Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Καλπάζει η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα

Καλπάζει η ανεργία στην Βόρεια Ελλάδα και σε συνδυασμό με την μαύρη και κακοπληρωμένη εργασία, αποτελούν την ταφόπλακα της ελληνικής περιφέρειας, τόνισαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων που πραγματοποίησαν την Τρίτη την καθιερωμένη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη εν όψει της διαδήλωσης την 5ης Σεπτεμβρίου στα εγκαίνια ΔΕΘ.
 
Στα βασικά προβλήματα επίσης η μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό,η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και τα λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα κοινή συνισταμένη όλων των προέδρων των Εργατικών κέντρων η εκτίμηση πως τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας ξεπερνούν κατά πολύ τα επίσημα της ΕΛΣΤΑΤ για τουλάχιστον 8 μονάδες κυρίως λόγω της άρνησης των ανέργων να συμμετάσχουν σε έρευνες αλλά και των προϋποθέσεων που θέτει η στατιστική υπηρεσία, προϋποθέσεις που αποκλείουν όσους εργάζονται μία ημέρα την εβδομάδα, όσους συμμετέχουν σε πεντάμηνα προγράμματα αλλά και όσους διατηρούν μπλοκάκι χωρίς όμως στην πραγματικότητα να έχουν για ολόκληρους μήνες καμία αμοιβή.
Ενδεικτικά η εκτίμηση για την Πέλλα είναι πως ξεπερνά το 40%, για την Δράμα ότι ξεπερνά το 50% με επίσημο ποσοστό το 35%. Στην Κοζάνη το πρώτο τρίμηνο του 2015 καταγράφηκαν 18.000 άνεργοι σε ενεργό πληθυσμό 50.000. Στην Κατερίνη και την Καστοριά ένας στους δύο εκτιμάται πως είναι άνεργος ενώ στην Ημαθία τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν ποσοστό 27% με το Εργατικό Κέντρο της περιοχής να εκτιμά πως το ποσοστό αγγίζει το 35%.
Ανοίγοντας την σύσκεψη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης παρουσίασε την δραστηριότητα που θα έχουν τα συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη με τη Διεθνή Έκθεση, όπως είπε, να μετατρέπεται σε ένα μεγάλο πολιτικό κοινωνικό οικονομικό γεγονός. 
“Τα στοιχεία είναι άκρως απογοητευτικά ιδιαίτερα το τελευταίο οκτάμηνο όπου τα προβλήματα από τον έλεγχο των κεφαλαίων δημιούργησαν προβλήματα τα οποία θα δούμε στο τέλος του χρόνου σε σχέση με την ανεργία”, υπογράμμισε. 
“Εμείς έχουμε ήδη κάποια στοιχεία”, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ και πρόσθεσε πως η περίοδος ξεκίνησε με τις κανονικές άδειες τον Ιούλιο, ακολούθησαν οι αναγκαστικές άδειες και οι διαθεσιμότητες και το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τον συνδυασμό διαθεσιμοτήτων και απολύσεων.
“Με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας μέχρι το τέλος του χρόνου η ανεργία θα είναι πάνω τουλάχιστον κατά 4 μονάδες” τόνισε. 
“Η ανεργία στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης έκλεισε το 2014 στο 30,2%, αυξημένη κατά 3 μονάδες από τα στοιχεία για την Κεντρική Μακεδονία”, υπογράμμισε και εκτίμησε πως το ποσοστό αυτό θα είναι στο 38,4%.
Η πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών Θεανώ Ζουρνατζίδου στηλίτευσε το γεγονός πως η ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους είναι σε αποδιάρθρωση υπογραμμίζοντας πως η επιθεώρηση εργασίας έχει έδρα στην Έδεσσα και μόνο 3 υπαλλήλους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει ενώ επισήμανε πως οι εργαζόμενοι “παραμένουν απλήρωτοι με τις συνέπειες του μνημονίου στις πλάτες τους και με το φόβο να έχει φωλιάσει στη ψυχή τους μην χάσουν και αυτό το εισόδημα που έχουν”.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στα Γιαννιτσά έχουν καταγραφεί 5.761 άνεργοι σε εργατικό δυναμικό 13.000 ανθρώπων με τις 3.408 να είναι γυναίκες.
Τον Σεπτέμβριο που κλείνουν οι εποχιακές εργασίες η ανεργία θα εκτιναχθεί πάνω από 55%, εκτίμησε η κ. Ζουρνατζίδου.
Πανευρωπαϊκή πρωτιά κατέχει η Δυτική Μακεδονία καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Κώστα Σιάκο είναι η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη ανεργία σε 272 περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας το ποσοστό της ανεργίας είναι στο 35%  ενώ καταγράφεται και 75% ανεργία στους νέους.
Το Εργατικό Κέντρο Δράμας αμφισβητεί τα ποσοστά για την ανεργία που δίνει στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ καθώς όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Γιώργος Σαβρίδης παρότι η καταγεγραμμένη ανεργία στη πόλη είναι στο 35%, η εκτίμηση του ΕΚΔ αγγίζει το 50%. 
Μέχρι τις 9 το πρωί δεν κινείται φύλλο ενώ στο παρελθόν υπήρχε κινητικότητα με τα λεωφορεία που μετέφεραν στις επιχειρήσεις τους εργαζόμενους, περιγράφει ο κ. Σαβρίδης και προσθέτει πως το ΕΚΔ τη φετινή χρονιά προχώρησε από κοινού με την Επιθεώρηση Εργασίας σε ελέγχους 15 επιχειρήσεων όπου σε όλες βρέθηκαν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι.
Το πρώτο τρίμηνο του 2015 καταγράφηκαν 18.000 άνεργοι σε σύνολο ενεργού πληθυσμού 50.000 ανθρώπων, τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης Άρης Κουρκούτας ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας Παύλος Δραγκόλας εκτιμά πως το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 35% στο νόμο την ώρα που τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν ποσοστό της τάξης του 27%.
Στην Κατερίνη ένας στους δύο είναι άνεργος εκτιμά η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δέσποινα Κωνσταντινίδου ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών Άλκης Απιδόπουλος εκτιμά πως το ποσοστό στο νομό αγγίζει το 43%. 
Το χαμηλότερο ποσοστό εντοπίζεται στην Χαλκιδική όπου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θόδωρος Αδαλήςεκτιμά πως η ανεργία κυμαίνεται στο 20% εν μέσω τουριστικής περιόδου αλλά θα εκτιναχθεί στο 27% κατά τη διάρκεια του χειμώνα.  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αδαλής στην Ελληνικός Χρυσός κάνοντας λόγο για την “πιο καλή επιχείρηση της περιοχής” και κατηγορώντας για προεκλογικά τερτίπια και ψηφοθηρική πολιτική την προηγούμενη κυβέρνηση ενώ προανήγγειλε δυναμική παρουσία των εργαζομένων στα μεταλλεία στην διαδήλωση της ΔΕΘ.

Τέλος παρέμβαση κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έκαναν και εκπρόσωποι των εργαζομένων στο λιμάνι προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του και απολυμένοι από την Κόκα Κόλα 3Ε ζητώντας την στήριξη στη συνέχιση ενός αγώνα 702 ημερών για την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.