Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Γιατί πρέπει να περάσει το κάμπινγκ Αγ. Τριάδας στο Δήμο


του Σπύρου Κουζινόπουλου
Χρόνια τώρα δεν πάψαμε να φωνάζουμε ότι ο χώρος του κάμπινγκ, αντί της καταστροφικής του τσιμεντοποίησης, όπως προγραμματίζει το ΤΑΙΠΕΔ, για την ικανοποίηση κάποιων μεγάλων συμφερόντων, θα πρέπει να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Θερμαϊκού, προκειμένου να δημιουργηθούν εκεί χώροι εκπαιδευτικών, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που τόσο λείπουν από την περιοχή.

Για παράδειγμα ένα λύκειο που είναι τόσο αναγκαίο στην Αγία Τριάδα και τους Νέους Επιβάτες. Ένα ανοιχτό θέατρο που δεν υπάρχει σε όλη την έκταση του Δήμου μας. Ένας κινηματογράφος, καθώς ο Δήμος Θερμαϊκού είναι από τους ελάχιστους στο νομό Θεσσαλονίκης που τον στερείται. Χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας που είναι τόσο απαραίτητοι για τους συνδημότες μας, τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Ο τρόπος με τον οποίο αξιοποίησε ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας την περιοχή των λιπασμάτων, που επίσης ανήκε στο ΤΑΙΠΕΔ, έκανε σκληρούς αγλώνες και πέτυχε την απόκτησή της, είναι οδηγός για το πως θα πρέπει να κινηθεί και η δική μας δημοτική αρχή, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και όλοι οι φορείς της περιοχής.

Το αίτημα αυτό για τη δημοτικοποίηση του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, ίσως φαντάζει σήμερα ακατόρθωτο. Όμως αν κάποιος αγωνίζεται για κάτι που είναι σωστό, λογικό και δίκαιο, κάποια στιγμή θα έχει το ανάλογο αποτέλεσμα. Καθώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα μικρό ή μεγάλο. Το γεγονός ότι με τους αγώνες, χρόνια τώρα, της δημοτικής παράταξης "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" και της "Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού", τις συγκεντρώσεις, τις διαδηλώσεις, τις αφίσες και τις δυναμικές παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποτράπηκε το 2014 η πρώτη προσπάθεια οικοπεδοποίησης του κάμπινγκ, όπως ήταν ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ, κάτι πρέπει να λέει αυτό.

Από την άλλη, το επιχείρημα που προβάλλεται ότι τάχα "η έκταση του κάμπινγκ ουδέποτε υπήρξε δημοτική", είναι βαθιά λανθασμένο. Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης ανήκε στην Κοινότητα Αγίας Τριάδας και στους κατοίκους του χωριού. Η δημιουργία του κάμπινγκ, τη δεκαετία του ’60, στηρίχτηκε στην αναγκαστική απαλλοτρίωση κοινοτικής τότε έκτασης και αγροτεμαχίων των κατοίκων της Αγίας Τριάδας, που ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις, βίαιη, όπως έγινε στα μαύρα χρόνια της χούντας.

Συνολικά έγιναν τρεις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για τη δημιουργία του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας:

-Η 1η, ήταν το 1959 (ΦΕΚ 29/Δ/1959) οπότε απαλλοτριώθηκε έκταση 83.645 τ.μ. Και αφορούσε το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης στην οποία δημιουργήθηκε το κάμπινγκ.

-Η 2η, έγινε το 1967 (ΦΕΚ 59/Δ/1967) και αφορούσε έκταση 13.104 τ.μ. Στην ανατολική πλευρά του κάμπινγκ. Επιπλέον, με βάση την απαλλοτρίωση αυτή, προστέθηκε στο νότιο τμήμα νέα έκταση 38.104 τ.μ. Εκ των οποίων τα 18.049 τ.μ. Ήταν δασική έκταση.

-Η 3η και τελευταία απαλλοτρίωση ήταν πάλι επί δικτατορίας, το 1968 (ΦΕΚ 212/Δ/1968) και αφορούσε έκταση 22.393 τ.μ. Στη δυτική πλευρά του κάμπινγκ.

Το τελευταίο σχέδιο που είχε εκπονηθεί για την αξιοποίηση του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας ήταν του υπουργείου Ανάπτυξης τον Ιούλιο του 2003, αλλά έμεινε στα χαρτιά. Το σχέδιο προέβλεπε να λειτουργήσει το κάμπινγκ σε συνεργασία ΕΤΑ και τοπικής αυτοδιοίκησης, όμως ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Έτσι ο χώρος έφτασε στο σημερινό χάλι, την πλήρη απαξίωσή του, προκειμένου να ξεπουληθεί, όπως ακριβώς φοβούνται οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας, των Νέων Επιβατών και όλου του δήμου Θερμαϊκού.

Πρέπει να τονίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης και του πληθωρισμού που μαστίζουν τη Γηραιά Ήπειρο, τα κάμπινγκ γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθιση στη νότια Ευρώπη και κατακλύζονται από τροχόσπιτα, αυτοκινούμενα και σκηνές, ενώ για να κλείσει κανείς θέση πρέπει να περιμένει κανείς πολλές φορές καιρό στη λίστα αναμονής.

Η άποψή μας είναι ότι από την ώρα που έπαψε να ισχύει ο λόγος για τον οποίο πραγματοποιήθηκαν εκείνες οι απαλλοτριώσεις και δεν λειτουργεί πλέον το κάμπινγκ από δημόσιο φορέα, η έκταση πρέπει να επιστραφεί στο δήμο Θερμαϊκού, που είναι ο φυσικός διάδοχος της τότε Κοινότητας Αγίας Τριάδας. Και από το δήμο, να αξιοποιηθεί ο χώρος προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.