Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Τελευταίο αποκριάτικο ξεφάντωμα σε δήμους της Θεσσαλονίκης

Τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς και σε αρκετούς Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης οργανώνεται αποκριάτικο ξεφάντωμα αλλά και εκπλήξεις για τα Κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας, με τα σκήπτρα να τα κατέχει ο δήμος Θέρμης που πραγματοποιεί εκδηλώσεις σε όλα σχεδόν τα δημοτικά διαμερίσματα. Συγκεκριμένα:

Στο δήμο Θέρμης
Κορυφώνονται οι ημέρες γλεντιού, καρναβαλιού και ξεγνοιασιάς για τους κατοίκους της Θέρμης, με τίτλο  Αποκριά 2018, με κύρια “συστατικά” το κέφι, τη ζωντάνια, το τραγούδι και το χορό. Παραδοσιακά έθιμα με έντονο λαογραφικό ενδιαφέρον αναβιώνουν από την ερχόμενη Παρασκευή 16 Φεβρουάριου και για όλες τις μέρες της Αποκριάς έως και την Καθαρή Δευτέρα σε όλη την έκταση του Δήμου Θέρμης. Οι εκδηλώσεις, όπως είναι γνωστό, οργανώνονται από την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος & Αθλητισμού Θέρμης και στηρίζονται στις συνεργασίες με τοπικούς φορείς, μειώνοντας το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων στο ελάχιστο. Μικροί και μεγάλοι μασκαράδες θα διασκεδάσουν σε κάθε γωνιά του Δήμου μέχρι να πέσει η αυλαία του καρναβαλιού συμμετέχοντας με πολύ κέφι σε όλες τις εκδηλώσεις όπως επιτάσσει άλλωστε η παράδοση της Σαρακοστής.
Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου τη σκυτάλη παραλαμβάνει το Καρναβάλι στο Πάρκο «Στεφανιά» στον Τρίλοφο, ενώ στην Τοπική Κοινότητα Περιστεράς αναβιώνει το έθιμο του Παραδοσιακού Γάμου με άφθονο γλέντι στην Πλατεία που θα επιμεληθεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστεράς.
Την Καθαρή Δευτέρα εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:  στο Φράγμα της Θέρμης, στη Δημοτική Κοινότητα Βασιλικών με την αναβίωση του παραδοσιακού γάμου, την παρέλαση των Καρναβαλιστών και το κάψιμο του Καρνάβαλου και στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Σουρωτής, όπου και φέτος θα τηρηθεί το έθιμο για τα παραδοσιακά κούλουμα με άφθονα νηστίσιμα εδέσματα χορό και τραγούδι.
Αναλυτικά το πρόγραμμα όλων ταν προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Δήμου Θέρμης παρουσιάζεται ακολούθως:


Πρόγραμμα “ΑΠΟΚΡΙΑ 2018” ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ
Ένας θεσμός με παράδοση αρκετών χρόνων. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν με μασκέ πάρτι για μικρούς και μεγάλους και κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με τον παραδοσιακό γάμο, την μεγάλη παρέλαση αρμάτων και το κάψιμο του καρνάβαλου:
Πρωτοβουλία : Δήμος Θέρμης | Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ | Δημοτική Κοινότητα Βασιλικών Σύλλογος Φίλων Καρναβαλιού Βασιλικών.
Πρόγραμμα Βασιλικών : Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου |LATIN Πάρτι |Κρυφό Καρναβάλι | Στα Χάνια – Ώρα 18.00
Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου | Καρναβάλι Βασιλικών- Ώρα 13.00


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΛΟΦΟΥ
-Κυριακή 18 Φεβρουαρίου – Καρναβάλι – Πάρκο «Στεφανιά»- Ώρα 11.30, Σαρακοστιανά, φασολάδα, χορός με παραδοσιακή ορχήστρα , κρασί.
Συνδιοργάνωση : Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ, Δημοτική Κοινότητα Τριλόφου και τοπικοί φορείς.


ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ
-Κυριακή 18 Φεβρουαρίου – Ώρα 12.00 – Παραδοσιακός Γάμος | Γλέντι στην Πλατεία. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστεράς αναβιώνει το έθιμο του παραδοσιακού γάμου.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΗΣ – Σε συνεργασία με τον Φ.Ο.Δ.Σ.Α
Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018 | στο Φράγμα Θέρμης | Ώρα 11.00, Το πέταγμα του αετού στον ωραιότερο φυσικό χώρο της Θεσσαλονίκης. Μουσική με συγκρότημα δημοτικής μουσικής | σαρακοστιανά και λαγάνα. Με τη συμμετοχή των παραδοσιακών πολιτιστικών συλλόγων ,της Πολιτικής Προστασίας Θέρμης και των προσκόπων Θέρμης.


ΣΟΥΡΩΤΗ : ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥΡΩΤΗΣ
Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου |Πλατεία | Παραδοσιακά Κούλουμα | Ώρα 11.00, Παραδοσιακή φασολάδα με μουσική, χορός και πολύ κέφι . Διοργάνωση : ΔΕΠΠΑΘ – Πολιτιστικός Σύλλογος Σουρωτής «Η Πηγή».


Στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου
Ξεφάντωμα υπόχεσται ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου μέσα από τις εκδηλώσεις που οργανώνει για την φετινή αποκριά.Συντονίζεται λοιπόν, σε καρναβαλικούς ρυθμούς και προσκαλεί όλα τα παιδιά να δώσουν το παρόν τους στη φετινή αποκριά, χρωματίζοντας με χρώματα, αστείρευτο κέφι και δημιουργική φαντασία τα δύο αποκριάτικα πάρτι που οργανώνει στις δύο Δημοτικές Ενότητες.
Το σύνθημα για ξεφάντωμα, δίνεται το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, μέρα κατά την οποία θα πλημμυρίσει η πλατεία Εύοσμου, στις 11.00 το πρωί και στις 17.00 ( την ίδια μέρα) το Αμφιθέατρο στον Πεζόδρομο της Εθ. Αντιστάσεως στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού από μικρούς καρναβαλιστές για τους οποίους ο Δήμος Κορδελιού Εύοσμου δια της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Διοικητικών Υπηρεσιών, Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Διεύθυνση Πολιτισμού Αθλητισμού και το Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων συνδιοργανώνουν δύο πάρτι για να γιορτάσουν την αποκριά.
Συγκεκριμένα η «Ομάδα Παιδικής Ψυχαγωγίας ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΜΥΤΕΣ» του Τιμολέωντος Τιραμόλα, με κλόουν, με ξυλοπόδαρους, με χορευτές ZUMBA και με πολύ κέφι, ξέφρενο χορό, δημιουργικές δραστηριότητες και με τα έντονα χρώματα face painting θα ξεσηκώσουν και θα ενώσουν τα παιδιά σε ένα παραδοσιακό Αποκριάτικο Γαιτανάκι αλλά και σε άλλα ψυχαγωγικά καρναβαλικά διαδραστικά δρώμενα
Σε περίπτωση κακοκαιρίας οι εκδηλώσεις δεν θα ματαιωθούν αλλά θα μεταφερθούν σε άλλου χώρους.
Συγκεκριμένα: η εκδήλωση της Δημοτικής Ενότητας Ευόσμου θα μεταφερθεί στα ΕΠΑΛ (Τέρμα Σμύρνης) και η εκδήλωση της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερίου Κορδελιού στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» Γερ. Καραβαγγέλη 12 - στον 2ο όροφο.


Στο δήμο Παύλου Μελά
Πλούσιες είναι οι εκδηλώσεις στο Δήμο Παύλου Μελά την περίοδο της αποκριάς. Συγκεκριμένα σήμερα Παρασκευή, αποκριάτικο μασκέ πάρτι για παιδιά με καλλιτεχνικό σχήμα θα υπάρξει στη Νικόπολη. Ο Τιμολέων Τιραμόλας και οι «Κόκκινες Μύτες», η νέα ομάδα παιδικής ψυχαγωγίας της Θεσσαλονίκης, φόρεσαν ότι πιο καρναβαλικό βρήκαν, βάφτηκαν όσο πιο κλοουνίστικα γινόταν, φούσκωσαν τα μπαλόνια τους, έξυσαν το μαλλί, πήραν τις σαρπαντίνες, τα κομφετί και τα παραδοσιακά γαϊτανάκια και είναι πανέτοιμες να ξεσηκώσουν μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές στο απίθανο αποκριάτικο ξεφάντωμα του Δήμου Παύλου Μελά.
Αύριο Σάββατο, θα υπάρξει πατινάδα στους δρόμους της Ευκαρπίας και λαϊκό γλέντι στην πλατεία Δημοκρατίας, με ζωντανή μουσική. Συμμετέχουν οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι: Μικρασιατικός Σύλλογος Ευκαρπίας "ΟΥΣΑΚ", Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Ευκαρπίας "Το Αγιο Πνεύμα", Σωματείο "Ένωση Μακεδονία".
Την Κυριακή θα υπάρξει απογείωση με μουσική και χορό για μικρούς και μεγάλους στη 2η καρναβαλική παρέλαση, στην Πολίχνη, αφετηρία το ΔΑΚ Πολίχνης και τερματισμό των καρναβαλιστών στο τρίγωνο Πολίχνης (Αγνώστου Στρατιώτη & Ελπίδος).
Στο τέλος της παρέλασης θα περιμένουν τους μικρούς μας φίλους οι λαλα land για να τους διασκεδάσουν ακόμα περισσότερο με Ομαδικά Παιχνίδια, χορό ατέλειωτο, τραγούδι, διαγωνισμούς απίθανους, λίμπο και ένα τρελό πάρτι που θα διώξει την ομίχλη και θα μας γεμίσει φως.
Τέλος την Καθαρή Δευτέρα θα υπάρξουν κούλουμα, εδέσματα και παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική, στη Σταυρούπολη, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.