Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ολοκαύτωμα: Οι Ναζί τους έστειλαν για «απολύμανση» στην Καλαμαριά, πριν τους δολοφονήσουν!

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Καλαμαριάς τίμησε τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων. Ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, Μανώλης Λαμτζίδης εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Καλαμαριάς,  παραβρέθηκε στην τελετή που έγινε την Κυριακή, στην Πλατεία Ελευθερίας και κατάθεσε στεφάνι στην μνήμη των 50.000 Θεσσαλονικέων Εβραίων που θανατώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στα όρια του Δήμου Καλαμαριάς, και συγκεκριμένα στα Απολυμαντήρια, παίχτηκε μία από τις τελευταίες πράξεις του δράματος, όταν οι Ναζί, το 1943, υποχρέωσαν εκατοντάδες Εβραίους Θεσσαλονικείς (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) διερχόμενους μέσα από τη σημερινή οδό Πασαλίδη, να υποστούν-όπως στο παρελθόν, πριν δεκαετίες, οι Πόντιοι που αποβιβάστηκαν στην περιοχή-  απολύμανση, ώστε να καταλήξουν ως τραγικό φορτίο θανάτου «καθαροί» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς, Μπιργκενάου κ.α. για να χάσουν τη ζωή τους  στους θαλάμους αερίων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος και περιλάμβανε επιμνημόσυνη Δέηση (Ασκαβά) στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας. Ακολούθησαν ομιλίες και χαιρετισμοί και στη συνέχεια   κατάθεση στεφάνων.
Παρόντες ήταν  εκπρόσωποι αρχών της πόλης, βουλευτές, δήμαρχοι και μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γιάννης Αμανατίδης , Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης και Υφυπουργός Εξωτερικών, ενώ παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Α Θεσσαλονίκης Τρ. Μηταφίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Τάσος Κουράκης καθώς και Κ. Γκιουλέκας, Κώστας Ζουράρις κ.α.
Τη χορωδία, που έψαλε θρησκευτικούς ύμνους και τραγούδησε τραγούδια, διεύθυνε ο Καλαμαριώτης μαέστρος Κωστής Παπάζογλου.
Συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία των Χαιντς Κούνιο και Ζάννας Σαατζόγλου, επιζησάντων του Ολοκαυτώματος. Ο πρωτος απευθυνόμενος στους παριστάμενους  δήλωσε: «….Ποτέ ξανά βροχή από στάχτες αθώων ανθρώπων…», ενώ η δεύτερη τόνισε ότι «…Κανένας δεν είναι πάνω (ανώτερος) από τον άλλον, μόνο ο Θεός ……» .

                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.