Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

H κοροϊδία της διοίκησης Μαυρομάτη για τα δημοτικά τέλη

Κοροϊδεύει ασύστολα τους δημότες του Θερμαϊκού η διοίκηση Μαυρομάτη, καθώς, ενώ προσπαθεί να εμφανίσει ένα δήθεν «κοινωνικό πρόσωπο», αυξάνει στα κρυφά τα δημοτικά τέλη, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τα χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν οι συνδημότες μας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού είναι στο Δήμο Θερμαϊκού αποδεδειγμένα τα πιο ακριβά σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης.

Όπως απέδειξε με στοιχεία στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, τα δημοτικά τέλη από 6.143.094,59 ευρώ που ήταν το 2015, εκτινάσσονται φέτος στα 6.607.352,04 ευρώ, δηλαδή αυξημένα κατά μισό εκατομμύριο ευρώ, ποσό που θα επιβαρύνει τις τσέπες των δημοτών.
Την ίδια στιγμή, αντί να φροντίσει η διοίκηση του Δήμου για νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και μία οικονομία κλίμακας σ’ αυτή την εποχή της συνεχιζόμενης κρίσης, αυξάνει υπέρμετρα τις δαπάνες που θα πληρωθούν μέσω των δημοτικών τελών. Με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της προμήθειας καυσίμων και λιπαντικών, όπου από 145.620 ευρώ που δαπανήθηκαν κατά την περσινή χρονιά, η δαπάνη αυτή εκτινάσσεται το 2016 στις 281.000 ευρώ, με υπερδιπλασιασμό δηλαδή. Ενώ κάτι ανάλογη συμβαίνει με την προμήθεια αναλώσιμων (από 179.724 το 2015 πηγαίνουν στις 336.000), την ίδια στιγμή που διατίθεται φέτος για αόριστες «μελέτες και έρευνες» το ποσό των 651.000 ευρώ.
Κι όμως, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση Μαυρομάτη ασκεί φορομπηχτική πολιτική σε βάρος των δημοτών, την ίδια στιγμή το ποσοστό των εισπραχθέντων εσόδων μειώνεται θεαματικά κάθε χρόνο, δείγμα κι αυτό αποτυχίας της διοίκησης στους στόχους που θέτει. Έτσι, ενώ το έτος 2013 εισπράχθηκε το 87,05% των προϋπολογισθέντων εσόδων, το ποσοστό αυτό μειώθηκε το 2014 στο 85,82% για να κατρακυλήσει το 2015 στο 81,32%.
Με βάση όλα αυτά, οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, Θοδωρής Ζδούκος και Γιάννης Τσακμάκας, καταψήφισαν την εισήγηση της δημοτικής αρχής περί καθορισμού των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, για το έτος 2016 διότι:
1.Τα δημοτικά τέλη που επιβλήθηκαν και για το έτος 2016, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, είναι τα ακριβότερα σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης, ακριβότερα και από τα πολυτελή ρετιρέ της παραλιακής οδού Νίκης στην καρδιά της Θεσσαλονίκης ή τις βίλλες του Πανοράματος.
2. Δεν υλοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η υπόσχεση του δημάρχου Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτη, με την οποία κέρδισε και τις δημοτικές εκλογές το Μάϊο του 2014, για μείωση των δημοτικών τελών «τουλάχιστον κατά 15%» όπως διαλαλούσε.
3.Κατά την ανάθεση της δημοτικής Υπηρεσίας Καθαριότητας σε μεγαλοεργολάβους, η δημοτική αρχή είχε διακηρύξει ότι ο Δήμος Θερμαϊκού θα είχε όφελος από την ενέργειά του αυτή «κατά 500.000 ευρώ». Επομένως, αυτό το ποσό θα έπρεπε να αφαιρεθεί από την  προϋπολογιζόμενη δαπάνη για τα έξοδα καθαριότητας και να ελαφρυνθούν οι δημότες στα δημοτικά τέλη που καταβάλουν κατά 500.000 ευρώ.

4. Διατηρείται η ανισότητα στην επιβολή των δημοτικών τελών μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων και κοινοτήτων, με κραυγαλέες τις περιπτώσεις της Επανομής και του Μεσημερίου, οι κάτοικοι των οποίων καλούνται να πληρώσουν άδικα πολύ υψηλότερα δημοτικά τέλη από ότι στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες  και κοινότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.