Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Τιμήθηκαν οι αγώνες του Γιάννη Παντή για δημοκρατικό πανεπιστήμιο

Ενεργή ήταν η συμβολή του εκλιπόντος, πρώην γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, πανεπιστημιακού, Γιάννη Παντή στους αγώνες για το «δημοκρατικό πανεπιστήμιο», αλλά και σημαντική η προσφορά του, κατά τη θητεία του στο υπουργείο, στην προσπάθεια για την ένταξη των προσφυγοπαίδων στα δημόσια σχολεία, τόνισαν ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Ν. Φίλης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Γ. Παντή, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Κατάμεστη η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» και οι πανεπιστημιακοί του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παραβρέθηκαν, η σύζυγος και ο γιος του Γ. Παντή, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γ. Αγγελόπουλος, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης, Κ. Νοτοπούλου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης, εκπρόσωποι φορέων της πόλης, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί φίλοι του, κ.α.
«Τιμούμε τη μνήμη του Γιάννη Παντή, μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της πανεπιστημιακής ζωής της Θεσσαλονίκης, αλλά και του τόπου μας, ο οποίος μέσα από πολύμορφους αγώνες κατοχύρωσε ένα πραγματικά διαφορετικό και εξαιρετικά δημοκρατικό τρόπο διοίκησης, όντας όμως και ο ίδιος από τους πρωτοπόρους της καθιέρωσης της οικολογίας, ως επιστημονικού κλάδου» δήλωσε, προσερχόμενος στην εκδήλωση ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.
Στην ομιλία του, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι ο Γιάννης Παντής είχε ένα πολυδιάστατο έργο, και ότι κάθε νέο βήμα στη ζωή του το έκανε αποφασιστικά, με πάρα πολύ προσπάθεια. «Τίποτε στη ζωή δεν του ήρθε εύκολα» από τα παιδικά του χρόνια, είπε ο υπουργός, αλλά και τίποτε δεν τον κατέβαλε. Ο κ. Γαβρόγλου μίλησε για την θητεία του Γ. Παντή στο υπουργείο και για το έργο του στο τομέα της ένταξης των προσφυγοπαίδων στα δημόσια σχολεία. Θυμήθηκε την ένταση που είχε ο Γ. Παντής και το πρώτο καρδιακό επεισόδιο που υπέστη, μετά από μια συνάντηση με συνδικαλιστές, την εποχή που έκλεινε η δεύτερη αξιολόγηση και υπήρχε μεγάλη πίεση από τους θεσμούς προς το υπουργείο, καθώς προσπαθούσαν «να πάρουν πίσω ό, τι, ή πολλά από αυτά, που είχαν κατακτηθεί». Θυμήθηκε, επίσης, τις πολύωρες συναντήσεις με τους θεσμούς, με τους συνδικαλιστές και τον τρόπο που είχε ο Γ. Παντής να εκτονώνει τη συζήτηση, όταν όδευε προς αδιέξοδο και να προσφέρει με τις ιδέες του, με τις γνώσεις του. Θυμήθηκε, ότι έφυγε από τη ζωή, όταν ψηφίζονταν ο νόμος για το δημόσιο πανεπιστήμιο, στον οποίο, όπως είπε, είχε και ο εκλιπών μεγάλη συμβολή. Ιδιαίτερα, ο υπουργός αναφέρθηκε στην εποχή που ο Γ. Παντής ήταν αντιπρύτανης του ΑΠΘ, διότι «εκεί κατάλαβε το δηλητήριο της διαπλοκής στο δημόσιο χώρο, στην Ελλάδα».
«Εκεί κατάλαβε, τί σημαίνουν μηχανισμοί, τί σημαίνουν συμφέροντα και κυρίως μικροσυμφέροντα και εκεί αποφάσισε να έρθει αντιμέτωπος με όλα αυτά» είπε ο κ. Γαβρόβλου και συνέχισε : «Μου έρχονταν συχνά στο νου, ένα γιαπωνέζικο ρητό που λέει : «Έπεσε έξι φορές και σηκώθηκε επτά». Τέτοιος ήταν ο Γιάννης. Μέσα σε αυτήν την απίστευτη πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του».
