Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

«Θέλετε να είμαστε “γλάστρες” στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.;

Καταγγελία για τον τρόπο τήρησης των πρακτικών στο δήμο Θερμαϊκού
Τι ρόλο παίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου; Και πως αποτυπώνονται στα πρακτικά οι τοποθετήσεις τους, οι παρεμβάσεις σε τοπικά προβλήματα και ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος; Το θέμα, έφερε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, μετά από μία νέα, χοντροκομμένη αυθαιρεσία που διέπραξε ο πρόεδρος του Σώματος.

Όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, από το ψήφισμα που είχε υποβάλει και εγκρίθηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου 2014, για την αύξηση της τιμής εισιτηρίων στην αστική συγκοινωνία, αφαιρέθηκε από το προεδρείο αυθαίρετα μία ολόκληρη παράγραφος, η οποία αναφέρονταν σε παμπάλαια λεωφορεία που χρησιμοποιεί ο ΟΑΣΘ στις γραμμές 69 και 72 οι οποίες εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό του Θερμαϊκού. Ενώ παράλληλα, εμφανίζεται ο κ. Κουζινόπουλος να συμφωνεί και να αποδέχεται ότι η πρότασή του για τη βελτίωση της αστικής συγκοινωνίας, με νέα, σύγχρονα, ασφαλή και κλιματιζόμενα λεωφορεία, είναι…. «εριστική, ως προς τη συνεργασία του Δήμου με τον Ο.Α.Σ.Θ.»!!
Το σημαντικότερο όμως ζήτημα που επισήμανε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», είναι ότι από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, ενώ υπάρχουν δεκάδες σελίδες με τις εισηγήσεις, τις προτάσεις και τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στις τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αλλά και όλων των δημοτικών συμβούλων, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται απλώς στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το κάθε θέμα και μόνο η θετική, αρνητική ή λευκή ψήφος τους. «Μας εμφανίζετε σα να είμαστε απλοί θεατές στις συνεδριάσεις, σα να είμαστε “γλάστρες” που απλώς παρακολουθούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικός, είναι ο τρόπος που παρουσιάστηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης της 14ης Οκτωβρίου 2014 η τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Θερμαϊκού (ΔΕΥΑΘ), προκειμένου να μπορέσει να προσληφθεί αρεστός στη διοίκηση Γενικός Διευθυντής. ΟΙ τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας» Σπ. Κουζινόπουλος, Θ. Ζδούκος και Ι.Τσακμάκας, καταψήφισαν το θέμα, καταγγέλοντας ότι επρόκειτο για φωτογραφική διάταξη, προκειμένου να προσληφθεί Γεωπόνος στη θέση του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΘ, κι όχι ειδικός με το αντικείμενο επιστήμονας (π.χ. Πολιτικός Μηχανικός, Χημικός Μηχανικός, Υδρογεωλόγος, Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος κλπ). Κι’ όμως, πέρα από την αναφορά στην αρνητική ψήφο των τριών συμβούλων, δεν υπάρχει ούτε μία έστω λέξη για την επιχειρηματολογία τους.

Η τοποθέτηση Κουζινόπουλου για τα πρακτικά
Αναφερόμενος στο σοβαρό θέμα της τήρησης των πρακτικών, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος σημείωσε τα ακόλουθα:
«Πρέπει κύριοι της διοίκησης να δούμε τη γενικότερη φιλοσοφία του πως αποτυπώνονται στα πρακτικά οι συζητήσεις που γίνονται στο δημοτικό συμβούλιο. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, στα πρακτικά μπαίνουν «παπλώματα» δεκάδων σελίδων μνε τις εισηγήσεις και τις ανακοινώσεις της διοίκησης και από κει και πέρα, «μούγκα στη στρούγκα». Εμφανιζόμαστε δηλαδή όλοι οι δημοτθικοί σύμβουλοι, σα να είμαστε απλοί θεατές, σα να είμαστε «γλάστρες» που παρακολουθούμε αμίλητοι τις συνεδριάσεις. Καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και της πλειοψηφίας.
Τρείς μήνες τώρα, που άρχισε να λειτουργεί αυτό το δημοτικό συμβούλιο, έχουμε πει άπειρα πράγματα, πολύ σημαντικά  θεωρούμε για τα προβλήματα του τόπου μας, χωρίς όμως να αναφερθεί στα πρακτικά ούτε καν το ελάχιστο. Και στο τέλος κάθε πρακτικού, αναφέρεται μόνο το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών, τόσοι ψήφισαν υπέρ, τόσοι κατά, τόσα λευκά, χωρίς να παρατίθεται έστω η ελάχιστη αιτιολόγηση της ψήφου μας, ΄λοπως τουλάχιστον εμείς της «Συμπολιτείας» κάνουμε κάθε φορά.
Κάνοντας μία αναζήτηση στο διαδίκτυο και μπαίνοντας στη «Διαύγεια», έπεσα τυχαία σε ένα πρακτικό συνεδρίασης του γειτονικού δήμου Θέρμης που σας το καταθέτω για να δείτε το πώς γίνεται στους άλλους δήμους η αποτύπωση των συνεδριάσεων στα πρακτικά.
Αυτή η κατάσταση που επικρατεί σε εμάς είναι απαράδεκτη και πρέπει να αλλάξει. Τα όσα αναφέρονται στα πρακτικά, είναι πράγματα που μένουν και θα παραμείνουν εσαεί. Δεν μπορείτε, λοιπόν, να μας εμφανίζετε ότι βρισκόμαστε με τις ώρες εδώ με κλειστό στόμα και απλώς χασκογελάμε και κοιτάζουμε βουβοί ο ένας τον άλλο. Δεν είναι αυτό το πράγμα, έτσι όπως παρουσιάζεται, λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.
Κλείνοντας, καταθέτω το απόσπασμα πρακτικών του δήμου Θέρμης, αλλά και αυτό με το ψήφισμα για τον ΟΑΣΘ, για να δείτε το πώς κατατέθηκε από εμένα και πως αποτυπώθηκε αλλοιωμένο στα πρακτικά».
Στις επισημάνσεις αυτές του επικεφαλής της «Συμπολιτείας», ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Σπύρος Αδαμίδης, ανέφερε ότι θα δει πως μπορούν να βελτιωθούν τα πρακτικά, ενώ δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει, ούτε έστω μια συγνώμη για την αλλοίωση του πρακτικού για τον ΟΑΣΘ.


1 σχόλιο:

  1. ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΑΣ ΟΤΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΗ.
    ΠΟΤΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΕ;
    ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΠΤΕΙ ΛΟΓΟΣ, ΠΙΠΤΕΙ ΡΑΒΔΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.