Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Οι θέσεις της "Συμπολιτείας" για τα LED και άλλες σπατάλες

Επειδή ρωτάνε πολλοί για τη θέση της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού" σχετικά με την υπόθεση της προμήθειας των φωτιστικών σωμάτων LED  από το δήμο Θερμαϊκού, ύψους 3.632.828,00 ευρώ, παραθέτουμε στη συνέχεια απόσπασμα από μία ανακοίνωση που είχε εκδώσει το Συντονιστικό της Συμβούλιο, πριν από επτά μήνες, στις 11 Ιουλίου 2017. Με τη σημείωση ότι η "Συμπολιτεία" ήταν  η μοναδική δημοτική παράταξη που ΔΕΝ ψήφισε την εισήγηση της διοίκησης Μαυρομάτη για τα LED.

Σε σχετική μελέτη που είχε εκπονήσει τότε ομάδα στελεχών της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού», αναφέρονταν σειρά στοιχείων για σπατάλες που γίνονται στο δήμο Θερμαϊκού σε μία εποχή άγριας λιτότητας και τη στιγμή που για να καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου, οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν τα υψηλότερα δημοτικά τέλη σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και ενδεχομένως στη χώρα.
Η μελέτη του Συντονιστικού της «Συμπολιτείας» για το θέμα αυτό, ανέφερε τα ακόλουθα:

"Αλλαγή λαμπτήρων φωτισμού με νέους τύπου LED. Κόστος: 3.632.000 ευρώ (Ολογράφως: Τρία εκατομμύρια εξακόσιες τριάντα δύο χιλιάδες ευρώ).
 "Γι’ αυτό το έργο λαμβάνεται δάνειο (το οποίο θα αποπληρώσουν οι δημότες) και το οποίο σχεδόν εξαντλεί τις δυνατότητες δανειοδότησης του Δήμου Θερμαϊκού για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι Δήμοι μπορούν να συνάπτουν δάνεια μέχρι ένα ύψος, ανάλογα με τον προϋπολογισμό τους και αυτά που ήδη χρωστάνε. 
Υποτίθεται ότι αυτό το τεράστιο φέσι θα αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου μέσω της εξοικονόμησης που θα γίνει από τη μείωση του κόστους στο δημοτικό φωτισμό. Θεωρούμε αυτή την πιθανότητα από ισχνή έως ανύπαρκτη. 
Πόσο πιο συμφέρον θα ήταν για τους δημότες αν η επένδυση του Δήμου αφορούσε πάγια στοιχεία ενεργειακής αυτονομίας (πχ αυτόνομη παραγωγή ενέργειας σε σχολεία και δημοτικά κτήρια) και μόνιμη απαλλαγή των δημοτών από τον βραχνά του τεράστιου κόστους για την ενέργεια – και όχι μόνο για το ρεύμα που ξοδεύεται για φωτισμό!"

"Σπατάλες σε εποχή λιτότητας"
Εκτός από το θέμα των LED, η μελέτη του Συντονιστικού της "Συμπολιτείας" αναφέρονταν και σε μία σειρά από άλλες σπατάλες της διοίκησης του κ. Μαυρομάτη, όπως:
-Αποκατάσταση Σκάλας Νέων Επιβατών με απευθείας ανάθεση. Σύμβαση 300.000 ευρώ. Πέραν του ότι η υπόθεση ατύχησε (λόγω κακής προετοιμασίας, από τη πλευρά του Δήμου) προξενεί εντύπωση το «απευθείας ανάθεση» για μια παρέμβαση η οποία εκκρεμεί ολόκληρες δεκαετίες και δεν είναι επείγουσα. Τουλάχιστον όχι τόσο επείγουσα ώστε να μην γίνεται μειοδοτικός διαγωνισμός, μέσω του οποίου πιθανότατα θα μειωνόταν σημαντικά το κόστος για τον Δήμο, καθώς το κόστος της παρέμβασης υπολογίζεται στο μισό.
-Διαπλάτυνση και φωτισμός στα ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας: 280.000 ευρώ. Αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν να δίνεται ένα τέτοιο ποσόν για μερικά μέτρα πεζόδρομου… Το κόστος φαίνεται υπερβολικό και η παρέμβαση ήταν άνευ ουσίας.
-Ηρώο στο Δημαρχείο (διαμόρφωση χώρου): 180.000 ευρώ. Ένα έργο το οποίο θα μπορούσε να κοστίσει πολύ λιγότερα στους δημότες, αν το έκανε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου – στην περίπτωση που αυτή ήταν σωστά στελεχωμένη.
-Υπερβολικά ποσά δαπανώνται επίσης για ένα πλήθος μικρές εργολαβίες (μικροέργα). Καθόλου περίεργο αν αναλογιστεί κανείς ότι στην ευθύνη του Δήμου βρίσκονται δημοτικά σχολεία, δημοτικά κτήρια, ιατρεία, δημοτική οδοποιία κλπ. Υπολογίζεται ότι το κόστος (σε σύγκριση με εκείνο που θα προέκυπτε αν υπήρχε σωστή Τεχνική Υπηρεσία) είναι περίπου τριπλάσιο, για τους δημότες.
-Σπατάλη γίνεται λόγω κακής διαχείρισης του θέματος και στο ζήτημα των καυσίμων. Σημειωτέον ότι τα ποσά που δαπανώνται για τα καύσιμα είναι μεγάλα και κάθε δυνατότητα μείωσή τους πρέπει να εξετάζεται με προσοχή.
-Απορρίμματα, στα οποία γίνεται μεγάλη σπατάλη στο Δήμο Θερμαϊκού. Σε παλαιότερη μελέτη της «Συμπολιτείας» αποδείχτηκε ότι η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής κοστίζει στους δημότες πρόσθετα εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με το αν η αποκομιδή γινόταν από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου. Πρόσθετη σπατάλη, την οποία πληρώνουν οι δημότες κ.α.
Όλα αυτά, έχουν ως αποτέλεσμα τα δημοτικά τέλη στο Δήμο μας να είναι εξωφρενικά υψηλά, και ταυτόχρονα να ματαιώνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης ζωτικών παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να έχουν άμεσο και χειροπιαστό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα των δημοτών", επισημαίνονταν στη μελέτη του Συντονιστικού Συμβουλίου της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού".
Σχετικά με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, στις 24 Μαίου 2017 για την προμήθεια των LED, με τη "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" να είναι η μόνη δημοτική παράταξη που ΔΕΝ ψήφισε την εισήγηση της διοίκησης Μαυρομάτη, διαβάστε:
http://farosthermaikou.blogspot.gr/2017/05/3632828-led.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.