Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Εξηγήσεις ζητάει η «Συμπολιτεία» για τον ΣΜΑ

Φωτοτυπία από το Σχέδιο του ΦΟΔΣΑ για το ΣΜΑ Μηχανιώνας
Εξηγήσεις από τη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, για το τι ακριβώς συμβαίνει σχετικά με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της Νέας Μηχανιώνας, ζήτησε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καταθέτοντας μάλιστα και σχετικό αντίγραφο του «Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων» του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο Σχέδιο του ΦΟΔΣΑ, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, συμπεριλαμβάνονται προτάσεις που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία του ΣΜΑ Ν.Μηχανιώνας αλλά και τη στάση της διοίκησης του δημάρχου κ. Μαυρομάτη στο θέμα αυτό.
Όπως προκύπτει, προτείνεται στη σελίδα 17 όπως ο «προσωρινός» ΣΜΑ Νέας Μηχανιώνας, που λειτουργεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια «να μετατραπεί σε μόνιμο, με κατάλληλο εκσυγχρονισμό του ΣΜΑ, για το δήμο Θερμαϊκού».  Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο «Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Δήμου Θερμαϊκού», που εκπονήθηκε το Νοέμβριο 2015, ο ΣΜΑ Μηχανιώνας αναφέρεται μεν ως «προσωρινός», τονίζεται όμως πως «βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης»!
Δημιουργείται λοιπόν εύλογα το ερώτημα: Από πού πήρε το δικαίωμα ο ΦΟΔΣΑ να εκπονεί παρόμοιες προτάσεις και να μιλάει για μονιμοποίηση του υπάρχοντος ΣΜΑ της Νέας Μηχανιώνας; Έκανε κάποιες συζητήσεις περί αυτού με τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού και ποιες; Και γιατί δεν πιέζει φορτικά η δημοτική αρχή τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ για την επίσπευση των διαδικασιών δημιουργίας και λειτουργίας του νέου, του κανονικού ΣΜΑ, που έχει χωροθετηθεί να γίνει στο αγροτεμάχιο υπ’ αριθμ. 6.452 της Επανομής, στη γνωστή τοποθεσία «Τριεθνές»;
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο «προσωρινός» (στη λογική του «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού) ΣΜΑ Μηχανιώνας, δημιουργήθηκε το 1994 επί δημαρχίας του τότε δημάρχου Νέας Μηχανιώνας, Μιχάλη Παπαλεωνίδα, για να εξυπηρετήσει «προσωρινά» τις ανάγκες του μικρού δήμου, μέχρι να εξευρεθεί άλλος τρόπος αποστολής των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ. Μάλιστα δε, επειδή ένα κομμάτι του ΣΜΑ Μηχανιώνας βρίσκεται σε χωράφι ιδιώτη, γιαυτό και δεν νομιμοποιήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, παραμένοντας «στον αέρα».
Το πιο σοβαρό όμως πρόβλημα, προκύπτει από το γεγονός ότι αυτός ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, βρίσκεται, στην κυριολεξία, στο προσκέφαλο του οικισμού της Νέας Μηχανιώνας, δίπλα σε κατοικίες και σε πολύ μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής. Με συνέπεια, όταν πνέουν αντίθετοι άνεμοι, όλο το βόρειο τμήμα της Νέας Μηχανιώνας, μέχρι και πέρα από το γήπεδο, αλλά και της Κερασιάς, να κατακλύζεται από βρώμα και δυσωδία, η οποία μετατρέπεται σε εφιάλτη τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες. Γιαυτό και χρόνιο αίτημα των κατοίκων, παραμένει η απομάκρυνση του ΣΜΑ Μηχανιώνας από τη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Σημειώνεται ότι το σημείο δημιουργίας του νέου ΣΜΑ, σε μία έκταση 20 στρεμμάτων, επιλέχθηκε ώστε να είναι περισσότερο προσβάσιμη και στη μέση της απόστασης ανάμεσα στις τρεις δημοτικές ενότητες Θερμαϊκού, Επανομής και Μηχανιώνας, μακριά από κατοικημένες περιοχές, προκειμένου να γίνεται καλύτερη και πιο οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων, πριν αυτά αποσταλούν στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Μάλιστα είχε ανακοινωθεί ότι ο νέος ΣΜΑ πρόκειται να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ όπως διαβεβαιώνει ο τέως δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής, λίγο πριν την αλλαγή της διοίκησης στο δήμο Θερμαϊκού, το έργο της κατασκευής του νέου ΣΜΑ στο «Τριεθνές», βρισκόταν στη φάση της δημοπράτησης, με προϋπολογισμένο κόστος κατασκευής γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 1.200.000 για τις εργασίες εγκατάστασης και τα υπόλοιπα για μηχανολογικό εξοπλισμό. Κι όμως το έργο «βάλτωσε» και είναι απορίας άξιο γιατί η δημοτική αρχή δεν ασκεί τις πιέσεις που πρέπει, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία δημιουργίας του νέου ΣΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.