Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Σημαντική βελτίωση στο νοσοκομείο "Άγιος Παύλος"

Χαράς Ευαγγέλια για τους κατοίκους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, καθώς σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, βελτιώθηκε κατά πολύ το ακτινολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου "Άγιος Παύλος", ενώ εδώ και περίπου 15 ημέρες, άρχισε να λειτουργεί ο νέος υπερσύγχρονος μαγνητικός τομογράφος, δίνοντας τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών.

Μέχρι τώρα όσοι έπρεπε να υποβληθούν στη συγκεκριμένη εξέταση ήταν αναγκασμένοι να φεύγουν από το νοσοκομείο και να πηγαίνουν στο ΙΚΑ Τούμπας, όπου λειτουργεί μαγνητικός τομογράφος. Πλέον, χάρη στο νέο μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που τέθηκε σε λειτουργία στον "Άγιο Παύλο", εξυπηρετούνται τόσο οι νοσηλευόμενοι όσο και οι εξωτερικοί, αλλά και οι ανασφάλιστοι ασθενείς.
"Η άδεια για το μαγνητικό τομογράφο δόθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου 2015 κι εδώ και 15 ημέρες το μηχάνημα λειτουργεί κανονικά. Εξυπηρετούμε εξωτερικούς και νοσηλευόμενους ασθενείς, ενώ η εξέταση είναι δωρεάν για τους ασφαλισμένους. Τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται αυθημερόν, ενώ τα χρόνια και προγραμματισμένα έχουν αναμονή από 20 ημέρες έως έναν μήνα. Και πάλι, αν προκύψει κάποια ακύρωση, ενημερώνουμε τηλεφωνικώς τον επόμενο ασθενή που είναι στη λίστα να έρθει νωρίτερα για την εξέταση", εξηγεί στη "ΜτΚ" ο διευθυντής του ακτινολογικού εργαστηρίου του "Αγίου Παύλου" Κώστας Τσιτουρίδης.
Ο νέος μαγνητικός τομογράφος λειτουργεί τα πρωινά 08.00 - 14.00 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού στο 2313-304721.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιτουρίδη, "ανάσα" για τους ασθενείς αποτελεί και η λειτουργία ενός σύγχρονου αξονικού τομογράφου, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο πέρυσι το καλοκαίρι. Μέχρι τώρα υπήρχε μόνο ένας αξονικός στο ΙΚΑ Τούμπας, ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί επικουρικά.
Αέρας ανανέωσης, όμως, υπάρχει και σε άλλα μηχανήματα. Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιτουρίδης, το νοσοκομείο απέκτησε καινούργιο υπέρηχο, ο οποίος αντικατέστησε τον παλιό που ήταν 20ετίας, μηχάνημα οστεοπόρωσης, αλλά και ψηφιακό μαστογράφο, που δεν είχε πριν. Μάλιστα, μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ψηφιακού μαστογράφου εξετάστηκαν 2.500 γυναίκες.
"Όλα τα νέα μηχανήματα χρηματοδοτήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ. Πετύχαμε να ανανεώσουμε εξ ολοκλήρου τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στο εργαστήριό μας. Όλα αυτά τα μηχανήματα ήταν αιτήματα που εκκρεμούσαν για τουλάχιστον 10 χρόνια", εξηγεί ο κ. Τσιτουρίδης και προσθέτει ότι "επιπλέον κάναμε και ψηφιοποίηση των μηχανημάτων μας, που σημαίνει ότι απαλλαγήκαμε οριστικά από υγρά κι επικίνδυνα τοξικά απόβλητα".
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τον κ. Τσιτουρίδη, στο Ακτινολογικό Εργαστήριο - Τμήμα Ψηφιακής Μαστογραφίας για το 2015 εξετάστηκαν συνολικά 41.000 ασθενείς, ενώ έγιναν 77.762 εξετάσεις.
Ειδικότερα, έγιναν:
- 3.273 ψηφιακές μαστογραφίες
- 3.500 υπέρηχοι
- 6.807 αξονικές (και στον αξονικό του ΙΚΑ Τούμπας και στο νέο αξονικό του "Αγίου Παύλου")
- 2.396 μαγνητικές (στο παλιό μηχάνημα του ΙΚΑ Τούμπας).
Νέος στεφανιογράφος
Τέλος στην οδύσσεια των ασθενών δίνει και η λειτουργία του υπερσύγχρονου στεφανιογράφου. Όπως δηλώνει στη "ΜτΚ" ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του "Αγίου Παύλου" και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου Γιάννης Τσούνος, όλες οι επενδύσεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν ένας άθλος.
