Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Η "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" προς τη διοίκηση Μαυρομάτη: "Διαχειρίζεστε τη μιζέρια και την ανακύκλωση προβλημάτων"

Να αλλάξει ρότα, έστω και τον τελευταίο χρόνο της θητείας του, κάλεσε τη δημοτική αρχή και το δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη ο δημοτικός σύμβουλος της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού", Θοδωρής Τζίνας, αναπτύσσοντας τις θέσεις της δημοτικής κίνησης πάνω στον απολογισμό δράσης για το προηγούμενο έτος, που λίγο πριν είχε παρουσιάσει ο δήμαρχος Θερμαϊκού σε έναν απολογισμό-ποταμό διάρκειας δύο και πλέον ωρών, κατά τον οποίο εμφανίστηκε ως διαχειριστής της μιζέριας και της ανακύκλωσης προβλημάτων.

"Σας καλούμε να ξεφύγετε από τις ξεπερασμένες  λογικές του παρελθόντος, οι εποχές αλλάζουν, πρέπει να αλλάξουμε και μεις. Χρειάζονται νέες ιδέες, νέες πρακτικές, νέες λύσεις¨", τόνισε με έμφαση ο εκπρόσωπος της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού", κάνοντας αυστηρή, πλην όμως δίκαιη κριτική στη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού για την αποτυχία της σε όλους τους τομείς. Ενώ απαντώντας στους πανηγυρισμούς του δημάρχου για το πολυδιαφημισμένο ταμειακό απόθεμα, ρώτησε:
"Πώς επιτεύχθηκε το περίφημο ταμειακό απόθεμα; Μήπως από την ανάπτυξη και την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας;  ΟΧΙ  κυρίες και κύριοι.  Με το χαράτσωμα των δημοτών και των επαγγελματιών έγινε. Αλλά και με τα εργαλεία που έδωσαν τα μνημόνια, με αποκορύφωμα τις κατασχέσεις λογαριασμών". Ενώ λίγο αργότερα, συνεχίζοντας το σφυροκόπημα στη δημοτική αρχή για το ίδιο θέμα, έθεσε νέες ερωτήσεις που φυσικά έμειναν αναπάντητες από τη δημοτική αρχή:
"Πώς μεταφράζεται αυτή η βελτίωση των οικονομικών για τους πολίτες; Είχε καμιά βελτίωση η καθημερινότητά τους; Απολαμβάνουμε καλύτερες υπηρεσίες; έγινε κάποιο σημαντικό έργο; Μήπως έκανε ο Δήμος κάποια μεγάλη επένδυση; Κάποια σοβαρή υποδομή; Ελάχιστα. Να σπρώξουμε τη μέρα, να σπρώξουμε το πρόβλημα λίγο παρακάτω. Έτσι κυλάει ο χρόνος.  Μεμονωμένες εξυπηρετήσεις και διευθετήσεις. Απλή διαχείριση της  καθημερινότητας. Εντάξει, αν κατεβάσετε τον πήχη λίγο ακόμα μπορεί και να τον περάσετε. Όμως αυτό είναι το όραμά μας για αυτόν το Δήμο;  Αυτές είναι οι δυνατότητες της περιοχής μας;", παρατήρησε ο Θ.Τζίνας. Κάνοντας αναφορά στα άλυτα προβλήματα της καθαριότητας, του οδικού δικτύου, της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της δημοτικής περιουσίας κ.α.
Όπως με έμφαση επισήμανε ο εκπρόσωπος της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού":
"Ο μόνος γνώμονας της πολιτικής σας είναι  η επανεκλογή!, ως τεχνικοί της εξουσίας,  όχι με όρους πραγματικού έργου και επιτυχίας, μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δυστυχώς με μια παρωχημένη αντίληψη εξυπηρετήσεων, δημοσίων σχέσεων, με μικροφιέστες και έργα βιτρίνας, όπως η δήθεν διάνοιξη του παραλιακού μετώπου. Στη μια συνεδρίαση δωρίζετε  πλαζ και εκτάσεις, στην άλλη δημοπρατείτε ακίνητα για μια πενταετία και στην επόμενη τα ίδια για 25ετία.  Δεν προλαβαίνουμε να παρακολουθήσουμε τις μεταστροφές σας. Αφού δημοπρατήσατε τα περίπτερα στον Ποταμό, έρχεστε σε μια ήδη κορεσμένη παραλία να φυτέψετε ένα ακόμη μπιτς μπαρ. Ενώ καμιά υποδομή δεν προβλέψατε. Θα τον καταστρέψουμε σε λίγα χρόνια και τον Ποταμό όπως πάει".


