νοικοκυριού. Και αυτό αφορά και τις επιχειρήσεις και όλες τις δραστηριότητες της πόλης». 
«Επιπλέον», συνέχισε ο αν. υπουργός, «η θεσμοθέτηση το 2018 της χωριστής διαλογής του οργανικού υλικού υποχρεωτικά στους χώρους εστίασης επιβάλλει ειδικό σύστημα αποκομιδής, το οποίο επίσης θα ελέγχεται τηλεματικά, γιατί αυτά τα φορτία θα απαλλάσσονται του ειδικού τέλους υγειονομικής ταφής». 
Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συνδρομή της τηλεματικής στο εγχείρημα του Κτηματολογίου σημείωσε: «Το πιο μεγάλο εγχείρημα που έχουμε ξεκινήσει είναι το εγχείρημα του Κτηματολογίου. Ουσιαστικά είναι η αποτύπωση σε μία ενιαία βάση δεδομένων όλων των γεωχωρικών δεδομένων της χώρας μας, που είναι οι δασικοί χάρτες, τα σχέδια οικισμών, οι ιδιοκτησίες, σε ένα υπόβαθρο, σε μια database ανοιχτή στον πολίτη, ανοιχτή και στον επιχειρηματία, η οποία δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να διαβάσουμε πάνω σε ένα υπόβαθρο την κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής και δασικής νομοθεσίας, ώστε να σταματήσει μια πολύ μεγάλη αντιδικία που υπάρχει στην Ελλάδα για τις επενδύσεις και τις χρήσεις γης. Πια και για πρώτη φορά θα είναι ξεκάθαρο πού μπορεί να κάνει ο καθένας τι. Και αυτό είναι μια ξεκάθαρη αναπτυξιακή επένδυση».
 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.