Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Μεγάλο "κούρεμα" οφειλών προς τη ΔΕΗ οικογενειών με χαμηλό εισόδημα

Μεγάλη ανάσα για χιλιάδες νοικοκυριά φέρνει η κοινή υπουργική απόφαση  των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία παρέχεται  εφάπαξ ειδικό βοήθημα  ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το παραπάνω αφορά καταναλωτές, οι οποίοι έχουν χαμηλό εισόδημα και απειλούνται ή και έχουν υποστεί διακοπή λόγω οφειλών. 

Ειδικότερα, η απόφαση αναμένεται να ανακουφίσει τουλάχιστον 1.342 νοικοκυριά που τους κόπηκε το ρεύμα πέρσι και πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια αλλά και όσα νοικοκυριά μπουν στην κατηγορία αυτή στη συνέχεια.
Το κούρεμα του χρέους κυμαίνεται ανάλογα με το εισόδημα, αφορά όσους πολίτες ζουν σήμερα στα σκοτάδια, ενώ η χρηματοδότηση γίνεται μόνο για κύρια κατοικία.
Για χρέη έως  6.000 ευρώ διαγράφεται το 100% της οφειλής, για ποσά ύψους  6.001 – 9.000 ευρώ καλύπτεται το 75%, για οφειλές 9.001- 12.000 ευρώ έως το 30%.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ προβλέπεται ότι δικαιούχοι είναι όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης δηλαδή η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δε μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ, για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό  προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος  και έως 150.000 ευρώ.
Παράλληλα, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού δε μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της τα 6.000 ευρώ. Τέλος το συνολικό  ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων  του νοικοκυριού και η τρέχουσα αξία  μετοχών , ομολόγων κ.λπ. έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης δε μπορεί να υπερβαίνει τα συγκεκριμένα ποσά.
Ταυτόχρονα για κάθε νοικοκυριό  που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει  και άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω τα παραπάνω εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται κατά 8.000 ευρώ.
Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης  με χρήση ιατρικών συσκευών  η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται κατά 15.000 ευρώ.
Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται  το ποσό των 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος  το ποσό των 2.250 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 31.500 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
Το ανώτατο όριο στην παραπάνω κατηγορία αυξάνεται κατά 8.000 ευρώ για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο  ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 15.000 ευρώ για νοικοκυριό που στη ρύθμισή του  περιλαμβάνει  και άτομο ή άτομα  που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση  ιατρικών συσκευών η οποία παρέχεται κατ’οίκον  και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.