Ολόκληρη η παρέμβαση
Ολόκληρη η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού", Θοδωρής Τζίνας, στην απολογιστική συνέλευση του δήμου Θερμαϊκού έχει ως εξής:

"κ. Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε,
Θα συμφωνήσω μαζί σας, η «λογοδοσία» είναι η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία στον θεσμό της αυτοδιοίκησης. Η διοίκηση του Δήμου όμως την υποβαθμίζει έχοντας επιλέξει να την κάνει εργάσιμη μέρα και ώρα, σε μια μικρή αίθουσα και σε ένα μικρό ακροατήριο. Ίσως γιατί μικρό είναι το έργο σας και φτωχός ο απολογισμός σας. Αν κοσκινίσουμε όσα είπατε για δυο σχεδόν ώρες και φύγουν τα λόγια,  τι μένει;  Δυστυχώς λίγα πράγματα, και αρκετά από αυτά δεν είναι καν δικά σας έργα, ως και την προσφυγική δομή οικειοποιηθήκατε και τις δράσεις του Κέντρου Υγείας... Να θυμίσω ότι βρίσκεστε στον 4ο χρόνο της θητείας σας. Προεκλογική περίοδο θα είχαμε σήμερα με τον παλιό νόμο. Ίσως γι αυτό ο απολογισμός σας κ Δήμαρχε θύμισε προεκλογική εξαγγελία  παρά απολογισμό.
Όμως δεν θέλω να σας αδικήσω. Είπατε για την βελτίωση των οικονομικών του Δήμου. Πράγματι παρατηρείται μια βελτίωση της εικόνας των οικονομικών στοιχείων του Δήμου. Να αναγνωρίσουμε λοιπόν στην αντιδημαρχία οικονομικών το νοικοκύρεμα. Όντως δεν έχουμε τις παλιότερες στιγμές αγωνίας αν θα πληρωθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις του Δήμου. Όπως και η τεχνική υπηρεσία με τους μηχανικούς της έχει ένα ρυθμό στη καθημερινή διεκπεραίωση.  Αρκεί όμως αυτό; Κι ας  δούμε  λίγο, πώς επιτεύχθηκε το περίφημο ταμειακό απόθεμα; Μήπως από την ανάπτυξη και την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας;  ΟΧΙ  κυρίες και κύριοι.  Με το χαράτσωμα των δημοτών και των επαγγελματιών έγινε.  Αλλά και με τα εργαλεία που έδωσαν τα μνημόνια, με αποκορύφωμα τις κατασχέσεις λογαριασμών.
Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι ο Δήμος μας έχει  τα ακριβότερα δημοτικά τέλη. Τα οποία μάλιστα τελευταία ζητάει και αναδρομικά για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ερμηνεύοντας το νόμο εις βάρος των δημοτών. Σας καλούμε να ξαναδείτε το συγκεκριμένο θέμα, είναι άδικο.
Και σε ότι αφορά τα οικονομικά, να μην ξεχνάμε ότι η συγκυρία δεν ήταν η χειρότερη όπως ισχυριστήκατε. Ούτε την απότομη καποδιστριακή συνένωση διαχειριστήκατε, ούτε τις βίαιες μειώσεις των πρώτων μνημονίων. Αντίθετα παραλάβατε (κακώς βέβαια λέω) ένα μειωμένο  μισθολογικό κόστος, επίσης λάβατε έκτακτες χρηματοδοτήσεις από το κράτος και αρκετό προσωπικό από τα διάφορα προγράμματα απασχόλησης της κυβέρνησης.  
