Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Πλούσιο πρόγραμμα αποκριάτικων εκδηλώσεων

Από τους δήμους της Θεσσαλονίκης πλην Θερμαϊκού....
Με καρναβαλικές παρελάσεις, αναβίωση εθίμων, εκδηλώσεις, λαϊκά γλέντια, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και χορούς σε κάθε γειτονιά, οι περισσότεροι Δήμοι στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη σχεδιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με δρώμενα προκειμένου να γιορτάσουν μικροί και μεγάλοι τις Απόκριες. Μόνο στο δήμο Θερμαϊκού δεν φαίνεται να προετοιμάζεται κάποια εκδήλωση......

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο δήμο Θέρμης
Από το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου βρίσκονται σε εξέλιξη οι μέρες γλεντιού, καρναβαλιού και ξεγνοιασιάς για τους κατοίκους της Θέρμης σύμφωνα με το πρόγραμμα  “Αποκριά 2018″ της ΔΕΠΠΑΘ, που έχει ως κύρια “συστατικά” το κέφι,τη ζωντάνια, το τραγούδι και το χορό. Παράλληλα τις ημέρες της Αποκριάς θα αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα με έντονο λαογραφικό ενδιαφέρον στις περισσότερες Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου.
Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος & Αθλητισμού Θέρμης και στηρίζονται στις συνεργασίες με τοπικούς φορείς, μειώνοντας το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων στο ελάχιστο. Μικροί και μεγάλοι μασκαράδες από το ερχόμενο Σάββατο και ως την Καθαρά Δευτέρα, θα διασκεδάσουν σε κάθε γωνιά του Δήμου, συμμετέχοντας με πολύ κέφι σε όλες τις εκδηλώσεις όπως επιτάσσει η παράδοση της Σαρακοστής.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ΔΕΠΠΑΘ έχει ως εξής:


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ
Ένας θεσμός με παράδοση αρκετών χρόνων. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν με μασκέ πάρτι για μικρούς και μεγάλους και κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με τον παραδοσιακό γάμο, την μεγάλη παρέλαση αρμάτων και το κάψιμο του καρνάβαλου:
Πρωτοβουλία : Δήμος Θέρμης | Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ | Δημοτική Κοινότητα Βασιλικών Σύλλογος Φίλων Καρναβαλιού Βασιλικών.
Πρόγραμμα Βασιλικών :
-Σάββατο 10 Φεβρουαρίου – Party 60 | ΕΠΑΛ Βασιλικών | 21.00 |Είσοδος 7€ με ποτό
-Κυριακή 11 Φεβρουαρίου |Παιδικό πάρτι |Κέντρο «Μουστάκας» | Ώρα έναρξης 17.30
-Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου |LATIN Πάρτι |Κρυφό Καρναβάλι | Στα Χάνια – Ώρα 18.00
-Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου | Καρναβάλι Βασιλικών- Ώρα 13.00



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ
-Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 – Φανός Κοζάνης – Πάρκο Πλαγιαρίου – Ώρα 18.00
Παραδοσιακό Κοζανίτικο γλέντι με τη συμμετοχή χορευτών – τραγουδιστών- Μουσικών από το Φανό Σκ’ρκα της Κοζάνης – Χορός – Κοζανίτικα κιχιά …..


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΛΟΦΟΥ
-Κυριακή 18 Φεβρουαρίου – Καρναβάλι – Πάρκο «Στεφανιά»- Ώρα 11.30
Σαρακοστιανά, φασολάδα, χορός με παραδοσιακή ορχήστρα , κρασί.
Συνδιοργάνωση : Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ, Δημοτική Κοινότητα Τριλόφου και τοπικοί φορείς.


ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ
-Κυριακή 18 Φεβρουαρίου – Ώρα 12.00 – Παραδοσιακός Γάμος | Γλέντι στην Πλατεία.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστεράς αναβιώνει το έθιμο του παραδοσιακού γάμου.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΗΣ
Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018 | στο Φράγμα Θέρμης | Ώρα 11.00
Το πέταγμα του αετού στον ωραιότερο φυσικό χώρο της Θεσσαλονίκης.
Μουσική με συγκρότημα δημοτικής μουσικής | σαρακοστιανά και λαγάνα.
Με τη συμμετοχή των παραδοσιακών πολιτιστικών συλλόγων ,της Πολιτικής Προστασίας Θέρμης και των προσκόπων Θέρμης.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ
Kαθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου|Πάρκο Ανέμι | Ώρα 11.30
Παραδοσιακή φασολάδα , μουσική, χορός και πολύ κέφι .


ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥΡΩΤΗΣ
Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου |Πλατεία | Παραδοσιακά Κούλουμα | Ώρα 11.00
Παραδοσιακή φασολάδα με μουσική, χορός και πολύ κέφι .
Διοργάνωση : ΔΕΠΠΑΘ – Πολιτιστικός Σύλλογος Σουρωτής «Η Πηγή».


Καρναβαλικές εκδηλώσεις στο δήμο Ωραιοκάστρου
Καρναβαλική παρέλαση στο Ωραιόκαστρο με guest star τους Vegas
Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση την ερχόμενη Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου, στον Δήμο Ωραιοκάστρου που διοργανώνει ημέρες καρναβαλιού για 7η συνεχή χρονιά.
Περισσότερες από 15 ομάδες και 1.000 καρναβαλιστές θα πλημμυρίσουν με ήχους και χρώματα το Ωραιόκαστρο δίνοντας τον παλμό για ένα ξέφρενο γλέντι.
Το πρόγραμμα του τριήμερου εορτασμού του 7ου Καρναβαλιού, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με τον δήμο Ξάνθης περιλαμβάνει παιδικά πάρτυ και στις τρεις δημοτικές ενότητες του δήμου, διάφορες εκδηλώσεις με αποκορύφωμα τη μεγάλη 7η Καρναβαλική Παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους του Ωραιοκάστρου με τη συμμετοχή πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, σχολείων αλλά και φορέων της πόλης καθώς επίσης και μιας ομάδας καρναβαλιστών από τον δήμο Ξάνθης.
Αναλυτικά την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα θα διοργανωθούν παιδικά πάρτυ με ανιματέρ, ζογκλέρ και πολλές εκπλήξεις και στις τρεις δημοτικές ενότητες. Συγκεκριμένα στη δημοτική ενότητα Ωραιοκάστρου το πάρτυ θα πραγματοποιηθεί στο «Κονταξοπούλειο δημοτικό κλειστό γυμναστήριο», στη δημοτική ενότητα Καλλιθέας στο «Κλειστό γυμναστήριο Νεοχωρούδας» και στη δημοτική ενότητα Μυγδονίας στο «Κλειστό γυμναστήριο Δρυμού - Χρ. Νέτσικας».
Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου η αφετηρία της μεγάλης Καρναβαλικής Παρέλασης θα είναι το δημαρχείο Ωραιοκάστρου με τελικό προορισμό τον εξωτερικό χώρο του Κονταξοπούλειου δημοτικού κλειστού γυμναστηρίου όπου θα στηθεί ένα μεγάλο πάρτυ μέχρι και αργά το απόγευμα με guest star τους Vegas. Η έναρξη της Καρναβαλικής Παρέλασης θα γίνει στις 12.00.
*Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 11.30 το πρωί έως τη 14.30 το μεσημέρι στο «Κονταξοπούλειο δημοτικό κλειστό γυμναστήριο», όπου θα πραγματοποιηθεί και η βράβευση της καλύτερης ομάδας καρναβαλιστών, η οποία θα ταξιδέψει στην Ξάνθη εκπροσωπώντας τον Δήμο Ωραιοκάστρου.



