Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Ουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης

Στο βήμα ο δήμαρχος Κοζάνης  και δίπλα στο πάνελ οι δήμαρχοι Λάρισας
και Περάματος και στην άκρη αριστερά ο Σταύρος Μπένος
Πολύ ουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση και ανάπτυξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατατέθηκαν κατά την πρώτη ημέρα εργασιών της διημερίδας, που διοργανώνει δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Συζητάμε για μια σύγχρονη και ριζοσπαστική τοπική αυτοδιοίκηση».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προκάλεσε με την εισήγησή του, με θέμα «Το αφανές πρόσωπο της αυτοδιοίκησης», ο πρώην υπουργός και τέως δήμαρχος Καλαμάτας , Σταύρος Μπένος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο τετράπτυχο που πρέπει να έχει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του κάθε Δήμος και είναι αρμοδιότητες, πόροι, ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών. «Δυστυχώς το τελευταίο δεν το ακούμε σχεδόν καθόλου», είπε. Ενώ αναφορικά με το θέμα των αρμοδιοτήτων η Τ.Α. οδηγείται σε έναν αδιέξοδο διάλογη.
Όπως επισήμανε με έμφαση, η αυτοδιοίκηση και τα όργανά της, δεν διεκδίκησαν ουσιαστικές αρμοδιότητες για την είσπραξη διάφορων θεσμοθετημένων πόρων. Και ανέφερε ως παράδειγμα τον Πόρο Πολιτισμού, που έχει νομοθετηθεί και περιλαμβάνεται στο άρθρο 100 του Καλλικράτη, ή το Τοπικό Έσοδο, που προβλέπεται στο άρθρο 102 του Συντάγματος.
Ο Σταύρος Μπένος, που τώρα είναι πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», το οποίο ασχολείται με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, παρατήρησε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν όρθωσε ποτέ το δικό της ανάστημα. Και ανέφερε τη διαχείριση του σεισμού της Καλαμάτας, όπου αν και ο δήμος δεν είχε την παραμικρή αρμοδιότητα, εντούτοις ο ίδιος πέτυχε ώστε όλο το έργο της αποκατάστασης να περάσει στα χέρια της δημοτικής αρχής.
«Και σήμερα αν ήμουνα δήμαρχος, θα δημιουργούσα μόνος μου έναν καταυλισμό και θα καλούσα τους πρόσφυγες να έρθουν στο Δήμο μου για να τους φιλοξενήσω», είπε καταχειροκροτούμενος από το κοινό ο πρώην υπουργός και δήμαρχος. Και ανέφερε τα λόγια του αείμνηστου μεγάλου πολεοδόμου, Γρηγόρη Διαμαντόπουλου, που έλεγε ότι η Αριστερά πρέπει μόνιμα να πασχίζει για τη βελτίωση του κράτους. Για να προσθέσει ότι αυτό που προέχει σήμερα, είναι το κράτος να ασχολείται μόν ο με την παραγωγή πολιτικής και όλα τα υπόλοιπα, πλην της εθνικής άμυνας, να περάσουν στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Ο δήμαρχος Λάρισας
Εντύπωση προκάλεσε και η εισήγηση του δημάρχου Λάρισας, Απόστολου Καλογιάννη, ο οποίος μιλώντας για τη συμπαράταξη των αυτοδιοικητικών σχημάτων μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, παρατήρησε ότι για την επιτυχία μιας ριζοσπαστικής δημοτικής παράταξης, πρέπει να προέχουν κυρίως τα αυτοδιοικητικά της χαρακτηριστικά, καθώς επίσης και συμμαχίες που θα την οδηγήσουν στη νίκη, αλλά και ότι πρέπει πάντα να είναι οριοθετημένες οι σχέσεις με τα κόμματα που τυχόν στηρίζουν τη συγκεκριμένη δημοτική παράταξη. «Επιβάλλεται να υπάρχει διεκδίκηση επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής μας, απέναντι στην όποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία», είπε.
Ο Απ.Καλογιάννης δήλωσε επίσης ότι στη σημερινή δημοτική αρχή της Λάρισας η κοινωνική πολιτική βρίσκεται στην κορωνίδα της δουλειάς της.
Ο δήμαρχος Κοζάνης
Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, μιλώντας με θέμα «Κοινωνική οικονομία και τοπική αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ότι στις τελευταίες εκλογές η παράταξη της οποίας ηγείται κέρδισε τις εκλογές γιατί είχε στο επίκεντρο την αυτοδιοικητική λογική και πρότεινε να ανοίξει συζήτηση με την κυβέρνηση για το τι αυτοδιοίκηση θέλουμε. Παρατήρησε δε ότι τα τελευταία χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίστηκε με όρους χρηματοδοτικούς και όχι αναπτυξιακούς.
Ο ομιλητής, στάθηκε ιδιαίτερα στην απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος τη δεκαετία του ’80, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προώθησης της συνεταιριστικής ιδέας.

Ο δήμαρχος Περάματος
Στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων που δημιουργείται στο Σχιστό του Περάματος, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης,  δηλώνοντας υπερήφανος για την ώριμη ανθρώπινη στάση των κατοίκων του Δήμου Περάματος οι οποίοι για μία ακόμη φορά απέδειξαν πως δεν ξεχνούν το γεγονός ότι η πόλη του Περάματος, εκτός από πόλη της ναυτοσύνης, είναι και πόλη της προσφυγιάς.
Ο Γιάννης Λαγουδάκης, σημείωσε ότι πλειοψηφία των συνδημοτών του, υιοθετούν κλίμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και αναφέρθηκε στην εκστρατεία μίσους κατά των προσφύγων που έχει εξαπολυθεί από τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής, υπογραμμίζοντας: «Η δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά καθημερινά θα φροντίζουμε για δυο βασικά πράγματα: την απόλυτα εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου, έτσι όπως μας την εγγυήθηκαν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες και θα συμβάλλουμε γι’ αυτό, όσο και για να απομονώσουμε όλους αυτούς που προσπαθούν να διασπείρουν κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού».
Η διημερίδα, άνοιξε το πρωί του Σαββάτου με χαιρετισμό της επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη», Ρίας Καλφακάκου, και εισηγήσεις της προέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, Ιφιγένειας Καμτσίδου, καθώς επίσης της εκπροσώπου του Γερμανικού κόμματος DieLinke,  Susanne Hennig-Wellsow, που μίλησε για την τοπική αυτοδιοίκηση στη Γερμανία, του δημάρχου του Μοντρέ, περιφερειακού δήμου του Παρισιού, Patrice Bessac, ο οποίος αναφέρθηκε σε νέες δημόσιες υπηρεσίες που εφαρμόζονται στο δήμο του, στο πλαίσιο ενός νέου ριζοσπαστισμού, Cathala Benoit από το Εθνικό Κέντρο Περιφερειακής Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας που μίλησε για την περιφερειακή ανάπτυξη και την τοπική μεταρρύθμιση στη Γαλλία και Guenoun Marcel, του Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας που εισηγήθηκε το θέμα «Συμμετοχή των πολιτών σε τοπικό επίπεδο».
Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σε άλλες ενότητες για τους ελεύθερους χώρους, την Τέχνη και τον Πολιτισμό, καθώς και τις κοινωνικές δομές και την Παιδεία.

Η διημερίδα συνεχίζεται σήμερα Κυριακή  και λήγει στις 5:00 μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.