Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

"Κόντρα" μεταξύ των δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού για την Πολεοδομία

Σοβαρό θέμα ανέκυψε το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις μεταξύ των δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού για το θέμα της Πολεοδομίας, με συνέπεια, εξαιτίας της "κόντρας" να υφίστανται μεγάλες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία οι συναλλασσόμενοι με την Πολεοδομία, κάτοικοι του Θερμαϊκού.

Σε επιστολή που απέστειλε ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και όλους τους δημοτικούς συμβούλους, κατηγορεί εμμέσως τη δημοτική αρχή του Θερμαϊκού για αθέτηση της υπόσχεσης, που είχε δώσει προφορικά, ακόμη από τις αρχές του 2016, δηλαδή εδώ και δύο χρόνια, ότι θα στελέχωνε με προσωπικό τη λειτουργία Αυτοτελούς Τμήματος Πολεοδομίας. Με συνέπεια, επειδή δεν έγινε κάτι τέτοιο, η εξυπηρέτηση των δημοτών και κατοίκων του δήμου Θερμαϊκού που έχουν πολεοδομικά θέματα, να γίνεται από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Θέρμης.
Σήμερα στην Υπηρεσία αυτή του δήμου Θέρμης, υπηρετούν πλην του προϊσταμένου της Διεύθυνσης, 3 άτομα στο Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών και Σχεδίου Πόλης, 4 άτομα στο Τμήμα Οικοδομικών Αδειών, 4 άτομα στο Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών και Εγκαταστάσεων και 2 άτομα στο Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης και Διεκπεραίωσης. Ενώ επιπλέον ο δήμος Θέρμης έχει προμηθευτεί για τις αυτοψίες που διενεργεί η Υπηρεσία Δόμησης, επιβατικό όχημα, διαθέτοντας και οδηγό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Θέρμης και επικαλείται ο δήμαρχος κ. Θ. Παπαδόπουλος, το προσωπικό της, απασχολείται με υποθέσεις και εργασίες που αντιστοιχούν σε ποσοστό 44% περίπου στην περιοχή του δήμου Θέρμης και 56% στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού. Ενώ το συνολικό ετήσιο κόστος λειτουργίας της Υπηρεσίας Δόμησης, ανέρχεται σε περίπου 320.000 ευρώ για μισθοδοσία προσωπικού, εργοδοτικές εισφορές, κόστος μετακινήσεων και αναλώσιμα υλικά.
"Συνεπώς, ο δήμος Θέρμης ετησίως χρεώνεται με ποσό περίπου 180.000 για την υποστήριξη του δήμου Θερμαϊκού σε οπολεοδομικά θέματα", αναφέρει στο έγγραφό του ο δήμαρχος Θέρμης. Τονίζοντας ότι για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση του δήμου Θερμαϊκού, θα πρέπει αυτός να διαθέσει δύο μηχανικούς (έναν αρχιτλέκτονα και έναν πολιτικό μηχανικό) με πλήρες ωράριο για όλες τις ημέρες της εβδομάδας, έναν διοικητικό υπάλληλο και έναν οδηγό με υπηρεσιακό όχημα προκειμένου να γίνεται ομαλά και με ασφάλεια η μετάβαση των υπαλλήλων στον τόπο των αυτοψιών.
Κατά τη συζήτηση του  θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, τόσο ο δήμαρχος κ. Μαυρομάτης, όσο και οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών, Πάττυ Πασχαλίδου και Οικονομικών, Παναγιώτης Μήλιος, αμφισβήτησαν τα στοιχεία που αναφέρονται στην επιστολή του δημάρχου Θέρμης, δικαιολογήθηκαν ότι με τις διαδικασίες που υπάρχουν ήταν αδύνατη η  λειτουργία Αυτοτελούς Τμήματος Πολεοδομίας στο δήμο Θερμαϊκού και είπαν ότι είχε διατεθεί μία υπάλληλος από το δήμο Θερμαϊκού στην πολεοδομία Θέρμης, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή επειδή ήταν μειωμένου κατά μία ώρα ωραρίου. Ενώ τέλος ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης άφησε αιχμές κατά της Πολεοδομίας, λέγοντας ότι πηγαίνουν εκεί δημότες του Θερμαϊκού για να προμηθευτούν κάποιο χαρτί και του λένε να πάνε να το πάρουν σε είκοσι ημέρες. Και όταν ρωτούν γιατί τέτοια καθυστέρηση, εισπράττουν την απάντηση "ρωτήστε το δήμαρχό σας το γιατί".
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού", Σπύρος Κουζινόπουλος σημείωσε ότι είναι ανεπίτρεπτο να δημιουργούνται θέματα μεταξύ δύο οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και αναρωτήθηκε γιατί δεν κάθονται οι δύο δήμαρχοι γύρω από ένα τραπέζι, να συζητήσουν το θέμα και να προσπαθήσουν να το επιλύσουν με τον δυνατόν καλύτερο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.