"Καταφέραμε να εγκαταστήσουμε και να λειτουργήσουμε το στεφανιογράφο τον Νοέμβριο του 2014. Μέχρι τότε δεν είχαμε αιμοδυναμικό εργαστήριο και μια καρδιολογική κλινική χωρίς αιμοδυναμικό εργαστήριο είναι σαν στρατιώτης χωρίς όπλο. Κι αυτό διότι όταν έρχονταν στο νοσοκομείο ασθενείς με έμφραγμα, μέσα σε διάστημα το πολύ δύο ωρών έπρεπε να τον ανατάξουμε και να χορηγήσουμε αίμα στο μυοκάρδιό του", εξηγεί ο κ. Τσούνος και προσθέτει ότι "έπρεπε να συνεννοηθούμε με άλλα νοσοκομεία όπως 'Παπαγεωργίου', 'Γ. Παπανικολάου' ή 'ΑΧΕΠΑ', που έχουν αιμοδυναμικά εργαστήρια και να στείλουμε εκεί τον ασθενή με ασθενοφόρο και συνοδεία γιατρού, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται μια τέτοια μετακίνηση".
Χάρη στον στεφανιογράφο που απέκτησε πλέον ο "Άγιος Παύλος", μπορεί να αντιμετωπίσει τους εμφραγματίες και αποτελεί το τέταρτο δημόσιο αιμοδυναμικό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Μέσα στο 2015 έγιναν 600 στεφανιογραφίες και 270 αγγειοπλαστικές, ενώ τοποθετήθηκαν 250 βηματοδότες.
"Χρειαζόμαστε κι άλλο προσωπικό, ώστε να φτάσουμε ακόμη και σε 24ωρη λειτουργία του εργαστηρίου. Προς το παρόν είμαστε εγώ κι ένας επιμελητής, αλλά και άλλοι τρεις γιατροί. Από νοσηλευτές έχουμε τρεις, αλλά θα θέλαμε να γίνουν πέντε", τονίζει ο κ. Τσούνος.
Μονάδα Υπερβαρικής και Καταδυτικής Ιατρικής
Μοναδικό "στολίδι", που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αποτελεί η Μονάδα Υπερβαρικής και Καταδυτικής Ιατρικής του νοσοκομείου "Άγιος Παύλος". Ήδη συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας, ενώ το 2014 εξοπλίστηκε με ακόμη πιο σύγχρονα μηχανήματα, γεγονός που την καθιστά την καλύτερη των Βαλκανίων. Eίναι η μοναδική σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς η άλλη που λειτουργεί στο Ναυτικό Νοσοκομείο αφορά μόνο στρατιωτικούς κι όχι απλούς πολίτες. Είναι πιστοποιημένη για το ΝΑΤΟ κι όταν ο στόλος του ασκείται στην περιοχή πάνω από την Εύβοια, η μονάδα είναι σε ετοιμότητα για οτιδήποτε χρειαστεί.
Στις ενδεικνυόμενες θεραπευτικές ενδείξεις, όπως αυτές καθορίζονται από το υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνονται:
- Σοβαρές λοιμώξεις (νεκρωτικές) μαλακών μορίων - οστών
- Σύνδρομα οξείας εγκεφαλικής ισχαιμίας
- Δηλητηρίαση με μονοξείδιο
- Αρτηριακές εμβολές
- Σύνδρομα σύνθλιψης
- Εγκαύματα
- Ραδιονεκρώσεις και επιπλοκές ογκολογικών ασθενών
- Επιπλοκές μικροκυκλοφορίας σε έδαφος σακχαρώδους διαβήτη
- Επαπειλούμενα μοσχεύματα και κρημνοί
- Επιπλεγμένα κατάγματα
- Αρτηριακές περιφερικές ανεπάρκειες
- Έλκη που δεν επουλώνονται
- Φλεγμονώδεις νόσοι εντέρου
- Οξεία κώφωση - ίλιγγοι
- Άσηπτη οστική νέκρωση
Επιπλέον, η μονάδα αντιμετωπίζει τα καταδυτικά σύνδρομα που σχετίζονται με την υποβρύχια δραστηριότητα (βαροτραύματα, καταδυτική νόσος κτλ.) σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο, γεγονός που της επιτρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον καταδυτικό τουρισμό. Σήμερα υπάρχουν θετικές θεραπευτικές ενδείξεις και για άλλες νόσους, όπως άσηπτη οστική νέκρωση, νόσος Crohn,νόσος Lyell κ.ά.
