Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Oι «Άγγελοι του Marquette»


Γνωστές για τον ηρωϊσμό και την αυτοθυσία τους Νεοζηλανδές νοσοκόμες, που έγιναν αργότερα γνωστές ως οι «Άγγελοι του Marquette», είναι θαμμένες στο Βρετανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Μίκρας, το οποίο βρίσκεται δίπλα στα κοιμητήρια της Καλαμαριάς. Οι Νεοζηλανδές νοσοκόμες, βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το πλοίο «HT Marquette» στο οποίο επέβαιναν, τορπιλίστηκε κάπου έξω από τον Θερμαϊκό, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 1915.

H Caterine Anne Fox

Στο Βρετανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Μίκρας, είναι θαμμένοι σχεδόν 500 νοσηλευτές, αξιωματικοί και άνδρες των δυνάμεων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, όταν στρατιωτικά και νοσοκομειακά πλοία  χάθηκαν στη Μεσόγειο, χτυπημένα από Γερμανικές τορπίλες και νάρκες.
Marion Brown
Στο μνημείο, που υπάρχει στο στρατιωτικό νεκροταφείο Μίκρας, αφιερωμένο στη μνήμη των νεκρών, είναι γραμμένα τα ονόματα των αξιωματικών, νοσοκόμων και μελών του πληρώματος του «Marquette», το οποίο με καπετάνιο τον Τζων Φίντλεϊ, είχε ξεκινήσει στις 19 Οκτωβρίου 1915 από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, μεταφέροντας τρόφιμα, εφόδια και νοσοκομειακό υλικό για τις συμμαχικές δυνάμεις που πολεμούσαν στο Μακεδονικό Μέτωπο.
Στις 9,15 το πρωί της 23ης Οκτωβρίου Οκτωβρίου, κι ενώ το πλοίο εισέρχονταν στον Θερμαϊκό κόλπο, χτυπήθηκε από τορπίλη γερμανικού υποβρυχίου στην εμπρός δεξιά πλευρά με αποτέλεσμα να βυθιστεί μέσα σε 13 λεπτά της ώρας, παρασέρνοντας στον υγρό τάφο 167 άτομα, στρατιώτες, νοσοκόμες και μέλη του πληρώματος.
Στο βρετανικό στρατιωτικό νεκροταφείο της Μίκρας, υπάρχουν επίσης οι τάφοι Βρετανών, Ινδών, Νεοζηλανδών και Αυστραλών στρατιωτών και ναυτών που επέβαιναν στα πλοία  «Ivernia», όταν αυτό τορπιλίστηκε την 1η Ιανουαρίου 1917, το νοσοκομειακό πλοίο «Britannic» που βυθίστηκε από νάρκη στις 21 Νοεμβρίου 1916 καθώς και άλλων που χάθηκαν στο Αιγαίο Πέλαγος στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.