Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Επίσκεψη δημάρχων στο Κέντρο Προσφύγων Διαβατών

Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, διέθεσαν κάδους απορριμμάτων και διενεργούν την αποκομιδή στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων Διαβατών, ενώ θα διαθέσουν κι άλλους κάδους απορριμμάτων, ηλεκτρολόγους για την επέκταση του δικτύου ηλεκτροδότησης, σκηνές, κοντέινερ αποθήκευσης τροφίμων.

Ταυτόχρονα, έκαναν παρέμβαση στην ΕΥΑΘ προκειμένου να γίνει η σύνδεση υδροδότησης του Κέντρου και η σύνδεση με την αποχέτευση, καθώς τώρα τα λύματα πέφτουν σε στεγανό βόθρο του πρώην στρατοπέδου τον οποίο αδειάζει βοθροφόρο όχημα του στρατού.
Αυτά έγιναν γνωστά κατά την επίσκεψη, με δική τους πρωτοβουλία, των δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης Λάζαρος Κυρίζογλου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Σίμος Δανιηλίδης Νεάπολης-Συκεών, Θεοδόσης Μπακογλίδης Καλαμαριάς, Πέτρος Σούλας Κορδελιού-Ευόσμου, Δημήτρης Δεμουρτζίδης Π. Μελά και Αστέριος Γαβότσης Ωραιοκάστρου.
Η επίσκεψη των δημάρχων, έγινε προκειμένου να ενημερωθούν για τη λειτουργία του κέντρου, τις υφιστάμενες ανάγκες και τα προβλήματα, με σκοπό να συνδράμουν στην επίλυσή τους.
Η ενημέρωση έγινε από τον υπεύθυνο του Κέντρου κ. Σάκη Παπαθεμελή και τον εκπρόσωπο του Γ’ ΣΣ αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού. Ο Ελληνικός Στρατός έχει αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων (προετοιμασία και διανομή φαγητού πρωΐ-μεσημέρι-βράδυ).
Η υγειονομική κάλυψη των προσφύγων γίνεται από το στρατό και τις ΜΚΟ. Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι τη στιγμή της επίσκεψης υπήρχαν 1500 περίπου πρόσφυγες, ενώ στην Ειδομένη ο αριθμός των προσφύγων ανέρχονται σε 6.800 πρόσφυγες, με πολλά μικρά παιδιά και μωρά παιδιά (βρέφη), για την προστασία των οποίων υπάρχει ανάγκη θερμαντικών σωμάτων.

Όπως αναφέρουν οι δήμαρχοι, «την ώρα που η προσφυγική κρίση οξύνεται, την ώρα που πληθυσμοί προδήλως δυσανάλογοι προς τις αντοχές της χώρας μας και των τοπικών μας κοινωνιών εγκλωβίζονται προ της μοναδικής πύλης εξόδου τους στην Ειδομένη του Δήμου Παιανίας (Κιλκίς), την ώρα που εναγωνίως αναζητούνται τόποι και τρόποι για την υποδοχή και μετάβαση των προσφύγων προς τις χώρες της Βορειοκεντρικής Ευρώπης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (οι Δήμοι της ΠΕΔ/ΚΜ) ήδη ανέλαβε και συνεχίζει να αναλαμβάνει με ανθρωπιστική και κοινωνική ευαισθησία και υπευθυνότητα, πρωτοβουλίες και συστρατεύει όλες τις δυνάμεις της στην κοινή προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης.

Για μία ακόμη φορά κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να συνεργάζεται με την αυτοδιοίκηση, να ενημερώνει του δήμους ώστε να δίδεται η καλύτερη δυνατή λύση και να αποφεύγονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Επίσης ζητάμε την άμεση θεσμική –νομοθετική- ρύθμιση ώστε και προσωπικό να διαθέσουμε ως δήμοι για τη στελέχωση των υπηρεσιών των Κέντρων και πόρους για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.