Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

H "Μακεδονική σαλάτα" και η στάση της πολιτικής ηγεσίας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Το Βήμα στις 25 Οκτωβρίου 1992
Η λέξη “Macedoine” διαδόθηκε προς το τέλος του 18ου αιώνα και αναφέρεται σε μια μεικτή σαλάτα απο διάφορα φρούτα ή λαχανικά. Αναφερόταν αρχικά στην ποικίλη προέλευση των λαών της αυτοκρατορίας του Αλέξανδρου και στην συνέχεια στο εθνολογικό μείγμα της Οθωμανικής Μακεδονίας του 19ου αιώνα. Τέλος, η “Macedoine”, η Μακεδονική Σαλάτα, μπορεί να χαρακτηρίζει το οποιοδήποτε μίγμα άσχετων πραγμάτων, όχι απαραίτητα φαγώσιμων.

Αυτή η τελευταία έννοια ταιριάζει απόλυτα στην μέχρι σήμερα στάση της Ελλάδας στο λεγόμενο “Μακεδονικό ζήτημα” μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, αρχής γενομένης με την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη.
Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, στις 25.10.1992. Αν το ξανάκανα σήμερα θα εμπλούτιζα την σαλάτα με δεσποτάδες και παπάδες, ελληνάρες, χρυσαυγήτες και πολιτικάντηδες που ψαρεύουν στα θολά νερά. Μετά, θα ανακάτευα καλά.
Σαλάτα (“αμηχανία” το λένε γενικά) η σημερινή στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αναφέρομαι σ’ αυτήν ιδιαίτερα γιατί είναι το δεύτερο κόμμα στην Βουλή και η επόμενη -ελπίζει- κυβέρνηση. Κάντε ο,τι θέλετε, είπε ο γιός του τότε πρωθυπουργού στους βουλευτές του, κι ύστερα αντικατέστησε την πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης ).

Πηγή: http://pavlidiscartoons.com/blog/?p=8795

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.