Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Μόλις στο 38% των προτιμήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.


ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκεντρώνουν αθροιστικά μόλις το 38% των ψήφων, όπως  δείχνει το βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της Καθημερινής, από το οποίο προκύπτει προβάδισμα επτά ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ . Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στη Βουλή εισέρχονται συνολικά οκτώ κόμματα.

Αναλυτικότερα, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 22,5%, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 15,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,5%, το KKE με 12%, η Δημοκρατική Αριστερά με 12%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 8,5% και η Χρυσή Αυγή με 5%.
Όπως προκύπτει επίσης από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το απαιτούμενο ποσοστό για την είσοδο στη Βουλή δεν φαίνεται να εξασφαλίζουν τόσο ο ΛΑΟΣ (2%), όσο και η Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ με οριακό ποσοστό μπαίνουν στο Κοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Διλήμματα και μηνύματα
Την ίδια ώρα, με συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο Τύπο, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ περιγράφουν τους στόχους των κομμάτων τους εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης, προτάσσοντας τα διλήμματα που θα πρέπει να σταθμίσουν οι ψηφοφόροι.
Σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει αισιόδοξος ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανατρέψει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις επερχόμενες εκλογές. «Αν θέλουμε να μείνουμε στην ευρωζώνη και να ξεπεράσουμε την κρίση με όσο γίνεται μικρότερες απώλειες για την κοινωνία, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι στην πρώτη θέση. Ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός, γιατί οι πολίτες προβληματίζονται και παίρνουν τις αποφάσεις τους από τώρα ως τις εκλογές», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει τις επικείμενες εκλογές ως «τις πιο κρίσιμες μετά το 1974» ενώ απαντά και σε όσους θεωρούν πως η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει και νέα σκληρά μέτρα. «Στόχος και υποχρέωσή μας είναι να αποφύγουμε τις οριζόντιες περικοπές και ιδίως τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Αυτό κάποιοι άλλοι το λένε με ευκολία. Εμείς προσθέτουμε το πώς μπορεί πράγματι να επιτευχθεί», τονίζει.
Ο κ. Βενιζέλος κάνει παράλληλα λόγο για ανανέωση στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ. «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Ελλάδος. Αρα θα κυβερνήσουμε με έναν συνδυασμό και από έμπειρα και από νέα στελέχη και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και από προσωπικότητες εκτός ΠΑΣΟΚ, καταξιωμένους και έτοιμους να εκτελέσουν αποτελεσματικά συγκεκριμένες κυβερνητικές αποστολές», σημειώνει.
Διατυπώνει τέλος επικρίσεις κατά της ΝΔ, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν πολλοί που παίζουν με την τύχη της χώρας» και «με τις θυσίες και τις αγωνίες των πολιτών». «Γι΄ αυτό ο κάθε πολίτης πρέπει να σκεφτεί ποιός είναι αυτός που του προτείνει κάτι υπεύθυνο, ασφαλές, συγκεκριμένο, εφικτό και ποιός είναι αυτός που απλώς δημαγωγεί, λαϊκίζει ή θέλει να αντλήσει μικροκομματικά εκλογικά οφέλη», καταλήγει.
Από την πλευρά του, αναπόφευκτη θεωρεί ο Αντώνης Σαμαράς την προσφυγή σε νέες κάλπες, σε περίπτωση που στις επικείμενες εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία και προκύψει μη βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα.
«Το χειρότερο σενάριο είναι να μην μπορεί να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση. Και τότε θα είναι αναπόφευκτη η προσφυγή σε νέες εκλογές. Από ανάγκη, όχι από δική μου επιλογή», αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.
Εκφράζει ωστόσο την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και επισημαίνει ότι η ΝΔ αποτελεί «τη μόνη συντεταγμένη δύναμη σε ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει».
«Είμαστε στόχος πολλών, και μέσα στην Ελλάδα διότι θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα και να ξεβολέψουμε πολλούς. Πολλές φορές και από παράγοντες εκτός Ελλάδας διότι ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε το δημόσιο συμφέρον. Για αυτό και θα κερδίσουμε την αυτοδυναμία», υποστηρίζει.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αφήνει παράλληλα να εννοηθεί πως θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μη ληφθούν νέα σκληρά μέτρα και απαντά σε όσους εκτιμούν πως τον Ιούνιο θα υπάρξει και νέα πακέτο. «Από τα 3 δισ. που προβλέπονται να συμφωνηθούν τον Ιούνιο για το 2012 και από τα άλλα 7 δισ. για το 2013-14 έχουμε ήδη εξασφαλίσει ότι δεν θα αφορούν νέους φόρους ή αύξηση υφιστάμενων φόρων. Ακόμα ότι δεν θα θίγουν τους πιο αδύναμους», διευκρινίζει.
Επαναλαμβάνει επίσης τη δέσμευση να προχωρήσει σε μέτρα που θα ανακουφίζουν τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πολύτεκνους. «Ξέρετε πόσο κοστίζει η αποκατάσταση των κατώτατων συντάξεων; Περίπου τα 350 εκατ. ευρώ. Τα πολυτεκνικά επιδόματα στοιχίζουν πολύ λιγότερο. Και από αυτά επειδή ξοδεύονται όλα θα επιστρέψουν στο κράτος πάνω από τα μισά μέσα από την ίδια την αγορά», εξηγεί.
Επαναφέρει επίσης τη πρότασή του για συστράτευση και μάλιστα αφήνει να εννοηθεί πως από αυτή δεν αποκλείει ούτε την Ντόρα Μπακογιάννη. «Χωρούν όσοι συστρατευθούν στον αγώνα για αυτοδυναμία και βοηθήσουν σε αυτό. Και αν προκάλεσαν κάποιοι τραύμα προηγουμένως και σήμερα θελήσουν να το θεραπεύσουν και αυτό είναι σημαντική βοήθεια», επισημαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.