Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Εγκαταλείπονται και τα ζώα λόγω κρίσης


Αύξηση στον αριθμό των οικόσιτων ζώων τα οποία εγκαταλείπονται από τους «ιδιοκτήτες» τους διαπιστώνουν οι άνθρωποι του διαδημοτικού Συνδέσμου Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ).

Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», το φαινόμενο που ήταν σύνηθες στα τέλη του καλοκαιριού, καθώς πολλοί έπαιρναν ζώα φύλακες για τα εξοχικά τους, τα οποία όμως στη συνέχεια εγκατέλειπαν, παρατηρείται πια καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, κάτι που αποδίδεται στην οικονομική κρίση.
«Το φαινόμενο παρατηρείται πια σε μόνιμη βάση. Τα δύο αυτοκίνητα του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, σε συνεργασία και με φιλόζωους, εντοπίζουν πια πολλά εγκαταλειμμένα ζώα στις περιοχές του Ασβεστοχωρίου και του Χορτιάτη», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, Σταύρος Ζαμπέτογλου.

Αναφορές πολιτών
Οπως εξηγεί ο κ. Ζαμπέτογλου, ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ ιδρύθηκε το 2005, μετά από ομόφωνη απόφαση των τότε 11 δημάρχων της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Σήμερα, στην εποχή του «Καλλικράτη», καλύπτει τις περιοχές Πυλαίας – Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς και Θέρμης. Μόνο το 2010, οι περιπτώσεις στις οποίες επιλήφθηκαν οι άνθρωποι του ΣΥΠΠΑΖΑΘ αφορούσαν 4.500 ζώα. Παράλληλα, από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι σήμερα τοποθετήθηκαν τσιπάκια (δηλαδή ηλεκτρονική ταυτότητα) σε περισσότερα από 1.200 ζώα.
Κατόπιν αναφοράς του πολίτη, τα ζώα περισυλλέγονται, και έπειτα από εντολή των κτηνιάτρων του συνδέσμου, μεταφέρονται σε συμβεβλημένα ιατρεία ή κλινικές, όπου υποβάλλονται σε εξετάσεις και τεστ για τον έλεγχο λεϊσμανίασης. Τα άρρωστα ζώα περιθάλπονται, ενώ τα υγιή ζώα στειρώνονται και καταγράφονται, σημαίνονται με τσιπ και έπειτα από την προσωρινή παραμονή τους σε ένα συμβεβλημένο καταφύγιο, αφήνονται και πάλι ελεύθερα. Τα τηλέφωνα του συνδέσμου είναι τα 2310/438.496 και 447.995 (www. syppazath.gr)

Αποτεφρωτήριο
Μεγάλος στόχος μας είναι – με τη βοήθεια και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – να δημιουργήσουμε τους δικούς μας χώρους για τα αδέσποτα ζώα. Σε αυτόν εκτός από καταφύγιο, σκοπεύουμε να τοποθετήσουμε κι έναν αποτεφρωτήρα ζώων (σήμερα λειτουργεί μόνο ένας στο Λαγκαδά), ένα μίνι ζωολογικό κήπο, ένα χώρο για εκπαίδευση ζώων κ.ά. Το οικόπεδο, έκτασης 26 στρεμμάτων, έχει βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου και θα το αγοράσουμε με έξοδα του συνδέσμου, αλλά αναζητούμε χρήματα μέσω και του υπουργείου για την άδεια λειτουργίας και την κατασκευή των εγκαταστάσεων», τονίζει ο κ. Ζαμπέτογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.