Έργα αναβάθμισης
Ο αναπληρωτής διοικητής του "Αγίου Παύλου" Πέτρος Σερίδης δηλώνει στη "ΜτΚ" ότι σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία το νοσοκομείο βρήκε τους χώρους, μετά και το κλείσιμο και την απορρόφηση του "Παναγία", και πιστώσεις για να εγκαταστήσει υπερσύγχρονα μηχανήματα, όπως στεφανιογράφο, μαγνητικό τομογράφο και ψηφιακό μαστογράφο. Επιπλέον, φρόντισε να βρεθούν ξεχασμένες πιστώσεις, ώστε να γίνουν έργα αναβάθμισης, όπως αλλαγή δαπέδων, ελαιοχρωματισμοί, σχεδιασμός και δημιουργία νέων χώρων στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, με στόχο την αύξηση των ραντεβού και την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών για τους ασθενείς.
Το συνολικό κόστος των μηχανημάτων ήταν 2,6 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και των έργων ανακαίνισης 200.000 ευρώ από ίδιους πόρους του νοσοκομείου.
"Θα συνεχίσουμε και το 2016 με μικρές παρεμβάσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Σκεφτόμαστε να ευπρεπίσουμε τα χειρουργεία και τη ΜΕΘ μας, και να κάνουμε παρεμβάσεις σε τουαλέτες", επισημαίνει ο κ. Σερίδης.
Ο ίδιος τονίζει ότι το ΕΣΥ, αν και τα τελευταία χρόνια έχει απαξιωθεί, παραμένει ο στυλοβάτης της ελληνικής κοινωνίας σε κάθε σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει. Επίσης, εκφράζει την άποψη ότι για τις διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να επιλέγονται στελέχη εκ των έσω των νοσοκομείων, που έχουν εμπειρία και γνώσεις.
Επιπλέον, ξεκαθαρίζει ότι για να μπορέσει να γίνει αποδοτικότερη και ποιοτικότερη η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, η πολιτεία πρέπει να φροντίσει το ζήτημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του οικογενειακού γιατρού. Η απουσία οργάνωσης αυτών δύο τομέων αποπροσανατολίζει το ρόλο των νοσοκομείων, τα πιέζει και δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα.
"Αγκάθι" το ιδιοκτησιακό
Ζωτικής σημασίας για τον "Άγιο Παύλο" είναι και η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, που εκκρεμεί εδώ και 30 χρόνια. Το παράλογο είναι ότι το κτίριο του νοσοκομείου ανήκει στο δημόσιο (υπουργείο Υγείας) και ο αύλειος χώρος ανήκει επίσης στο δημόσιο (ΙΚΑ - υπουργείο Εργασίας).
"Έγινε προσπάθεια και μπορεί να λυθεί με νομοθετική ρύθμιση. Οι προσπάθειες ξεκίνησαν από τους προηγούμενους ΥΠΕάρχες, κυρίους Βεντούρη και Καλτσίδη, ενώ είναι ενήμερος και ο σημερινός ΥΠΕάρχης κ. Πλωμαρίτης. Έχουμε καταλήξει σε ένα κείμενο όπου αποτυπώνονται δύο τροπολογίες, για να βοηθήσουμε το υπουργείο Υγείας να επιλύσει το θέμα. Αυτό που προτείνουμε είναι να περιέλθουν τα γήπεδα και τα κτίσματα στην κυριότητα του νοσοκομείου. Για να γίνει αυτό πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή. Χρειάζεται πολιτική βούληση. Είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του νοσοκομείου", επισημαίνει ο κ. Σερίδης.
Παράλληλα, τονίζει ότι αν επιλυθεί το ιδιοκτησιακό, το δεύτερο σημαντικό βήμα θα είναι να αποσαφηνιστεί ποιος θα είναι ο ρόλος του νοσοκομείου σε σχέση με τον υγειονομική χάρτη της περιφέρειας κι αν θα υλοποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός για την ανέγερση νέας πτέρυγας 200 κλινών ή θα προβεί σε αλλαγή του οργανισμού του.
"Το νοσοκομείο μπορεί να προβεί στο βήμα αυτό, διότι, λόγω της θέσης του, έχει δυνατά στρατηγικά πλεονεκτήματα. Είναι το μοναδικό στην ανατολική Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στην έξοδο προς Χαλκιδική και κοντά στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", ενώ διαθέτει τη μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα Μονάδα Υπερβαρικής-Καταδυτικής Ιατρικής, η οποία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον καταδυτικό τουρισμό και να αποφέρει και οικονομικά οφέλη στο νοσοκομείο", εξηγεί ο κ. Σερίδης.
Ρεπορτάζ: Νικολέττα Μπούκα
Πηγή: makthes.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.