Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

H άσκηση, προτεραιότητα του δήμου Θέρμης

Σημαντικές δράσεις έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Αθλητισμού του Δήμου Θέρμης. Ήδη λειτουργούν Προγράμματα Άθλησης για Όλους , στα οποία αθλούνται δημότες  όλων των ηλικιών, παίρνοντας μέρος σε αθλητικά προγράμματα, υπό την καθοδήγηση Πτυχιούχων Φυσικής αγωγής, οι οποίοι προσελήφθησαν, σύμφωνα με το Οργανωτικό Πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. 


Τα προγράμματα έχουν συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο και σκοπό, οριζόμενα από το Πλαίσιο, υλοποιούμενα από τους γυμναστές και υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Αθλητισμού ενώ ολόκληρη η λειτουργία τους επιβλέπεται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Παράλληλα, ανάλογες δράσεις υλοποιούνται και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες ( ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) , επίσης από τους ίδιους γυμναστές, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα παιδιά που λαμβάνουν μέρος, να αναπτύξουν μυοσκελετικές δράσεις , προσαρμοζόμενες αποκλειστικά στα κινητικά και ηλικιακά τους χαρακτηριστικά. Έτσι στη Θέρμη και στη Καρδία,  όπου υλοποιούνται προγράμματα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, έχουν ξεκινήσει οι εξειδικευμένες αυτές δραστηριότητες άθλησης.
Επειδή ακριβώς τα δεδομένα της άθλησης διαμορφώνονται ανάλογα με τους αθλούμενους, παρόμοιες δράσεις πραγματοποιούνται στα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων και στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Θέρμης. Η εκγύμναση στην Τρίτη Ηλικία, αποτελεί, σημαντικότατο βοήθημα, κυρίως προς την κατεύθυνση, της βελτίωση της καθημερινότητας και της εξυπηρέτησης βασικών αναγκών. Στα ΚΑΠΗ Πλαγιαρίου, Τριλόφου, Καρδίας, Ν.Ρυσίου, Βασιλικών , Αγ. Παρασκευής, Θέρμης και Ν. Ραιδεστού γίνονται συνεδρίες γύμνασης , με ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα.
Ανάλογης προσέγγισης είναι και το περιεχόμενο της εκγύμνασης, που γίνεται στους Παιδικούς Σταθμούς, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα παιδιά, να κάνουν την πρώτη επαφή τους με τη γυμναστική, να γνωρίσουν τον όμορφο κόσμο της άθλησης και υλοποιήσουν κινητικές εφαρμογές, τόσο σημαντικές, όσο και απαραίτητες, για την ηλικία τους, πάντα υπό την καθοδήγηση των άρτια καταρτισμένων Καθηγητών Φυσικής Αγωγής. Τα προγράμματα αυτά γίνονται στους Παιδικούς Σταθμούς Θέρμης, Ν. Ραιδεστού, Βασιλικών , Ν. Ρυσίου, Καρδίας και Πλαγιαρίου.
Η άθληση αποτελούσε και αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο Θέρμης. Στην κατεύθυνση αυτή , γίνονται συνεχείς προσπάθειες, ώστε όλοι οι δημότες, ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου, να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα εκγύμνασης, που τα πραγματοποιούν άνθρωποι , με την κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση και με συμβολικό κόστος, το οποίο είναι ιδιαίτερο χαμηλό για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άνεργοι και δημότες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα).
Η προγραμματισμένη άσκηση, με τη σωστή επαγγελματική καθοδήγηση, αποτελεί ουσιαστική προσωπική επένδυση, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση των αθλουμένων, δημιουργεί και αναπτύσσει τις διαπροσωπικές σχέσεις, ενώ αξιοποιεί δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των δημοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.