Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Τερτίπια και υπεκφυγές για τα LED στο Θερμαϊκό

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ασχολείται πλέον με τη σύμβαση του δήμου Θερμαϊκού για LED
Tερτίπια και υπεκφυγές, χρησιμοποίησε η διοίκηση Μαυρομάτη για να αποτρέψει μία εφ' όλης της ύλης συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, όπως είχε ζητήσει η "Συμπολιτεία Θερμαϊκού", για το τεράστιο θέμα της προμήθειας σωμάτων LED, έναντι του εξωφρενικού ποσού των 3.632.828,00 ευρώ.
Από την προηγούμενη ακόμη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της "Συμπολιτείας" είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης, θέμα για τους, προκειμένου οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίσουν εάν θέλουν ή όχι την ακύρωση του διαγωνισμού και την επαναπροκήρυξη νέου, με πιό διαφανείς αυτή τη φορά όρους και χωρίς "φωτογραφικές" διατάξεις που απέκλειαν τη συμμετοχή ενδιαφερομένων, πλην ενός.
Όταν την περασμένη Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, με την έκδοση της ημερήσιας διάταξης για τη νέα συνεδρίαση, διαπιστώθηκε ότι το αίτημα αυτό δεν είχε ικανοποιηθεί και δεν υπήρχε παρόμοιο θέμα, ο Σπ. Κουζινόπουλος απέστειλε επιστολή προς τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Και εκφράζοντας την έκπληξή του που η πρόταση για τα LED δεν συμπεριλήφθηκε στα θέματα, ζητούσε την έκδοση νέας, διορθωμένης ημερήσιας διάταξης, διαφορετικά να συζητηθεί το ζήτημα στα προ ημερησίας διατάξεως κατεπείγοντα θέματα του Δ.Σ. Δεδομένου ότι η ιστορία με τα LED "έχει λάβει τις τελευταίες ημέρες μεγάλες διαστάσεις, μετά την παραπομπή του θέματος στο Ελεγκτικό Συνέδριο"
Και η διοίκηση Μαυρομάτη, αφού τήρησε απόλυτη σιωπή επί πέντε ημέρες για το αίτημα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, απάντησε σήμερα στην έναρξη της συνεδρίασης, δια στόματος του προέδρου του σώματος, Σπ. Αδαμίδη, ότι δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα γιατί δεν το εισηγήθηκε αυτό η ... υπηρεσία! Πρότεινε μάλιστα στον κ. Κουζινόπουλο αν θέλει, να συγκεντρώσει υπογραφές από έντεκα τουλάχιστον δημοτικούς συμβούλους, προκειμένου να περιληφθεί στην επόμενη ημερήσια διάταξη!
"Τι φοβάστε και δεν θέλετε να γίνει εκτενής συζήτηση γιαυτό το τεράστιο ζήτημα που κρατάει σε αναστάτωση την κοινή γνώμη;", ήταν εύλογη η ερώτηση του επικεφαλής της "Συμπολιτείας"
Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση Μαυρομάτη δεν απέφυγε μία σύντομη έστω αναφορά στον προβληματικό από κάθε άποψη διαγωνισμό των LED, καθώς ο Σπ. Κουζινόπουλος, αξιοποιώντας τη δυνατότητα του κανονισμού για τις ανακοινώσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, έθεσε δύο πολύ σοβαρά ζητήματα, ζητώντας απαντήσεις:
-Το ένα, ήταν με τα όσα δημοσίευσε το έγκυρο site "Ημεροδρόμος", του Νίκου Μπογιόπουλου, ότι μία σειρά Δήμων όπως της Νέας Ιωνίας Αττικής, της Λαμίας, των Σοφάδων, του Ίασμου, των Τεμπών κ.α. έλαβαν για την προμήθεια των LED δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με επιτόκιο από 4,30% έως 4,95%, οι δήμοι Θερμαϊκού, Αλεξανδρούπολης και Θάσου σύναψαν το δάνειο με επιτόκιο 5,02% για τα πρώτα 3 έτη και 6,02% για τα επόμενα επτά χρόνια. Για το θέμα αυτό ζητήθηκε από τη διοίκηση του δήμου να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα στοιχεία αυτά.
-Το δεύτερο, ήταν η υπ' αριθμό 194/24-7-2017 απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία ζήτησε από την Ειδική Γραμματείας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, την άδεια να προχωρήσει στην αλλαγή και εγκατάσταση 15.000 φωτιστικών σωμάτων LED με ΣΔΙΤ και χωρίς την οικονομική επιβάρυνση της Περιφέρειας. Δεδομένου ότι η αμοιβή του αναδόχου, θα εξασφαλιστεί από την εξοικονόμηση χρημάτων που θα προκύπτει από τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 60-70%. "Δεν μπορούσαμε κι εμείς να κάνουμε κάτι τέτοιο, παρά χρεώσαμε το δήμο με ένα τεράστιο ποσό που θα το πληρώνουν για δέκα χρόνια οι συν δημότες μας;", ρώτησε.
Αντί να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά, ο δήμαρχος κ. Μαυρομάτης επιχείρησε να μεταθέσει τη συζήτηση, κάνοντας λόγο για "συκοφαντίες", αν και παραδέχθηκε ότι το θέμα βρίσκεται κάτω από τον εξονυχιστικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Προσφυγή Τσαμασλή
Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Τσαμασλής σε προσφυγή του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, που κοινοποιήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, τη Γενική Γραμματεία καταπολέμησης της διαφθιοράς και τον Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, ζητάει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης του δήμου Θερμαϊκού με την εταιρία Dasteri Systems Α.Ε. Καθώς όπως αναφέρει η μη συμμετοχή πολλών μεγάλων εταιριών στο διαγωνισμό του δήμου Θερμαϊκού, οφείλεται σε φωτογραφικές διατάξεις στη διακήρυξη.
Επίσης, παραθέτει τα παραδείγματα των δήμων Καλαμάτας και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, όπου για την προμήθεια αντίστοιχων φωτιστικών σωμάτων LED, πέτυχαν εκπτώσεις της τάξης του 25% στην πρώτη περίπτωση και του 56%, τη στιγμή που ο ένας και μοναδικός που συμμετείχε στον διαγωνισμό του δήμου Θερμαϊκού, πρόσφερε έκπτωση μόλις 10%.
Τέλος ζητάει τη ματαίωση του διαγωνισμού του δήμου Θερμαϊκού, την τροποποίηση της διακήρυξης και την επαναπροκήρυξή της, αφαιρώντας τους έντεχνους φωτογραφικούς όρους και τεχνικές προδιαγραφές.

Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση των LED: http://farosthermaikou.blogspot.gr/2018/02/led.htm

l

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.