Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Το αποτέλεσμα μιας συζήτησης στο Δήμο Θερμαϊκού: Πεταμένα λεφτά τα 110.000 ευρώ κάθε χρόνο συμμετοχής στο ΣΥΠΠΑΖΑΘ

Ουσιαστικές παρεμβάσεις αλλά και προτάσεις φιλόζωων της περιοχής
Τεράστιο το πρόβλημα των αδέσποτων, ενώ ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ είναι ανύπαρκτος
Τα όσα σημαντικά ακούστηκαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, δικαιώνουν το αίτημα που διαρκώς διατυπώνουν η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» αλλά και η παράταξη «Θερμαγικός» του κ.Τσαμασλή, για την αποχώρηση του Δήμου από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ) και τη δημιουργία δικής του υπηρεσίας προστασίας των αδέσποτων ζώων.

Αυτό που προέκυψε από τη δίωρη σχεδόν συζήτηση του ιδιαίτερα οξυμμένου προβλήματος με τα αδέσποτα στην περιοχή του Θερμαϊκού, είναι ότι στα 11 χρόνια που λειτουργεί ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ, από το έτος 2005 και μέχρι σήμερα, δεν έχει παρουσιάσει κανένα απολογιστικό στοιχείο εσόδων-εξόδων, κανείς δεν ξέρει πόσοι και ποιοι εργάζονται στο γραφείο του Συνδέσμου, πόσοι και ποιοι στην περισυλλογή των ζώων. Και το ποιο χαρακτηριστικό που κατατέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Γιάννη Τσακμάκα: Τέσσερις μήνες το χρόνο δεν υπάρχει πρόγραμμα του ΣΥΠΠΑΖΑΘ για τα αδέσποτα, επομένως, τσάμπα τον πληρώνουν οι δημότες του Θερμαϊκού.
Η προχτεσινή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, έγινε κάτω από τη συνεχή πίεση των δύο δημοτικών παρατάξεων, που σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση,  ζητούσαν πιεστικά από τη δημοτική αρχή να συζητηθεί το θέμα, ενώ υπήρξε  και σχετική έγγραφη ερώτηση, την οποία είχε καταθέσει η «Συμπολιτεία» στις 14 Δεκεμβρίου 2015.
Μετά από τις πιέσεις αυτές, ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτης έφερε επιτέλους το θέμα στο συμβούλιο, αλλά με μία… πανελλήνια, ενδεχομένως και παγκόσμια πρωτοτυπία: χωρίς να υπάρχει εισήγηση με την άποψη της διοίκησης για το θέμα! Ενώ από την άλλη, είχε φροντίσει να είναι στην αίθουσα, κατά τη συζήτηση του θέματος, ο πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, Σταύρος Ζαμπέτογλου, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, προκειμένου να πείσουν τους δημοτικούς συμβούλους για το … «θεάρεστο έργο» που επιτελεί και τις «πολλές υπηρεσίες» που προσφέρει ο Σύνδεσμος στους δημότες του Θερμαϊκού.
Διαμαρτυρόμενος για τη μεθόδευση αυτή, ο κ.Τσαμασλής μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, αποχώρησαν από τη συζήτηση του θέματος, ενώ οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας», αφού κατήγγειλαν τον τρόπο που οργανώθηκε η σχετική διαδικασία, δήλωσαν ότι παραμένουν στην αίθουσα από σεβασμό προς τους φιλόζωους που παρακολουθούσαν τη συζήτηση, για να ακούσουν τις απόψεις τους.