«Κι όλα αυτά για έναν πολύ απλό στόχο. Για το δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Αυτό το τόσο δύσκολο, αλλά για το οποίο τόσοι πολύ 1974, το έχουμε φέρει σε ένα επίπεδο - αντιφατικό πολλές φορές - αλλά σίγουρα αξιοπρεπέστατο επίπεδο. Και τον ενοχλούσε βαθύτατα, όταν διάφοροι ισοπέδωναν όλη αυτή την πορεία» πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.
«Τιμούμε, έναν πανεπιστημιακό, έναν άνθρωπο της Θεσσαλονίκης, έναν ενεργό πολίτη, έναν επιστήμονα, που με τη δουλειά του στο πανεπιστήμιο και με την κοινωνική του προσφορά προσπαθούσε να προστατεύει το περιβάλλον και τα κοινωνικά δικαιώματα. Αυτός ήταν ο Γ. Παντής. Δεν τον ξεχνάμε, η κοινωνία μας δεν πρέπει να ξεχνάει τέτοια παραδείγματα πολιτών» δήλωσε, προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ενώ θυμήθηκε ένα περιστατικό από τη θητεία του Γιάννη Παντή στο υπουργείο.
«Θυμάμαι, όταν είχε αναλάβει ο ίδιος (ως γενικός γραμματέας) την πολύ  σοβαρή ευθύνη της ένταξης των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία της χώρας μας, είχε αναλάβει την προετοιμασία με τους εμβολιασμούς, με τη δημιουργία ειδικών τάξεων σε συγκεκριμένα σχολεία» είπε ο κ. Φίλης και συνέχισε :
«Κι όταν, ευτυχώς, υπήρξαν πολύ λίγες περιπτώσεις αντιδράσεων, μία, δύο, σε ένα σύνολο εκατοντάδων σχολείων, πήγε ο ίδιος να μιλήσει με τους κατοίκους να τους πείσει να μη φοβούνται τον άλλον, τα παιδάκια, και όταν κάποιοι επέμεναν με εξαλλοσύνες, με τη φυσική του παρουσία να ανοίξει την πόρτα για να μπουν τα μεταναστόπουλα στα δημόσια σχολεία».
«Ήταν παρών στους αγώνες αυτής της πόλης και δη της πανεπιστημιακής κοινότητας, τον γνώρισα και συνδέθηκα μαζί του στην προσπάθεια που έγινε για την ομαλή ένταξη και εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων, μια προσπάθεια στην οποία έδωσε όλο του το είναι» δήλωσε, προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης και πρόσθεσε:
«Η παρακαταθήκη, την οποία άφησε, είναι αυτή η οποία μας επιτρέπει να συνεχίσουμε σε ένα δύσκολο αγώνα, σε αυτό που είναι γενικώς κοινωνικό δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό, δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, ποιοτικά αναβαθμισμένη».
«Ελάχιστος φόρος τιμής, σε έναν άνθρωπο που είχε μια καταπληκτική προσωπικότητα, είχε εξαιρετικό επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο» είναι η σημερινή εκδήλωση, είπε, εκ μέρους των διοργανωτών, ο πανεπιστημιακός, Δημήτρης Ψύλλος.
Σε κοινούς αγώνες, που δόθηκαν ιδιαίτερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κυρίως στο θέμα της ένταξης των προσφυγοπαίδων στα δημόσια σχολεία, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Γραπτό μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος διετέλεσε πρύτανης στο ΑΠΘ με αντιπρύτανη τον Γ. Παντή.
Την αποφασιστικότητα του Γ. Παντή να δρα και να ολοκληρώνει το έργο του, αλλά και στο θερμό ενδιαφέρον που επιδείκνυε για θέματα που αφορούσαν τη γνώση, τα κοινωνικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του ΚΙΣ, Δαβίδ Σαλτιέλ, τονίζοντας χαρακτηριστικά στη συμβολή του - την εποχή που ο Γ. Παντής ήταν αντιπρύτανης του ΑΠΘ - για τη δημιουργία του μνημείου και της έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ. «Ήταν άνθρωπος. Θα τον θυμόμαστε, πάντα» είπε ο κ. Σαλτιέλ.
Στην εκδήλωση, μίλησαν επίσης για τον Γ. Παντή, πανεπιστημιακοί, φίλοι του εκλιπόντος, με τους οποίους είχε συνεργαστεί, είτε πολιτικά, είτε ακαδημαϊκά στα αντικείμενα έρευνας που τον αφορούσαν ως καθηγητή του τομέα Οικολογίας, του Τμήματος Βιολογίας, του Α.Π.Θ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.