Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Προγραμματικές, λόγια και έργα

του Τραϊανού Χατζηδημητρίου
Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά για τις προγραμματικές δηλώσεις έδωσε ελπίδες για την έξοδο της χώρας από τη δεινή κρίση. Λίγο το αφορολόγητο, λίγο ο ΦΠΑ, λίγο οι αποκρατικοποιήσεις, αν όλα αυτά και πολλά ακόμη, κυρίως οι διαρθρωτικές αλλαγές, μπουν μπροστά και γίνουν, ίσως η ελληνική οικονομία να πάρει μια βαθιά ανάσα και να μπορέσει να σκαρφαλώσει πάλι σε στέρεο έδαφος από το χείλος του γκρεμού που βρίσκεται σήμερα.

Το «κλειδί» στο στοίχημα που έχει να κερδίσει η κυβέρνηση και η χώρα δεν είναι τόσο στα μέτρα -ανάσα, που είναι καλοδεχούμενα, και βεβαίως πρέπει να υπάρξουν, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες ή η αύξηση του αφορολογήτου, όσο στις μεταρρυθμίσεις που οφείλει να κάνει η νέα κυβέρνηση. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές συνδέονται με την ουσία, την «ψυχή» της δομής του ελληνικού κράτους, με το εθνικό παραγωγικό μοντέλο που ξορκίζουμε αλλά δεν υπάρχει, με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία του αναγκαίου φιλεπενδυτικού κλίματος, ώστε να υπάρξει η τελική κατάληξη, η δημιουργία δηλαδή νέων θέσεων εργασίας, νέου πλούτου, που θα είναι ικανός, όταν διανεμηθεί, να δώσει ανάσα και στους πολίτες, στα ασφαλιστικά ταμεία και στην οικονομία γενικότερα.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Οχι βεβαίως με τη μορφή της εκποίησης, αντί ενός κομματιού ψωμί, αλλά της χρησιμοποίησής τους έτσι ώστε να γίνουν μοχλός για γενικότερη ανάπτυξη. Η σκέψη της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να μην είναι απλώς πόσα χρήματα θα πάρει από την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου του κράτους, αλλά και τι σχέδιο έχει για την αξιοποίησή του ο αγοραστής.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην αρχή αυτής της νέας και πιο δύσκολης -μεταπολιτευτικά- περιόδου πρέπει να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους. Να μη χώσουν το κεφάλι στην άμμο, να μην κλείσουν τα μάτια μπροστά στα προβλήματα. Με τόλμη και με την αίσθηση για τους κυβερνήτες ότι είναι η τελευταία φορά που κυβερνούν, ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο ούτε γι' αυτούς, ούτε για τη χώρα παρά μόνον αν σπάσουν αβγά και κάνουν ομελέτα... Πρέπει να πετύχουν.
Πηγή: εφημερίδα «Αγγελιοφορος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.