Κι ας δούμε τώρα, πώς μεταφράζεται αυτή η βελτίωση των οικονομικών για τους πολίτες. Είχε καμιά βελτίωση η καθημερινότητά τους; Απολαμβάνουμε καλύτερες υπηρεσίες; έγινε κάποιο σημαντικό έργο; Μήπως έκανε ο Δήμος κάποια μεγάλη επένδυση; Κάποια σοβαρή υποδομή; Ελάχιστα. Να σπρώξουμε τη μέρα, να σπρώξουμε το πρόβλημα λίγο παρακάτω. Έτσι κυλάει ο χρόνος.  Μεμονωμένες εξυπηρετήσεις και διευθετήσεις. Απλή διαχείριση της  καθημερινότητας. Εντάξει, αν κατεβάσετε τον πήχη λίγο ακόμα μπορεί και να τον περάσετε. Όμως αυτό είναι το όραμά μας για αυτόν το Δήμο;  Αυτές είναι οι δυνατότητες της περιοχής μας;
Υποδομές και πανέμορφες περιοχές του Δήμου ρημάζουν εγκαταλειμμένες.   Τι να πρωτοαναφέρω τους δρόμους, τις πλαζ, τις κατασκηνώσεις, τα λιμάνια. Εγκαταλείψαμε τις αξιώσεις μας για τα δυο κάμπινγκ του πρώην ΕΟΤ; Τι απέγιναν; Έχουμε κάποιο σχέδιο για αυτά; Για τα λιμάνια; Οι βασικοί οδικοί άξονες: Περαίας- Μηχανιώνας και το υπόλοιπο του Επανομής  -  σχολής Κωνσταντινίδη, τα διεκδικούμε ακόμη ή έχουμε παραιτηθεί; Τα μόνα σοβαρά έργα που έγιναν στο Δήμο μας τον τελευταίο χρόνο είναι οι αποκαταστάσεις από τις πλημμύρες. Δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε για να δούμε εργοτάξιο στο Δήμο μας; Να προσευχηθούμε για καμιά θεομηνία; Αν είναι δυνατόν!
Εντάξει, φτιάχνονται δυο σχολεία, είπαμε να μη σας αδικούμε.
Το αποκορύφωμα  όμως της κατάντιας, αυτό που ξεπερνάει τα πάντα είναι το οδικό δίκτυο της Επανομής. Αυτή η ντροπή. Ναι τις ξέρω τις δικαιολογίες, όμως η κατάσταση κλείνει δεκαετία, δεν πάει άλλο. Δηλαδή δεν μπορούμε να φτιάχνουμε δυο, όχι παραπάνω, δυο δρόμους κάθε χρόνο. Εντάξει εκκρεμούν οι συνδέσεις του αποχετευτικού που χρονίζουν κι αυτές, αλλά κάτι πρέπει να γίνει.
Με την ευκαιρία να έρθω λιγάκι και στην ΕΥΑΘ. Αποχέτευση Επανομής: Τόσα εκατομμύρια έργο θαμμένο και κοιμάται. Οι βόθροι ξεχειλίζουν εν έτη 2018 και κάποιοι έξυπνοι διοχετεύουν λύματα παράνομα και δεν κάνετε τίποτα. Τι περιμένετε;  πέρασαν τόσα χρόνια που σας παραδόθηκε το έργο έτοιμο, όχι άλλες δικαιολογίες.
Όσο για το νερό, το πρόβλημα είναι γενικευμένο. Διακοπές συχνές σε όλα τα διαμερίσματα, το δίκτυο σε κακό χάλι, απαρχαιωμένο με αμιαντοσωλήνες σε αρκετές περιπτώσεις, με συνεχή σπασίματα και διαρροές. Από τη μια οι κάτοικοι δεν έχουν νερό να πιουν και να πλυθούν κι αλλού για μήνες τρέχει άσκοπα. Τώρα πάτε, χωρίς να το δηλώνετε, να υδροδοτήσετε την Περαία από το δίκτυο της Επανομής. Γιατί το κρύβεται; Μη φοβάστε, αν υπάρχει επαρκής ποσότητα, ευχαρίστως! Δεν καλλιεργούμε εμείς, όπως άλλοι, τον τοπικισμό. Αλλά θα πρέπει να δούμε λίγο πιο μακριά για την υπόθεση του νερού. Αλλά πώς; με ποιον; η ΕΥΑΘ έχει περισσότερους γραμματείς και εισπράκτορες παρά τεχνικούς και σχετικούς επιστήμονες. Και αυτό είναι επιλογή σας.
 Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα στη ΕΥΑΘ είναι οι λογαριασμοί. Εκτός από φουσκωμένοι είναι και τελείως αναξιόπιστοι. Πραγματικές μετρήσεις δεν γίνονται. Υπέρογκες χρεώσεις σε μικρονοικοκυριά ενώ συστηματικοί κακοπληρωτές απολαμβάνουν την ανοχή σας.
Να πάω στην καθαριότητα; Στα σκουπίδια; Τι κριτική να σας ασκήσουμε; Είμαστε και ιππότες, τους πεσμένους δεν τους βαράμε. Δυστυχώς κύριοι η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Στα 3.5 χρόνια που διοικείτε τις περισσότερες μέρες οι κάδοι ήταν ξεχειλισμένοι, γύρω από αυτούς ένας κακός χαμός. Σε όλη την έκταση του Δήμου, στους δρόμους, στα ρέματα, παντού, μικρές ή μεγάλες χωματερές. Να πανηγυρίσουμε που επιτέλους το τελευταίο διάστημα βελτιώθηκε λίγο η κατάσταση και αδειάζουν οι κάδοι; αν αυτό σας αρκεί, εντάξει. Όμως πολύ φοβάμαι κι αυτό το λίγο, θα αποδειχτεί προσωρινό. Έχουμε δίκτυο συλλογής ογκωδών; Κλαδεμάτων; Συσκευών; Ο ίδιος ο Δήμος αποθέτει μπάζα όπου να ναι. 
 Αποτύχατε κύριοι στην διαχείριση των απορριμμάτων και αποτύχατε γιατί δεν έχετε καμία πολιτική γι αυτά. Όσο και αν τρέχουν οι αντιδήμαρχοι, και δέχομαι ότι τρέχουν και προσπαθούν, όμως πάντα θα τρέχουν  πίσω από το πρόβλημα, γιατί δεν έχετε σχέδιο.  Αλήθεια τι θέλετε να κάνετε με τα σκουπίδια; Ξέρετε; Απλώς να τα μαζεύουμε με όποιο κόστος, να μη τα βλέπουμε, φύγε κακό από τα μάτια μου, εκεί εξαντλείτε ο στόχος σας; Τι κάνατε για να μειωθεί η παραγωγή απορριμμάτων, τι κάνατε για να αυξηθεί η ανακύκλωση; για την αξιοποίηση των απορριμμάτων; Τίποτα. Πότε θα κατασκευαστεί ο ΣΜΑ;
Περηφανεύεστε για την αγορά των νέων κάδων,  αντί να σχεδιάζουμε πως θα φύγουν οι αντιαισθητικοί και βρώμικοι κάδοι από τους κεντρικούς δρόμους και τις πλατείες, κάδοι που εξάλλου δεν πλένονται ποτέ. Επιλέξατε την εύκολη λύση του εργολάβου. Όμως και ακριβή και αναποτελεσματική αποδείχτηκε. Γι αυτό εμείς επιμένουμε ότι η διαχείριση των  απορριμμάτων πρέπει να μείνει στο Δήμο. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί  το δημόσιο συμφέρον και μια βιώσιμη διαχείριση των σκουπιδιών. Αλλά και με οικονομικούς όρους να το δούμε, όπως όλα τα δίκτυα  κοινής ωφέλειας, έτσι και τα σκουπίδια, δεν μπορούν να λειτουργήσουν με όρους ελεύθερου ανταγωνισμού. Δεν συμφέρει σε βάθος χρόνου ο ιδιώτης. Αλλά εσείς επιλέξατε παρά τις εξαγγελίες σας να απογυμνώσετε τελείως την υπηρεσία καθαριότητας από προσωπικό και εξοπλισμό. Ρωτήστε πώς οι άλλοι δήμοι πήραν απορριμματοφόρα; 15 ολοκαίνουργια πήρε ο Δήμος Καλαμαριάς, και με τα μισά δημοτικά τέλη από τα δικά μας.
