Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Πρόταση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» για τη δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού Αλληλεγγύης

Tη δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού Αλληλεγγύης, για την κάλυψη των συνδημοτών μας που έχουν άμεση ανάγκη, ζητάει με επιστολή της προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη η δημοτική κίνηση «Συμπολιτεία Θερμαϊκού». Και όπως προτείνει, τον λογαριασμό αυτό, θα τον διαχειρίζεται διαπαραταξιακή επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου με τη συμμετοχή και των φορέων της περιοχής.

Για να υπάρχουν πόροι σε αυτό τον λογαριασμό, θα κατατίθεται ποσοστό έως  10% των αποζημιώσεων που λαμβάνουν όλοι οι αιρετοί του δήμου (δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ.α.).
Σημειώνεται ότι σχετική πρόταση, είχε υποβληθεί πριν τέσσερα και πλέον χρόνια από τον τότε δημοτικό σύμβουλο, Βαγγέλη Κουκουρίγκο, στέλεχος της «Συμπολιτείας» και είχε συζητηθεί στις 18 Φεβρουαρίου 2012 στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, χωρίς όμως να υπάρξει καμία τοποθέτηση ούτε από την τότε διοίκηση Αλεξανδρή, αλλά ούτε και από την παράταξη του σημερινού δημάρχου κ. Μαυρομάτη.
Όπως αναφέρεται στην πρόταση, που υποβλήθηκε στον δήμαρχο Θερμαϊκού για να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο:
Η κοινωνική συνοχή είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα για την «Συμπολιτεία Θερμαϊκού». Στη σημερινή πραγματικότητα, η κοινωνική αλληλεγγύη στο δήμο μας, αναδεικνύεται σε πρωταρχικό καθήκον και υποχρέωση. Η εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής στο Θερμαϊκό, μπορεί να αποτελέσει το βασικό άξονα όχι μόνο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή, αλλά και για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση. Οι κοινωνικές υποδομές στο δήμο μας χρειάζεται να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους και να καλύψουν τις ανάγκες των δημοτών και ιδιαίτερα των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας.
Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» θεωρεί ότι το ζήτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης, πρέπει να βρίσκεται στα θέματα άμεσης προτεραιότητας για τη διοίκηση του Δήμου. Γιαυτό και θεωρεί πως στον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής θα πρέπει ιεραρχικά να τεθούν οι ακόλουθες δραστηριότητες:
Α)Το πρόβλημα της ανεργίας τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι ο δήμος Θερμαϊκού πρέπει να πρωτοστατήσει σε ειδικά  προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας. Ειδικότερα αυτά που αφορούν τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, των γυναικών και των πλησίον της σύνταξης. Για το σκοπό αυτό, χρειάζεται να αξιοποιεί ο Δήμος κάθε μέτρο ανακούφισης των ανέργων, με ταυτόχρονη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Επίσης, στις προσλήψεις που γίνονται, να κυριαρχεί το κριτήριο της εντοπιότητας.
Β) Αναδιοργάνωση των οργανογραμμάτων με πρώτη προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική.
Γ) Καλύτερη οργάνωση και ανάπτυξη  του τρόπου λειτουργίας του Κοινωνικού ιατρείου, του κοινωνικού παντοπωλείου, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» κλπ.
Δ) Στήριξη όλων των κινημάτων της περιοχής που ασχολούνται με ζητήματα Αλληλεγγύης (Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού, Κϊνηση Πολιτών Επανομής κλπ), με πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του δήμου ειδικών κονδυλίων,  καθώς και των πρωτοβουλιών της εκκλησίας σε αυτό τον τομέα. Επίσης, αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται σε αυτή την κατεύθυνση.
Επιπλέον η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» προτείνει:
1. Αναστολή πληρωμής των χρεών προς τον δήμο -χωρίς προσαυξήσεις- των ανέργων και απόρων συμπολιτών.
 2. Κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και των συνδρομών στα προγράμματα των ΝΠΔΔ, διευκόλυνση των εργαζόμενων και ανέργων γυναικών με την ανάπτυξη προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά τους.
3. Υποστήριξη και προώθηση μορφών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας με ειδική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του δήμου.
4. Δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των ΙΚΑ και ΕΣΥ. Μέτρα για να σταματήσει η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ν.Μηχανιώνας και να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμισή του.
5. Έκδοση «Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης» για την αγορά προϊόντων σε προσιτές τιμές, με δικαιούχους τους: συνταξιούχους του ΟΓΑ, δικαιούχους του ΕΚΑΣ, απόρους της Πρόνοιας, τρίτεκνες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες και ΑΜΕΑ, ύστερα από συμφωνία του Δήμου με εκπροσώπους της τοπικής αγοράς.
6. Επιδίωξη θέρμανσης των σχολείων με φυσικό αέριο, απαλλαγή των σχολικών επιτροπών από την υποχρέωση εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΚΟ-Θέρμανσης, ειδική διαπραγμάτευση καυσίμου θέρμανσης για τα σχολεία.


Καταλήγοντας ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» Σπύρος Κουζινόπουλος εκφράζει την ευχή να δει η διοίκηση του Δήμου τις προτάσεις  αυτές της δημοτικής κίνησης ως ρεαλιστικές και δίκαιες και ότι θα τις προωθήσει στο δημοτικό συμβούλιο για την υπερψήφισή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.