Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Γραφείο Τύπου του Δήμου ή προπαγάνδας του δημάρχου;

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Αρκετές φορές στο παρελθόν καταγγείλαμε τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτη για βοναπαρτισμό 1, αλαζονική συμπεριφορά, βολονταρισμό 2 και λογική αποκλεισμού κάθε αντίθετης φωνής. Κάποιες φορές, ήμασταν συγκρατημένοι, φοβούμενοι μήπως υπερβάλλουμε, μήπως αδικούμε τον άνθρωπο, μήπως ενεργούμε υπέρμετρα σκληρά. Ευτυχώς, έρχεται η διοίκηση του δήμου με τις ενέργειές της να μας απαλλάξει από παρόμοιες ενοχές και επιφυλάξεις.
Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο τρόπος που η δημοτική αρχή
χειρίστηκε την προβολή της ετήσιας απολογιστικής συνεδρίασης του Δήμου,  για το έτος 2015. Όπου, εκτός από την καταιγιστική, διάρκειας μιάμιση ώρας ομιλία του δημάρχου, πήραν το λόγο οι επικεφαλής των υπολοίπων τριών δημοτικών παρατάξεων, αλλά και κάποιοι δημότες που έθεσαν σοβαρά ζητήματα για τα οποία η δημοτική μας αρχή έχει να παρουσιάσει κάθε άλλο παρά επιτυχείς και φιλολαϊκούς χειρισμούς. Όπως το θέμα των δυσβάστακτων λογαριασμών ύδρευσης της ΔΕYAΘ, που τέθηκε από την  εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Αγίας Τριάδας, το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών που ειδικά στην περιοχή των Νέων Επιβατών έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ή η ανακολουθία της δημοτικής αρχής στο μείζον ζήτημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, για το οποίο αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Επανομής, Κώστας Λυκεσάς.
Κι όμως, στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου «του Δήμου Θερμαϊκού», πέρα από ένα «σεντόνι» 1.500 λέξεων και 11.000 χαρακτήρων, με την ομιλία του δημάρχου, δεν υπήρχε ούτε μία λέξη, έστω ένα «κιχ», η παραμικρή αναφορά για όσους έλαβαν το λόγο, πέραν του κ. Μαυρομάτη.

Με ταχυδακτυλουργικό τρόπο οι άνθρωποι της διοίκησης, κατάφεραν να «εξαφανίσουν» από το δελτίο τύπου, όλους τους άλλους πλην του δημάρχου.  «Άφαντος», ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Τσαμασλής. «Εξαφανισμένος», ο εκπρόσωπος της «Συμπολιτείας», Γιάννης Τσακμάκας. «Ανύπαρκτη», η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ντίνα Μώραλη. «Απόντες» και οι υπόλοιποι δημότες που  μίλησαν.

Δημιουργείται πιστεύουμε ένα μείζον θέμα: Για ποιόν εργάζονται όσοι
απασχολούνται στο Γραφείο Τύπου; Είναι υπάλληλοι του Δήμου και άρα
πληρώνονται από τον Δήμο, ή είναι υπάλληλοι προσωπικοί του κ.Μαυρομάτη και επομένως πληρώνονται από την τσέπη του δημάρχου και με δικά του χρήματα;
Εντάξει, δεκαοχτώ μήνες τώρα που βρίσκεται στο δημαρχιακό θώκο ο κ.
Μαυρομάτης, διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι πόση οικειότητα έχει με έννοιες
όπως ο πλουραλισμός, η πολυφωνία, η διαφάνεια και ο δημοκρατικός τρόπος
λειτουργίας. Το παρακολουθούμε διαρκώς με την δημοτική προπαγανδιστική εφημερίδα που εκδίδει, με χρήματα του Δήμου και των δημοτών, για την αυτοπροβολή του. Είδαμε και με ποιο τρόπο συμπεριφέρεται απέναντι στην αντιπολίτευση, ιδιαίτερα στη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» που τολμάει και λέει στο δημοτικό συμβούλιο τα πράγματα με το όνομά τους. Ας μην το παραξηλώνει όμως ο δήμαρχος Θερμαϊκού. Η ανοχή έχει και τα όριά της.

Καταλήγοντας, να πούμε δύο λόγια και για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής για το έτος 2015, την οποία παρακολουθήσαμε αναγκαστικά μέσω ίντερνετ, καθώς εκείνες τις μέρες απουσιάζαμε σε προγραμματισμένο εδώ και μήνες πριν, ταξίδι στο εξωτερικό. Η εντύπωση που αποκομίσαμε; Μάλλον ο κ. Μαυρομάτης θεωρεί ότι δημαρχεύει σε άλλο Δήμο, καθώς παρουσίασε στο ελάχιστο ακροατήριο, έναν Θερμαϊκό με τακτοποιημένα όλα τα εκκρεμή ζητήματα και με πολίτες χαρούμενους και ευτυχισμένους, χωρίς προβλήματα και ανάγκες. Η δημαγωγία και ο λαϊκισμός σε αποθέωση στο αφήγημα του κ. Μαυρομάτη.


Επεξηγήσεις
1. Βοναπαρτισμός:  πολιτικό φαινόμενο κατά το οποίο η εξουσία συγκεντρώνεται σε ένα πρόσωπο που έχει τη λαϊκή αποδοχή, κυβερνά αυταρχικά και, ακόμη κι αν πιστεύει ότι υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα, στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τους στόχους μιας ολιγαρχίας
2. Βολονταρισμός: Στάση και συμπεριφορά προσώπου ή ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν ότι μπορούν να επιβάλουν δογματικά ή και αυταρχικά τις επιθυμίες τους. Ετσιθελισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.