Ο δήμαρχος Θερμαϊκού παίρνοντας το λόγο και μέσα σε ένα κλίμα που θύμιζε έντονα … καφενείο, με τους μισούς σχεδόν δημοτικούς συμβούλους, ακόμη και πρωτοκλασάτους της παράταξής του να έχουν αποχωρήσει, εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά σε ρόλο συνηγόρου του ΣΥΠΠΑΖΑΘ και του προέδρου του. Προσπαθώντας να πείσει ότι, ο εξαφανισμένος - παρά τα 110.000 ευρώ που εισέπραξε το 2015 από το δήμο Θερμαϊκού και τα μονίμως κατεβασμένα τηλέφωνα – ΣΥΠΠΑΖΑΘ, «έκανε τη χρονιά που πέρασε 350 εμβολιασμούς αδέσποτων, ενώ μόνο τον Ιανουάριο του 2016 στείρωσε άλλους 120 σκύλους», όπως ανέφερε ο κ. Μαυρομάτης, χωρίς όμως να παρουσιάσει ούτε το παραμικρό στοιχείο. 
Τα νούμερα αυτά, αμφισβητήθηκαν έντονα από τους παριστάμενους φιλόζωους, με μία εξ αυτών, την Οικονομολόγο κυρία Ιωάννου, ταμία του Φιλοζωϊκού συλλόγου «Σείριος» της Αγίας Τριάδας να δηλώνει ότι τα μέλη του συλλόγου, χωρίς ενίσχυση από πουθενά, αλλά βάζοντας διαρκώς χρήματα από την τσέπη τους, έκαναν αυτούς τους επτά μήνες που υπάρχει ο σύλλογος, πολύ περισσότερες στειρώσεις αδέσποτων, από όσες έκανε στην περιοχή του Θερμαϊκού ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ, παρά το τεράστιο χρηματικό ποσό που εισπράττει από το Δήμο Θερμαϊκού.
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος αναφέρθηκε στο έντονο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην  περιοχή, η οποία έχει κατακλυστεί από αγέλες αδέσποτων, ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ είναι σχεδόν ανύπαρκτος, παρ’ ότι χρυσοπληρώνεται, κάνοντας ελάχιστα για τον περιορισμό των αδέσποτων και την αποτροπή της αναπαραγωγής τους.
«Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός να καταβάλει ο δήμος μας στο ΣΥΠΠΑΖΑΘ, το ποσό των 2,20 ευρώ για κάθε κάτοικο του Θερμαϊκού, και συνολικά 110.580,80 ευρώ ετησίως, καθώς με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαμε να περιθάλπουμε μόνοι μας, σαν δήμος Θερμαϊκού, τα αδέσποτα ζώα, συμβάλλοντας στον περιορισμό και την αποτροπή της αναπαραγωγής τους, με τη λειτουργία ενός δικού μας αυτοτελούς κέντρου περίθαλψης αδέσποτων ζώων», είπε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας». Και ανέφερε ένα περιστατικό που το βίωσε ο ίδιος:
«Τηλεφωνούσα επί μία ολόκληρη εβδομάδα στο ΣΥΠΠΑΖΑΘ για να τους αναφέρω ότι μία σκύλα ήταν κοντά στο σπίτι μου με τα δύο κουταβάκια της που τα είχε χτυπήσει αυτοκίνητο. Το τηλέφωνο, όλο αυτό το επταήμερο,  άλλοτε βούϊζε συνέχεια και άλλοτε δεν το σήκωνε κανείς. Αναγκάστηκα να τηλεφωνήσω στον αντιδήμαρχο κ.Νίκο Γιάκη και μετά την παρέμβασή του, εμφανίστηκε ένα αυτοκινητάκι του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, πήρε τα δύο τραυματισμένα κουτάβια, λέγοντας μου ότι θα επανέρχονταν μετά από 2-3 ημέρες για να πάρουν και τη σκύλα, για να τη στειρώσουν. Έκτοτε, πέρασαν πάνω από 4 μήνες, ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ ακόμη να φανεί, ενώ η σκύλα ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο και νέα κουτάβια, αυξάνοντας τον αριθμό των αδέσποτων στην περιοχή».

