Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Οι κίνδυνοι στο Διαδίκτυο: Μύθοι και αλήθειες

Σημαντικά στοιχεία για τους κινδύνους στο ίντερνετ, παρουσίασε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκης, στη διάρκεια του 5ου Συνέδριου Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 9η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διαδικτύου. Όπως επισήμανε ο 52χρονος Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι διαδικτυακοί κίνδυνοι, για κάποιον που δεν γνωρίζει τους κανόνες του Internet είναι πάρα πολλοί.

«Από τη στιγμή που κάνεις κλικ αρχίζουν οι κίνδυνοι» λέει. Συμβουλεύει μάλιστα όλους μας να μην δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία στο διαδίκτυο. «Δεν υπάρχει λόγος να βάζεις το όνομα και το επίθετό σου. Ούτε να αναφέρεις που είσαι και τι κάνεις. Δεν πρέπει οι χρήστες να κάνουν αγορές από site που δεν είναι ασφαλή, ούτε όμως να μιλούν σε οποιονδήποτε στα chats» συμπληρώνει ο κ. Σφακιανάκης.
«Με λίγα λόγια ό,τι γράφουμε στο διαδίκτυο μένει. Άρα θα πρέπει όλοι εμείς οι χρήστες του να περιμένουμε πως ό,τι γράφουμε κάποια στιγμή θα το βρούμε μπροστά μας. Ό,τι διαβάζει κάποιος πρέπει να το διυλίζει. Να βλέπει εάν η πηγή που το διάβασε είναι σωστή και αξιόπιστη. Το διαδίκτυο είναι μια ελεύθερη πηγή γνώσης την οποία όμως πρέπει να διυλίζουμε για να μπορέσουμε να τα μεταφέρουμε σωστά. Το διαδίκτυο είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει. Δεν παύει όμως να είναι μια απειλή και εάν καταλάβεις από την αρχή τι κάνεις σίγουρα θα έχεις πρόβλημα» συνοψίζει.
Ο ίδιος αναφέρεται και στις πιο γνωστές απάτες που «συναντά» στην καθημερινότητά του. «Διεισδύουν οι επιτήδειοι με ιούς στα υπολογιστικά συστήματα εταιριών με αποτέλεσμα να σου υποκλέπτουν όλη την αλληλογραφία. Υποκλέπτουν δηλαδή προσωπικά δεδομένα. Στη χώρα μας έχουμε εκατοντάδες θύματα που τα χρήματά τους πήγαν σε άλλους λογαριασμούς από εκεί που έπρεπε» σχολιάζει.
Υπογραμμίζει μάλιστα, μιλώντας στην εφημερίδα Karfitsa ότι «οποιοσδήποτε μπορεί να βρεθεί μπλεγμένος από την μια μέρα στην άλλη. Οι ιοί εξελίσσονται και έρχονται ο ένας μετά τον άλλον. Εταιρίες και ιδιώτες είναι αντιμέτωποι με πιθανή επίθεση του κάθε εγκληματία» καταλήγει ο κ. Σφακιανάκης.

Οι μύθοι και οι πραγματικότητες
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσα από την ιστοσελίδα cyberkid.gov.gr παρέχει χρήσιμες συμβουλές για να είστε ασφαλείς όταν…σερφάρετε στο διαδίκτυο.
Μύθος: Στο διαδίκτυο είμαστε ανώνυμοι…
Πραγματικότητα: Κάθε ενέργεια στο δια- δίκτυο αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη!
Μύθος: Ότι δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο μπορούμε όποτε θέλουμε να το διαγράψουμε… Πραγματικότητα: Ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο δεν διαγράφεται ποτέ!
Μύθος: Ότι διαβάζουμε στο διαδίκτυο είναι αλήθεια…
Πραγματικότητα: Πρέπει πάντα να επαληθεύουμε την πηγή!
Μύθος: Στο διαδίκτυο αν χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία μπορούμε να είμαστε απόλυτα προστατευμένοι…
Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει 100% προστασία στο διαδίκτυο!

Τι πρέπει να αποφεύγουμε;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μικροί και μεγάλοι όταν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο δεν θα πρέπει να δημοσιοποιούμε υλικό με προσωπικά δεδομένα, φωτογραφίες δικές μας και φίλων μας. Δεν πρέπει επίσης να δημοσιοποιούμε δραστηριότητες στο ίντερνετ.
Επίσης οι χρήστες του διαδικτύου δεν πρέπει να εμπιστεύονται άτομα που δεν γνωρίζουν, να δέχονται να τα συναντούν, να ανοίγουν την κάμερα του υπολογιστή σε αγνώστους, να ανοίγουν συνδέσμους που στέλνουν άγνωστοι, να αναφέρουν κλοπή του λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με μέτρο.

Τέλος, οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να χρησιμοποιούν ασφαλείς κωδικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.