Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Μια ιστορική φωτογραφία για την Ημέρα της Γυναίκας

Μία ιστορική φωτογραφία: Γιορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας πριν 60 χρόνια, στις 8 Μαρτίου 1964, από το Σύλλογο Γυναικών Νομού Σερρών και την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), σε εξοχικό κέντρο της πόλης. Ανάμεσα στις πολλές γυναίκες που είχαν πάρει μέρος διακρίνονται:

Στην άκρη δεξιά (με τα γυαλιά) μία μορφή του ελληνικού γυναικείου κινήματος, η Κλεονίκη Κιουπτσή. Στο κέντρο η δικηγόρος Αννέτα Φράγκου που κατάγονταν από μία ιστορική για τους αγώνες και τις θυσίες της οικογένεια της Νιγρίτας. Καθιστή με το άσπρο παλτό (αριστερά) η 14χρονη τότε αδελφή μου Θεανώ Κουζινοπούλου, σύζυγος Γιώργου Σιδέρη και δίπλα η εξαδέλφη της Αγγελική Σερραίου. 

Στην εκδήλωση, τιμώντας τη μέρα των γυναικών, παραβρίσκονταν και τρεις γνωστοί για τους αγώνες και τη δράση τους άνδρες: τα στελέχη της ΕΔΑ Νίκος Λατινόπουλος και Θανάσης Παπαθανασίου, πρώην βουλευτής ( στην άκρη αριστερά) και δεξιά, το ιστορικό στέλεχος του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος στο νομό Σερρών Βασίλης Κιουπτσής, πρώην κρατούμενος κατά τη δικτατορία Μεταξά στο κάτεργο της Ακροναυπλίας, που είχε γλυτώσει ως εκ θαύματος την εκτέλεση από τους Ιταλούς κατακτητές στο Κούρνοβο, στις 6 Ιουνίου 1943.

Η φωτογραφία είναι από τη συλλογή της Πέπης Κιουπτσή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.