Αποκριάτικα ξεφαντώματα στο δήμο Νεάπολης - Συκεών
Με μπουλούκια, μουσική, χορό, το παραδοσιακό τσίκνισμα, αλλά και μία πληθώρα παιδικών εκδηλώσεων ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ανοίγει σήμερα Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, δυναμικά τον αποκριάτικο κύκλο, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ζήσουν μοναδικές στιγμές κεφιού με πολύχρωμες εκπλήξεις.
Το πλούσιο πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) με καλλιτεχνικά σχήματα και ανθρώπους του πολιτισμού από την τοπική κοινωνία, αλλά και καλεσμένους από άλλες περιοχές, περιλαμβάνει χορούς, συναυλίες, πάρτι και βεβαίως αποκριάτικα έθιμα σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, με το πνεύμα της Αποκριάς να διαπερνά και να περνά από εκδηλώσεις στις πλατείες, τα Γυμναστήρια, τις Βιβλιοθήκες και άλλους δημοτικούς χώρους στον Άγιο Παύλο, τη Νεάπολη, τα Πεύκα και τις Συκιές, με αποκορύφωμα το αντάμωμα και τη γιορτή της Καθαράς Δευτέρας.
Όπως πάντα, το εορταστικό πρόγραμμα ξεκινά την Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου, όπου από τις 6 το απόγευμα, μπουλούκια μουσικών και χορευτών με συνοδεία χάλκινων οργάνων και την μπάντα κρουστών «άι ΝΤΟΣ» θα ξεκινήσουν από τον Άγιο Χαράλαμπο Συκεών, τον Μαύρο Γάτο και τον Άγιο Γεώργιο με κατεύθυνση την πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) για παραδοσιακό γλέντι και χορό γύρω από μια μεγάλη φωτιά.
Ένα απίθανο αποκριάτικο ξεφάντωμα και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες, με ταχυδακτυλουργικά τρικ, ζογκλερικά, απίιθανους διαγωνισμούς, θεατρικά σκετσάκια, πολύ χορό και εκπλήξεις υπόσχονται τα παιδικά αποκριάτικα πάρτυ! Παράλληλα, οι μικροί καρναβαλιστές, από 6 έως 12 ετών, θα έχουν την ευκαιρία να επιδοθούν σε δημιουργικές αποκριάτικες κατασκευές στα Εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Νεάπολης και Συκεών.
Με τη σπίθα του κεφιού αναμμένη, οι εκδηλώσεις του δήμου θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα με το καθιερωμένο παραδοσιακό γλέντι, με ζωντανή μουσική και πατροπαράδοτα φαγητά, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες από τις 10 το πρωί.


ΠΑΙΔΙΚΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΤΙ
Απίθανο αποκριάτικο ξεφάντωμα με ταχυδακτυλουργικά τρικ, ζογκλερικά, απίιθανους διαγωνισμούς, θεατρικά σκετσάκια, πολύ χορό και εκπλήξεις!
-Τρίτη 6 Φεβρουαρίου - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΚΕΩΝ, 6 μ.μ., αίθουσα εκδηλώσεων 1ου - 5ου Δημοτικών Σχολείων Συκεών (Ζ. Γουναρίδη & Μ. Μερκούρη)
-Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΥΚΩΝ, 6 μ.μ. Κλειστό Γυμναστήριο Πεύκων (Δημοκρατίας 8)
-Σάββατο 10 Φεβρουαρίου - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΠΟΛΗΣ, 12 μ., Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι)
-Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ, 6 μ.μ., Κλειστό Γυμναστήριο Αγίου Παύλου


ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 Φεβρουαρίου 2018
Με παραδοσιακό γλέντι και πατροπαράδοτα φαγητά σε όλες τις ενότητες από τις 10 π.μ.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αγίου Παύλου (γήπεδο ποδοσφαίρου). Κατασκευές, αφηγήσεις και λαΙκά γλέντια στο Δ. Παύλου Μελά


Γλέντι στο δήμο Παύλου Μελά
Οι εκδηλώσεις του Δήμου Παύλου Μελά για τις απόκριες στοχεύουν και πάλι να εξελιχθούν σε μια μεγάλη γιορτή για μικρούς και μεγάλους, με 8 διαφορετικά δρώμενα στις Δημοτικές Κοινότητες Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας και προσκεκλημένους από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.
Με την υποστήριξη των τριών Δημοτικών Κοινοτήτων και των πολιτιστικών συλλόγων, το Τμήμα Πολιτισμού ? Αθλητισμού σχεδίασε και υλοποιεί αποκριάτικες εκδηλώσεις ξεκινώντας από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες (5, 6, 7, 12 Φεβρουαρίου 2018), με δράσεις που το περιεχόμενό τους θα ψυχαγωγήσουν τα παιδιά, θα προωθήσουν τη φιλαναγνωσία, θα αναπτύξουν και θα καλλιεργήσουν τη δημιουργική σκέψη και τις δεξιότητές τους.


