Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

"Καμίνι" η χώρα τις επόμενες ημέρες


Για παρατεταμένο κύμα καύσωνα προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων η ΕΜΥ. Οι υψηλές θερμοκρασίες, που κατά τόπους θα αγγίξουν τους 41 βαθμούς κελσίου, δεν πρόκειται να υποχωρήσουν για τουλάχιστον 6 με 7 ημέρες, μετατρέποντας ολόκληρη τη χώρα σε καμίνι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ η μέγιστη θερμοκρασία θα φθάσει:
1. Στη Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012, τους 37 και κατά περιόδους τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
2. Στην Ήπειρο τους 37 με 38 και μεσοβδόμαδα κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου.
3. Στο Ιόνιο κατά μέσο όρο η θερμοκρασία δεν θα υπερβεί τις πιο ζεστές ημέρες, τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
4. Στη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο μέχρι την Τρίτη 10 Ιουλίου 2012, τους 39 και κατά τόπους στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 40 χωρίς να αποκλείεται μεσοβδόμαδα να αγγίξει και τους 41 βαθμούς Κελσίου.
5. Στα νησιά του Αιγαίου, οι θερμοκρασίες δε θα ξεπεράσουν τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου και μόνο στη νότια Κρήτη από την Τρίτη 10 Ιουλίου 2012, κατά τόπους και κατά διαστήματα η θερμοκρασία θα φτάνει τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
6. Ειδικότερα για την Αττική, η θερμοκρασία αναμένεται από την Τρίτη 10 Ιουλίου 2012, να φτάσει τους 39 και πιθανόν από την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012 τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Στην περιοχή των ακτών του Θερμαϊκού, η θερμοκρασία αναμένεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερη και δεν θα ξεπεράσει τους 34-35 βαθμούς.

 Προσοχή συνιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν κατά τις επόμενες ημέρες, η  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη προειδοποιεί πως θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η ζέστη, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία. Επιπλέον, καλό θα ήταν να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες. Να φορούν ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, που διευκολύνουν τον αερισμό του δέρματος και την εξάτμιση του ιδρώτα (βαμβακερά, λινά), αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα, ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιούν καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου, όταν εκτίθενται στον ήλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.