Δυστυχώς και στα σκουπίδια όπως και στα υπόλοιπα άγεστε και φέρεστε από τη συγκυρία αλλά και την ψηφοθηρία. Ο μόνος γνώμονας της πολιτικής σας είναι  η επανεκλογή!, ως τεχνικοί της εξουσίας,  όχι με όρους πραγματικού έργου και επιτυχίας, μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δυστυχώς με μια παρωχημένη αντίληψη εξυπηρετήσεων, δημοσίων σχέσεων, με μικροφιέστες και έργα βιτρίνας, όπως η δήθεν διάνοιξη του παραλιακού μετώπου. Στη μια συνεδρίαση δωρίζετε  πλαζ και εκτάσεις, στην άλλη δημοπρατείτε ακίνητα για μια πενταετία και στην επόμενη τα ίδια για 25ετία.  Δεν προλαβαίνουμε να παρακολουθήσουμε τις μεταστροφές σας. Αφού δημοπρατήσατε τα περίπτερα στον Ποταμό, έρχεστε σε μια ήδη κορεσμένη παραλία να φυτέψετε ένα ακόμη μπιτς μπαρ. Ενώ καμιά υποδομή δεν προβλέψατε. Θα τον καταστρέψουμε σε λίγα χρόνια και τον Ποταμό όπως πάει. Παρά τις αντιρρήσεις μας, αποφασίσατε να δώσετε το ΚΑΠΠΑ σε ιδιώτη, τι έγινε; το μετανιώσατε; Μακάρι! και να επιστρέψει στους δικαιούχους του (ΑΜΕΑ), γι αυτούς που φτιάχτηκε.
Θα μπορούσα να επεκταθώ αρκετά στο κομμάτι της ανάπτυξης που το θεωρούμε πολύ σημαντικό, αλλά δεν το επιτρέπει ο χρόνος. Γιατί αν για την τουριστική ανάπτυξη γίνεται έστω και θεωρητικά μια κουβέντα, για τους υπόλοιπους τομείς δεν έχω ακούσει ούτε μια κουβέντα σε αυτή την αίθουσα. Καλός ο τουρισμός, αλλά αν είναι μονοκαλλιέργεια δεν αρκεί. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν τον πρωτογενή τομέα, τους αγρότες και τους ψαράδες μας, αυτοί είναι η βάση της τοπικής οικονομίας, αυτοί προσφέρουν πραγματικά στην εθνική μας οικονομία, αυτοί λοιπόν δεν έχουν προβλήματα; Πως μπορεί ο Δημος να βοηθήσει; Αλλά και οι άλλοι παραγωγικοί κλάδοι, παραδοσιακής μεταποίησης ή νέοι-καινοτόμοι, πώς μπορούμε να τους προσελκύσουμε και να τους αναπτύξουμε; Αυτά σας είναι μακρινά. Πάνε και τα πανεπιστήμια, και τα προτζεκτς και τα μαστερ πλανς και όλα τα μεγάλα και τα ωραία, τα προεκλογικά, τα κάταπιε η σκληρή πραγματικότητα.
  Αυτή θα είναι λοιπόν η μοίρα μας; Έτσι θα πορευτούμε; Με τη διαχείριση της μιζέριας και την ανακύκλωση των προβλημάτων;  Δεν νομίζουμε ότι το αξίζει ο τόπος. Κύριε Δήμαρχε νομίζω ότι είχατε την τύχη να έχετε από τις πιο ήπιες και δημιουργικές αντιπολιτεύσεις. Σας καλούμε έστω και τον τελευταίο χρόνο της θητείας σας να αλλάξετε ρότα,  να ξεφύγετε από τις ξεπερασμένες  λογικές του παρελθόντος, οι εποχές αλλάζουν, πρέπει να αλλάξουμε και μεις. Χρειάζονται νέες ιδέες, νέες πρακτικές, νέες λύσεις. Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ όπως έχει δείξει μέχρι τώρα θα υποστηρίξει κάθε θετική προσπάθεια".  
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.