Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Θεσσαλονίκη: Το πρώτο κρούσμα ιού του δυτ.Νείλου


Και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε κρούσμα του ιού του δυτικού Νείλου, συγκεκριμένα σε μια 71χρονη γυναίκα από τα Διαβατά. Η γυναίκα, που εμφάνισε συμπτώματα πριν από λίγες μέρες, υποβλήθηκε σε μια σειρά εξετάσεων στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (πρώην Λοιμωδών), επιβεβαιώθηκε ότι προσβλήθηκε από τον ιό και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης.

Με το περιστατικό αυτό, τα διαπιστωμένα κρούσματα στη χώρα μας αυξήθηκαν στα δεκαοκτώ, ενώ σε μια ασθενή η μετάδοση έγινε μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος. Η 67χρονη γυναίκα νοσηλεύεται με εγκεφαλίτιδα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της Αθήνας. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι το πρώτο διαγνωσμένο κρούσμα στη χώρα μας στο οποίο ο ιός μεταδόθηκε με αυτόν τον τρόπο. Εξάλλου, όπως εξηγούν οι λοιμωξιολόγοι, η μετάδοση μέσω μετάγγισης είναι εξαιρετικά σπάνια, λόγω της πολύ σύντομης διάρκειας παραμονής του ιού στο αίμα.
Η ασθενής είναι βαριά ανοσοκατασταλμένη και έχει ιστορικό πολλαπλών μεταγγίσεων. Οπως είπε στον «Αγγελιοφόρο», ο Σωτήρης Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, η 67χρονη είχε δεχτεί 55 φιάλες αίματος και από αυτές, όπως τελικά αποδείχτηκε, η μια ήταν μολυσμένη. Η ασθενής νοσηλεύεται εδώ και περισσότερο από τρεις εβδομάδες, γεγονός που έβαλε σε υποψίες τους ειδικούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Από τον έλεγχο που ξεκίνησαν σε δείγματα αίματος, διαπίστωσαν όταν η άτυχη γυναίκα δέχτηκε μολυσμένο αίμα.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τόσο η αιμοληψία από τον αιμοδότη όσο και η μετάγγιση στην ασθενή είχαν γίνει προτού εμφανιστεί το πρώτο κλινικά αναγνωρίσιμο και διαγνωσμένο κρούσμα του ιού στη χώρα μας. Ο αιμοδότης, που αναζητήθηκε και εντοπίστηκε, φαίνεται πως, αν και είχε τον ιό, είτε δεν εμφάνισε συμπτώματα ή αυτά ήταν ήπιας μορφής, ενώ σήμερα είναι καλά στην υγεία του.

Δυο θάνατοι, δεκαοκτώ κρούσματα
Τα διαγνωσμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 18, μετά τα τρία τελευταία που διαγνώστηκαν προχτές, ενώ δυο ασθενείς κατέληξαν. Στις δεκατέσσερις περιπτώσεις, οι ασθενείς εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα -εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση- και τέσσερα κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις, με βασικό σύμπτωμα τον πυρετό.
Μέχρι χτες, έξι ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου πήραν εξιτήριο, τρεις δε χρειάστηκε να νοσηλευτούν, άλλοι τέσσερις εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους κλινικών και τρεις σε ΜΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.