-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ, Δευτέρες( 5 ) & 12 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 19:00. Δύο δράσεις με θέμα την Μάσκα ανά τους αιώνες που εντάσσεται στο πρόγραμμα της Εθνικής βιβλιοθήκης "Στην βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε... Θέμα".
Στις δραστηριότητες περιλαμβάνονται θεματικές μάσκες, παρουσίαση βιβλίων με αυτές καθώς και κατασκευές τους.
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί με προεγγραφές και θα αφορά παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού (ανώτερος αριθμός παιδιών 20).
Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν σε έκθεση της βιβλιοθήκης.
Τα εργαστήρια οργανώνονται και υλοποιούνται σε συνεργασία με εικαστικούς.


-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 18:00
Εκδήλωση δραματοποιημένης αφήγησης αποκριάτικου παραμυθιού, εργαστήρι αποκριάτικων κατασκευών (μάσκες, καπέλα κ.α.) και μασκέ πάρτι με πολύ χορό, ξεφάντωμα και παιχνίδι.
Εμψυχωτές, της εκδήλωσης η ηθοποιός Ανατολή Φωτειάδου και ο μουσικός Άγγελος Κάτρης


-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΟΛΙΧΝΗΣ, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 19:00
Εκδήλωση δραματοποίησης του παραμυθιού του Ντέιβιντ Μακ Κι, ?ΈΛΜΕΡ?, ενός παραμυθιού που πραγματεύεται τη διαφορετικότητα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει μια ομαδική κατασκευή κολάζ και κατασκευές με τον Έλμερ και τέλος θα διανεμηθούν σελιδοδείκτες με το ίδιο θέμα και εδέσματα στα παιδιά.
Την ίδια μέρα και ώρα μια ομάδα παιδιών μαζί με ενήλικες θα συμμετάσχει στην παρουσίαση για την Μάσκα ανά τους αιώνες που εντάσσεται στο πρόγραμμα της Εθνικής βιβλιοθήκης "Στην βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε... Θέμα".
Θα γίνουν κατασκευές μασκών παρουσιάσεις βιβλίων με αυτό το θέμα καθώς και μια συζήτηση για τη χρήση της μάσκας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ομάδα Θεάτρου Ομπρέλες.
Θα ακολουθήσει ένα τετραήμερο γεμάτο ξεφάντωμα που περιλαμβάνει
-Αποκριάτικο μασκέ πάρτι για παιδιά με καλλιτεχνικό σχήμα, στη Νικόπολη και συγκεκριμένα στο 6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, την Παρασκευή 16/2, ώρα 19.00
-Πατινάδα στους δρόμους της Ευκαρπίας και λαϊκό γλέντι στην Πλατεία Δημοκρατίας, το Σάββατο 17/2, ώρα 17.00
-Απογείωση με Μουσική και Χορό για μικρούς και μεγάλους στη 2η Καρναβαλική παρέλαση, στην Πολίχνη, αφετηρία το ΔΑΚ Πολίχνης και τερματισμό των καρναβαλιστών στο τρίγωνο Πολίχνης (Αγνώστου Στρατιώτη & Ελπίδος) την Κυριακή 18/2, από τις 11.00 το πρωί
-Κούλουμα και παραδοσιακό γλέντι στη Σταυρούπολη, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο του Δήμου Παύλου Μελά, από τις 11.00 το πρωί.
Πληροφορίες:
-Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, Λαγκαδά 221,
-Τμήμα Αθλητισμού - Πολιτισμού, τηλ. 2313 302936, -835, -835, -833
- Βιβλιοθήκη Σταυρούπολης, Λαγκαδά 221, τηλ.2313 302 836
-Βιβλιοθήκη Ευκαρπίας, Εθνικής Αντιστάσεως 24, 2313 502154
-Βιβλιοθήκη Πολίχνης, Θεόκλητος Καρυπίδης, Ίμβρου 2, τηλ.2310 640244


Γλέντι και στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη
Αποκριάτικο Γλέντι της «Τσικνοπέμπτης» στο Δήμο Πυλαίας ? Χορτιάτη
Γλέντι για Τσίκνισμα, με χορό, μουσική και άθφονο κρασί ετοιμάζει ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη. Το Αποκριάτικο Γλέντι της «Τσικνοπέμπτης» έχει προγραμματιστεί , ώρα 19:30 το απόγευμα, στο μπαλκόνι του "Πέτρινου" Πολιτιστικού Κέντρου, Πυλαίας.


Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.