Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Στην τελική ευθεία η δημιουργία Μουσείου Εβραϊκού Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις 29 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για ένα μουσείο το οποίο θα ανεγερθεί στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης σε έναν συμβολικό τόπο καθώς θα λειτουργεί ως διαρκή υπόμνηση για το Ολοκαύτωμα και την εξόντωση 50.000 Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα ενώ παράλληλα θα παρουσιάζει την επίδραση της εβραϊκής κοινότητας στην ταυτότητα της πόλης.
Με το προεδρικό διάταγμα εγκρίνεται το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για το οικόπεδο ιδιοκτησίας ΓΑΙΑ ΟΣΕ ΑΕ, στην περιοχή του Εμπορευματικού Σταθμού Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο πολεοδομικός κανονισμός της περιοχής και οι περιβαλλοντικοί όροι για την πληρέστερη προστασία και την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο Π.Δ. στα πλαίσια της δημιουργίας μια ευρύτερης περιοχής πολιτισμού θα επιδιωχθεί η λειτουργική διασύνδεση των κτισμάτων, των υποδομών και των ελεύθερων χώρων καθώς και η προσαρμογή των έργων στο ευρύτερο περιβάλλον. 
Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, τον Ιανουάριο του 2018 θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες για την ανέγερση του Μουσείου σε έκταση 7.000 τ.μ. Με βάση το σχέδιο θα ανεγερθεί ένα κυκλικό κτίριο έξι ορόφων, από μέταλλο και γυαλί, το ύψος του οποίου θα φτάνει τα 32 μέτρα. 
Το μνημείο Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας
O Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Δαυίδ Σαλτιελ σε ανακοίνωσή του εκφράζει “την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ευόδωση των προσπαθειών της ΙΚΘ, με την αγαστή συνεργασία του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. κ. Αθανάσιου Σχίζα και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στο χώρο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης”.
“Με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος στις 29 Δεκεμβρίου 2017 και τη δημοσίευσή του στο φύλλο 293 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού εγχειρήματος που -μέσα από το έργο του με έδρα την πόλη της οποίας 50.000 πολίτες εξοντώθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα- θα λειτουργεί ως μια διαρκής υπόμνηση των συνεπειών της επικράτησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, ως θεματοφύλακας για τη μη επανάληψη του Ολοκαυτώματος, την προάσπιση και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών του ανθρώπου καθώς και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών” τονίζεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.