Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

"Βροχή" αιτήσεων στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης από υπερχρεωμένα νοικοκυριά για "κούρεμα" χρεών


Όλο και περισσότεροι πολίτες που έχουν λάβει δάνεια από τις τράπεζες, καταθέτουν στο ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις για υπαγωγή στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι αιτήσεις αυτές έλαβαν καταιγιστικό ρυθμό αμέσως μετά τις εκλογές, με τις νέες υποθέσεις να παίρνουν ημερομηνία εκδίκασης για το Μάιο του 2016, σύμφωνα με τις καταναλωτικές οργανώσεις.

Στα δυόμισι χρόνια εφαρμογής του νόμου έχουν κατατεθεί 3.651 αιτήσεις στο ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων οι 396 (δηλαδή πάνω από το 10%) τις τελευταίες τρεις εβδομάδες! Πανελλαδικά, εκκρεμούν πάνω από 20.000 υποθέσεις δανειοληπτών, ενώ με το άνοιγμα των δικαστηρίων τον Σεπτέμβριο αναμένεται να επικρατήσει το αδιαχώρητο, καθώς με το τέλος του έτους λήγει η αναστολή των πλειστηριασμών για την α’ κατοικία -χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό αν θα δοθεί παράταση.
Με τα επισφαλή δάνεια να πολλαπλασιάζονται και τα δικαστήρια να εκδίδουν αποφάσεις που προβλέπουν μεγάλα ποσοστά «κουρέματος» για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, ορισμένες τράπεζες φέρονται να έχουν υποβάλει πρόταση προς το υπουργείο Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των δανείων με ευνοϊκότερους όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας («Ελ. Τύπος» 23/7/20012) η βασική πρόταση προβλέπει τη μείωση των καταβολών όχι στο 30% του εισοδήματος, όπως είχε προεκλογικά προτείνει η ΝΔ, αλλά στο ένα τρίτο της τρέχουσας δόσης και, μάλιστα, με το υπόλοιπο ποσό να κεφαλαιοποιείται άτοκα.

«Θα πληρώνουν και τα δισέγγονά μας»
Με μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση, οι τράπεζες δεν χάνουν το κεφάλαιό τους, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις πλήρους αδυναμίας αποπληρωμής ή σε δικαστική ρύθμιση χρεών. Κάθετα αντίθετη βρίσκει αυτή η πρόταση την Ένωση Καταναλωτών «Ποιότητα της Ζωής» (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.). «Με αυτή την πρόταση η δόση μειώνεται στο ένα τρίτο, αλλά ποιος παίρνει πλέον μισθό τέτοιο που να μπορεί να πληρώσει έστω και αυτό το 30% και να του μένουν για να ζει;», διερωτάται η εκπρόσωπος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΚΠΟΙΖΩ Μαρουτσέλα Βασιλειάδου. Κατά την ίδια, το μόνο που επιτυγχάνεται με αυτήν τη ρύθμιση είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των τραπεζών, ενώ επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων (για το υπόλοιπο 70% των δόσεων) «και τελικά, για ένα σπίτι που αγόρασαν με στεγαστικό οι γονείς θα πληρώνουν τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους. Το ρήγμα της υπερχρέωσης βαθαίνει. Ο κόσμος δεν πληρώνει όχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί δεν μπορεί».
Η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τη διαγραφή μέρους δανείων ιδιωτών σε συνδυασμό με μείωση των επιτοκίων, ιδίως στην καταναλωτική πίστη και την αναστολή πλειστηριασμών για τα τρία τουλάχιστον επόμενα έτη, σε συνδυασμό με άλλες βελτιώσεις του Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Από τις αρχές Ιουλίου το παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΚΠΟΙΖΩ εγγράφει περί τα 50-60 νέα μέλη εβδομαδιαίως -αριθμός σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με την προεκλογική περίοδο. Στην πλειοψηφία τους τα νέα μέλη ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες. Από τις 1.900 υποθέσεις υπερχρέωσης που χειρίστηκε η ΕΚΠΟΙΖΩ καμία δεν κατέληξε σε συμβιβασμό, εξαιτίας της απροθυμίας των τραπεζών, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να προσφύγουν στη συνέχεια στη δικαιοσύνη.
Τα δάνεια σε αριθμούς
- 50 δισ. ευρώ ή το 20% της συνολικής πιστωτικής επέκτασης αντιπροσωπεύουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (σε καθυστέρηση από 90 ημέρες και άνω) για το πρώτο πεντάμηνο του 2012.
1 στα 5 στεγαστικά δάνεια είναι στο «κόκκινο» (σχεδόν 14 δισ. ευρώ).
- 4 στα 10 καταναλωτικά δάνεια δεν εξυπηρετούνται (13 δισ. ευρώ).
- 20% τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια (23,2 δισ. ευρώ)
20.000 οι αιτήσεις δανειοληπτών για «κούρεμα», οι οποίες εκκρεμούν στα δικαστήρια της χώρας.
3.651 αιτήσεις έχουν κατατεθεί στο ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης από το 2010, εκ των οποίων οι 396 τον Ιούλιο.
πηγή: εφημερίδα «Μακεδονία» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.