Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Ο αγώνας επιβίωσης των επαγγελματιών της Θέρμης

Αγώνα επιβίωσης, δίνουν όπως και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, οι έμποροι και οι επαγγελματίες της Θέρμης, έχοντας να αντιμετωπίσουν εκτός από τις συνέπειες της πολυετούς βαθιάς οικονομικής κρίσης και τον ανταγωνισμό από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα που λειτουργούν στην περιοχή.

«Η Θέρμη, όπως και άλλες περιοχές της πόλης, το Πανόραμα και το Ωραιόκαστρο, ήταν ακριβές περιοχές πριν την κρίση, όσον αφορά την αγορά των ακινήτων και τις αντικειμενικές αξίες. Δεν θεωρείται δηλαδή ότι έχει ακριβή αγορά», ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Θέρμης, Στάθης Πιστέλας.
Στάθης Πιστέλας
Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή διαθέτει περίπου 400 επιχειρήσεις, είτε αυτές είναι εμπορικές, είτε είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Γνωριζόμαστε με τους καταναλωτές και ζούμε ουσιαστικά μαζί τους, γιατί και οι περισσότεροι επαγγελματίες ζούμε εδώ και μεγαλώνουμε τις οικογένειες μας. Δεν είναι απρόσωπη αγορά η Θέρμη. Από τη σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ημών, οι τιμές είναι πάρα πολύ προσιτές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».
Αξιοσημείωτο γεγονός για τα δεδομένα της αγοράς της Θέρμης, ήταν η διεξαγωγή της «Λευκής Νύχτας», πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, στις 19 Δεκεμβρίου. «Μαζεύτηκε χιλιάδες κόσμου, από το απόγευμα στις 7 έως στις 12 το βράδυ η αγορά πραγματικά πλημμύρισε με κόσμο. Ο κόσμος βρήκε την ευκαιρία να συνδυάσει την αγορά με τη διασκέδαση, γέμισαν τα πάντα. Εντυπωσιάστηκαν μάλιστα πολλοί από τις τιμές. Εμείς ως έμποροι κάνουμε προσπάθειες ώστε να βοηθήσουμε τον καταναλωτή», εξηγεί ο κ. Πιστέλας.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% και πλέον των τοπικών επιχειρήσεων είναι αυτοαπασχολούμενοι. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΕΘ, μειώνει τα λειτουργικά-μισθολογικά κόστη κάτι που μετακυλίεται στον καταναλωτή. «Ό,τι μπορεί να εξυπηρετήσει τους ντόπιους στη Θέρμη θα το προτιμήσουν, δεν είναι όπως στην υπόλοιπη Θεσσαλονίκη που θα προτιμήσουν το κέντρο. Άλλωστε υπάρχουν εδώ και τράπεζες και ιατρικά κέντρα και ιατρεία που κρατούν τον κόσμο. Επίσης η Θέρμη ως περιοχή εξυπηρετεί όμορες περιοχές του ευρύτερου δήμου» σημειώνει ο κ Πιστέλας.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Εμπόρων και Επαγγελματιών Θέρμης, δεν ξεχνά να επισημάνει το πρόβλημα που υπάρχει με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα που λειτουργούν δίπλα στη Θέρμη, καθώς οι μικροί επαγγελματίες έχουν να αντιμετωπίσουν άνισα οικονομικά μεγέθη.

Επηρέασε η κρίση
Όπως είναι λογικό η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κίνηση στην αγορά της Θέρμης, παρόλο που οι κάτοικοι της είναι πιο ευκατάστατοι σε σχέση με κατοίκους άλλων περιοχών. «Ο κόσμος ψωνίζει διαφορετικά από ό,τι ψώνιζε παλαιότερα λόγω της κρίσης, κάποιοι παραπονιούνται αλλά μέχρι εκεί. Δεν είναι όπως ήταν η αγορά. Όμως αυτό που την κάνει να διαφέρει από τις άλλες στη Θεσσαλονίκη είναι ότι οι κάτοικοι την επιλέγουν. Επιλέγουν τις τοπικές επιχειρήσεις», αναφέρει η Ιωάννα Κουτσανδρά, που διατηρεί φούρνο στη Θέρμη. Όπως λέει μάλιστα, είναι ευχάριστο το γεγονός ότι από την ημέρα που το κατάστημα της έχει προϊόντα σε αναμονή για όσους το έχουν ανάγκη, ο κόσμος αγοράζει και ενδιαφέρεται για αυτό.
Αφίσα για τις εκδηλώσεις της "λευκής νύχτας"

Από το 1930
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Θέρμης, η επιχειρηματική δραστηριότητα το εμπορικό της κέντρο ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1930, με τους παραδοσιακούς τύπους ελεύθερου επαγγελματία, όπως φούρναρης, οπωροπώλης, παντοπώλης και άλλα συναφή επαγγέλματα.
Μετά τον πόλεμο, στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 το εμπορικό κέντρο της περιοχής μεγαλώνει, καθώς ανοίγουν τα πρώτα καταστήματα νεωτερισμών ρούχων, ενώ αργότερα ανοίγουν και καταστήματα ηλεκτρικών ειδών.
Μετά από μια στασιμότητα τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, το 1990 παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη στην επιχειρηματικότητα της περιοχής αφού η ανοικοδόμηση στη Θέρμη που προτιμάται ως τόπος κατοικίας από πολλούς, γεγονός που προσθέτει και νέους εμπόρους στους ήδη υπάρχοντες ντόπιους καταστηματάρχες.

Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Θέρμης, της Νέας Ραιδεστού, του Νέου Ρυσίου, των Ταγαράδων, των Βασιλικών και του Τριαδίου, εδρεύουν περισσότερες από 400 επιχειρήσεις, είτε εμπορικές, είτε εστίασης ή παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις απασχολούνται περισσότερα από 1.000 άτομα, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως υπάλληλοι.

Πηγή: Με στοιχεία από ρεπορτάζ της εφημερίδας Karfitsa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.