 Και οι άφαντες στειρώσεις
Όμως ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» στάθηκε ιδιαίτερα στο επίμαχο θέμα των στειρώσεων, που θα έπρεπε να είναι το κύριο έργο του Συνδέσμου: «Πληρώνουμε κάθε χρόνο από το Δήμο Θερμαϊκού 110.000 ευρώ στον ΣΥΠΠΑΖΑΘ. Αν πούμε ότι από αυτά, οι 20.000 ευρώ περίπου πάνε για λειτουργικά έξοδα και αμοιβές, απομένουν κάπου 90.000 ευρώ. Οι αρμόδιοι του Συνδέσμου μας είπαν ότι ξοδεύουν 150 ευρώ περίπου για κάθε στείρωση. Επομένως θα έπρεπε να κάνουν κάθε χρόνο μόνο στο δήμο Θερμαϊκού κάπου 600 στειρώσεις. Κι όμως, από τα στοιχεία που κατατέθηκαν εδώ, αμφιβάλουμε αν γίνονται όχι 600, αλλά ούτε 60 στειρώσεις. Που πάνε λοιπόν τα χρήματα των πολιτών;»

Φωτογραφία της Μαρίας Μαρκογιαννοπούλου από το fb
Η πρόεδρος του «Σείριου»
Ιδιαίτερα ουσιαστική, ήταν στην παρέμβασή της η πρόεδρος του φιλοζωϊκού συλλόγου Θερμαϊκού «Σείριος», Μαρία Μαρκογιαννοπούλου, η οποία αναφερόμενη στο ανύπαρκτο έργο του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, σημείωσε ότι στους επτά μήνες που λειτουργεί ο σύλλογος (ιδρύθηκε το Μάϊο του 2015), τους τέσσερις από αυτούς ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει στειρώσεις, καθώς δεν διέθετε κτηνίατρο, που τους προσλαμβάνει με ολιγόμηνες συμβάσεις. Τονίζοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα των αδέσποτων θα αντιμετωπιστεί αφενός με τις όσο το δυνατόν περισσότερες στειρώσεις θηλυκών σκυλιών, είτε έχουν οίστρο, είτε όχι, αλλά επίσης και με την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, ώστε να είναι ευκολότερος ο έλεγχός τους.
Μία ακόμη σημαντική πρόταση που διατύπωσε η πρόεδρος του «Σείριου», ήταν η δημιουργία στο Δήμο Θερμαϊκού ενός Γραφείου Διασύνδεσης για τα αδέσποτα ζώα, που θα δίνει οδηγίες στους πολίτες που τηλεφωνούν, θα κινητοποιεί τον ΣΥΠΠΑΖΑΘ, θα δείχνει μέριμνα για τα αδέσποτα αλλά και τα δεσποζόμενα ζώα και θα ελέγχει εάν αυτός ενεργοποιείται μετά τις καταγγελίες των δημοτών. Ενώ επίσης πρότεινε να δημιουργηθούν ταϊστρες και ποτίστρες για αδέσποτα σε κάποια σημεία του δήμου, τονίζοντας παράλληλα ότι σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των αδέσποτων θα μπορούσε να παίξει η δημοτική αστυνομία, την οποία κακώς δεν επανασύστησε ο Δήμος Θερμαϊκού.

Άλλοι φιλόζωοι
Ουσιαστικά, ήταν τα στοιχεία που προσέφεραν στη συζήτηση για τα αδέσποτα, κάποιες άλλοι φιλόζωες δημότισσες που στη συνέχεια πήραν το λόγο.
-Η νομικός, κυρία Μπαϊρακτάρη, επισήμανε ότι βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, παραβλέποντας το γεγονός ότι ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ είναι ένας σύνδεσμος που λειτουργεί όπως μία δημόσια υπηρεσία, επτά ώρες την ημέρα επί πέντε μέρες την εβδομάδα και μάλιστα με συμβασιούχους ολιγόμηνης διάρκειας, των οποίων όταν λήξουν οι συμβάσεις μπορεί και να μείνει χωρίς προσωπικό. «Τι γίνεται όμως όταν χρειάζεται να παρέμβει απόγευμα, βράδυ ή Σαββατοκύριακα; Τότε είναι ανύπαρκτος», είπε. Υπογραμμίζοντας ότι μία δημοτική υπηρεσία για τα αδέσποτα που θα λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, θα μπορούσε να κάνει οικονομία κλίμακας, αλλά να έχει και έσοδα, περιθάλποντας με αμοιβή και δεσποζόμενα ζώα.
-Η οικονομολόγος, κυρία Ιωάννου, παρατήρησε ότι αυτούς τους λίγους μήνες λειτουργίας του «Σείριου», οι φιλόζωοι της περιοχής, χωρίς οικονομική ενίσχυση από πουθενά, έκαναν περισσότερες στειρώσεις αδέσποτων, απ’ ότι ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ. Επισημαίνοντας ότι από τώρα θα πρέπει να σκεφθεί ο Δήμος τη δημιουργία ενός δικού του, εναλλακτικού σχήματος, σε περίπτωση αποχώρησης από το Σύνδεσμο.

Συγκεκριμένη πρόταση από τον Γιάννη Τσακμάκα
Ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Γιάννης Τσακμάκας, άριστος γνώστης του θέματος των αδέσποτων ζώων, πρώην εκπρόσωπος του Δήμου Θερμαϊκού στο ΣΥΠΠΑΖΑΘ, δήλωσε ότι η παράταξη έχει έτοιμη πρόταση για να την καταθέσει στο Δήμο, από την οποία προκύπτει ότι με πολύ λιγότερα χρήματα από όσα δίνει τώρα στο Σύνδεσμο, μπορεί να δημιουργήσει δική του υπηρεσία αδέσποτων,  προσφέροντας πολύ καλύτερες υπηρεσίες. Την πρόταση του κ.Τσακμάκα, θα την παρουσιάσουμε ολόκληρη σε επόμενη ανάρτησή μας.

Απολογητικός ο Ζαμπέτογλου

Απαντώντας σε όλα αυτά ο πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ εμφανίστηκε ιδιαίτερα απολογητικός, λέγοντας ότι υπάρχουν αυτές οι επικρίσεις γιατί είναι άγνωστη η δραστηριότητα του Συνδέσμου, ο οποίος συνεργάζεται με κτηνιάτρους και ενδιαιτήματα. Παραδέχθηκε όμως ότι πολλές φορές «δεν μπορούμε να κάνουμε τις στειρώσεις που θέλουμε, γιατί λειτουργούμε με έναν μόνο κτηνίατρο».  Ενώ ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, υποσχέθηκε ότι θα αξιοποιήσει τις υποδείξεις του «Σείριου», όσον αφορά το Γραφείο Διασύνδεσης, αλλά και τη δημιουργία ποτιστρών και ταϊστρών για τα αδέσποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.