Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Ομάδες γονέων «Εμείς και τα παιδιά μας» στο δήμο Θερμαϊκού

Σε σύσταση δύο ομάδων γονέων «Εμείς και τα παιδιά μας», μία στην περιοχή της Περαίας και μία στη Ν. Μηχανιώνα, προχώρησε η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, μέσω της Αντιδημαρχίας Παιδείας και σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Αν. Θες/νίκης ΕΛΠΙΔΑ, οι οποίες αποτελούν μία άνευ οικονομικής επιβάρυνσης δράση, δέκα (10) δίωρων εβδομαδιαίων συναντήσεων, με στόχο την ανάπτυξη γόνιμων κωδικών επικοινωνίας με τα παιδιά.

Οι ομάδες γονέων, που είχαν ελάχιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 15 άτομα, έχουν ξεκινήσει ήδη τη δραστηριότητά τους, με την ομάδα της Περαίας να πραγματοποιεί συναντήσεις στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας, με εναρκτήρια ημερομηνία τις 12 Ιανουαρίου 2018 και της Ν. Μηχανιώνας στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη, με ημερομηνία έναρξης τις 6 Φεβρουαρίου 2018. Στόχος είναι να συσταθεί μία ακόμα ομάδα στην περιοχή της Επανομής.

Πρέπει να επισημανθεί πως, εξαιτίας της βιωματικής-ενεργητικής συμμετοχής των γονέων στις συναντήσεις, οι ομάδες είναι κλειστές, δηλαδή συμμετέχουν μόνο όσοι παρέστησαν στην πρώτη συνάντηση.

Παράλληλα, ομιλίες πραγματοποιούνται σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες για θέματα αυξημένου ενδιαφέροντος, που απασχολούν τους γονείς και οι οποίες στόχο έχουν να ενημερώσουν και να βοηθήσουν.

Ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας και αξίας είναι και ο Εθελοντικός Συμβουλευτικός Σταθμός εφήβων, που παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης, υποστήριξης, ενίσχυσης, πρόληψης, αλλά και διάγνωσης και αντιμετώπισης θεμάτων ψυχοκοινωνικής υγείας των εφήβων και των οικογενειών τους. Οι δράσεις του πλαισιώθηκαν και εξελίχθησαν από πληθώρα έμπειρων εθελοντών διαφόρων ειδικοτήτων, όπως ψυχολόγους, ψυχίατρο, επιμελητές ανηλίκων, μουσικούς, εκπαιδευτικούς κ.ά.

Η πρωτοβουλία στηρίχθηκε, ενισχύθηκε και βρίσκεται σε συνεργασία με τη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, μέσω της Αντιδημαρχίας Παιδείας και το ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ., αλλά και την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, το Σύλλογο Εθελοντών Υποστήριξης Ανηλίκων & Νέων Εντός/Εκτός και την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Θερμαϊκού.

Στα πλαίσια της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού και της βασικής πεποίθησής του για απαίτηση σφαιρικής θεώρησης και αντιμετώπισης της ζωής των εφήβων, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στο περιβάλλον (οικογένεια, σχολείο, κοινότητα κ.ά.), έχει δημιουργηθεί και η εφηβική μουσική ομάδα κρουστών «Κρούσματα». Επιδίωξή της, πέραν της εκπαίδευσης στη μουσική και της ψυχαγωγίας, είναι η κοινωνικοποίηση με άμεσους και βιωματικούς τρόπους μέσω της μουσικής, δηλαδή η προώθηση στάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών, που διευκολύνουν την ομαλή εξέλιξη των εφήβων.

Στο Σταθμό μπορούν να απευθύνονται οικογένειες εφήβων για θέματα, όπως :
  • Προβλήματα συμπεριφοράς στο σπίτι ή στο σχολείο
  • Προβλήματα οικογενειακών ή άλλων σχέσεων
  • Δυσκολίες ένταξης και παρακολούθησης του σχολείου
  • Προβλήματα κοινωνικοποίησης
  • Καταστάσεις σχολικού εκφοβισμού
  • Συναισθηματικές δυσκολίες ή διαταραχές ψυχικής υγείας (θλίψη, κατάθλιψη, άγχος, κρίσεις πανικού – αγχώδεις διαταραχές, εσωστρέφεια, αυτοκαταστροφικότητα, επιθετικότητα κ.ά.)
  • Μαθησιακές δυσκολίες – χαμηλή επίδοση
  • Εξαρτήσεις (ουσίες, διαδίκτυο κ.ά.)
  • Προβλήματα που έχουν να κάνουν με ψυχοπιεστικά γεγονότα ζωής (απώλειες υγείας, θάνατος, διαζύγιο, ανεργία κ.ά.)
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο Ιατρείο της Περαίας, Ανθέων 4, απογευματινές ώρες.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για ραντεβού : 23920 23632, εργάσιμες καθημερινές και ώρα 8.00 π.μ. – 9.30 π.μ. και 1.00 μ.μ. – 2.30 μ.μ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.