Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Γ.Μπουτάρης: "Ευκαιρία επίλυσης του προβλήματος με τα Σκόπια"

"Μας δίνεται μια ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα", είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στο ονοματολογικό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) στη διάρκεια της χτεσινοβραδυνής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του κεντρικού δήμου.

"Ποιός αμφιβάλλει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των γειτόνων είναι ότι θέλουν να αποκτήσουν μια ταυτότητα. Την ψάχνουν ως χώρα", είπε και εξέφρασε την άποψη πως "περιττεύει από εμάς ως δημοτικό συμβούλιο να μπλεκόμαστε σε θέματα που επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις".
Ο κ.Μπουτάρης ζήτησε "να αφήσουμε στην άκρη το συναισθηματικό και το θυμικό. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται" ανέφερε, ενώ για τα συλλαλητήρια εκτίμησε πως "ήταν εντυπωσιακά, αλλά χωρίς ωστόσο να σημαίνουν κάτι".


Η θέση της αντιπολίτευσης
"Με τον δήμαρχο μας χωρίζει άβυσσος και στο σκοπιανό", είπε ο επικεφαλής των "Εντάξει", Σταύρος Καλαφάτης. "Ο κ. Μπουτάρης ερμηνεύει τα γεγονότα κατά το δοκούν και ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται να βγάλουμε ψήφισμα γι αυτό το κορυφαίο θέμα που απασχολεί τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα, όταν ως δημοτικό συμβούλιο έχουμε βγάλει ψηφίσματα για ζητήματα που δεν είχαν καμία σχέση με την πόλη".
Ο κ. Καλαφάτης επιτέθηκε στον Γιάννη Μπουτάρη για το ονοματολογικό, κάνοντας λόγο για "αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά" και χαρακτηρίζοντας τον "ακατάλληλο για δήμαρχο".
Για "ευνοϊκή συγκυρία ώστε να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών", έκανε λόγο η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ρία Καλφακάκου. Αναφερόμενη στα συλλαλητήρια που έγιναν για το ονοματολογικό, είπε πως "δεν ήταν καθόλου μεγαλειώδη. Τα νούμερα που ακούστηκαν ήταν εξωφρενικά. 'Ηταν 50.000 κόσμος στη Θεσσαλονίκη και 100.000 στην Αθήνα".
Ο Γιάννης Δελής, από τη "Λαϊκή Συσπείρωση", ανέφερε ότι η "ουσία των εξελίξεων δεν αφορά μόνο τις σχέσεις τις χώρας μας με την πΓΔΜ, αλλά είναι κομμάτι των συνολικότερων επικίνδυνων σχεδιασμών που προωθούν εδώ και χρόνια και πιο έντονα το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., για να ενισχύσουν την οικονομική, πολιτική αλλά και στρατιωτική τους παρουσία στα Βαλκάνια".
Από την παράταξη "Γειτονιές σε Δράση", η Μόνικα Αϊβάζογλου υποστήριξε πως "πρέπει να συνδράμουμε να μην υπάρχει κλίμα παροξυσμού, ούτε να κάνουμε επίδειξη πατριωτισμού. Μας ενδιαφέρει πώς να καλλιεργήσουμε καλές σχέσεις με τη γειτονική χώρα, με το μη εθνικιστικό και επεκτατικό μέρος της".
Τέλος ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη "Μένουμε Θεσσαλονίκη", είπε πως "ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να είναι έρμαιο αλυτρωτισμού άλλων χωρών".


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.