Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Θύελλα νέων εξοντωτικών μέτρων

Θα πληρώσουμε πανάκριβα και μέχρι τελικής πτώσεως το "κούρεμα" 
Θύελλα εξοντωτικών αντιλαϊκών μέτρων, έρχεται το επόμενο διάστημα, καθώς οι  φορολογούμενοι θα πληρώσουν πανάκριβα το "κούρεμα" και τη νέα δανειακή σύμβαση που φέρνουν και νέο "κύμα" μέτρων τον Ιούνιο. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει ήδη να σχεδιάζουν τις νέες αυξήσεις στους άμεσους φόρους, τους ΕΦΚ και το ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, την κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και του αφορολογήτου ορίου, καθώς και τη νέα "επίθεση" στα ακίνητα.
Μέτρα τα οποία φυσικά θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο συντάσσεται αλλά, για ευνόητους λόγους, θα ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές, ώστε να ψηφιστεί έως τον Ιούνιο, σύμφωνα και με τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει έναντι της τρόικας.
Το νέο "πακέτο" φυσικά δεν περιλαμβάνει μόνο τη φορολογική επίθεση, αλλά και ένα νέο πιο σκληρό ασφαλιστικό, αυξήσεις στη ΔΕΗ έως και 60%, περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, και νέες περικοπές στο δημόσιο, πριν καλά - καλά υιοθετηθούν τα μέτρα του νέου μνημονίου.
Ειδικότερα, μετά την περικοπή των επικουρικών που θεσμοθετήθηκε στο μνημόνιο, θα προχωρήσει και η περικοπή του εφάπαξ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προκειμένου -όπως τονίζεται στο Μνημόνιο- να αντανακλά τις πραγματικές εισφορές των εργαζομένων.
Παράλληλα θα πρέπει να επανεξεταστεί και η καταβολή των κύριων συντάξεων, με στόχο να μη δημιουργηθεί έλλειμμα στα Ταμεία από τη σχεδιαζόμενη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3%.
Από τις νέες παρεμβάσεις δεν θα γλιτώσει ούτε η κοινωνική ασφάλιση, αφού μέχρι και τον Ιούνιο η επιτροπή Υγείας η οποία συστάθηκε με το νόμο 3863/2010 θα πρέπει να έχει εκπονήσει μια πρώτη τριμηνιαία έκθεση των δραστηριοτήτων της, με στόχο την αναθεώρηση των καθεστώτων αναπηρίας και τη μείωση των συντάξεων αναπηρίας σε όχι περισσότερο από το 10% του συνολικού αριθμού των συντάξεων.
Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι βάσει των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχουμε προχωρήσει και σε νέα περικοπή των κοινωνικών προγραμμάτων. Σε αντικατάσταση των σημερινών επιδομάτων θα υπάρξει έκθεση ελέγχου η οποία θα περιλαμβάνει προτάσεις προς την Κυβέρνηση επί των αντικειμενικών στόχων, το σχεδιασμό και την εφαρμογή μορφών κοινωνικής πολιτικής με στόχο νέα εξοικονόμηση περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Πολύ σύντομα εξάλλου θα αρχίσει και η συνεχής αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που να αντανακλά το αργότερο ως τον Ιούνιο του 2013 τις τιμές χονδρικής, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές. Με δεδομένο ότι οι τιμές χονδρικής σήμερα είναι μεγαλύτερες κατά περίπου 60% σε σύγκριση με τις τιμές λιανικής, αυτό σημαίνει ότι μέχρι και τα μέσα του 2013 τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα πρέπει να αυξηθούν αναλόγως.
Με το επόμενο εξάλλου "κύμα" μέτρων αναμένεται να θεσπιστούν αυστηρότεροι κανόνες για το προσωρινό προσωπικό, να ακυρωθούν θέσεις εργασίας, αλλά και να γίνει ανακατανομή του προσωπικού με προσόντα σε χώρους προτεραιότητας.
Νέες επιβαρύνσεις από τη φορολογία
Κι ενώ το «μαρτύριο της σταγόνας» θα συνεχίζεται για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τη χαριστική βολή θα τους δώσει η φορολογική μεταρρύθμιση.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις σκέψεις των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών είναι όπως το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ μειωθεί περαιτέρω, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης κατάργησή του για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
Οι φοροαπαλλαγές θα αποτελέσουν "παρελθόν" για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, αφού θα καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για δαπάνες που αφορούν ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ.
Η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης για τα φυσικά πρόσωπα θα "παγώσει" όλα τα νοικοκυριά. Η πραγματική οικονομία όμως θα μείνει για αρκετό διάστημα ακόμη στην "κατάψυξη", εάν υλοποιηθεί η πρόταση για κατάργηση του χαμηλού συντελεστή 13% του ΦΠΑ, στον οποίο υπάγονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες και φυσικά τα τρόφιμα και τα φάρμακα.
Ούτως ή άλλως το καθεστώς του ΦΠΑ αλλάζει, αφού, όπως έχει επισημάνει η "Ν", έχει ήδη αποφασιστεί να μειωθεί ο κανονικός συντελεστής 23% του ΦΠΑ στο 18% ή 19%, να καταργηθεί ο πολύ χαμηλός συντελεστής 6,5% καθώς και ο μειωμένος κατά 30% που ισχύει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου.
Μόνη «ένεση» ανάπτυξης ίσως αποτελέσει η μείωση του συντελεστή φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων στο 15%. Αλλωστε και η αγορά ακινήτων θα παραμείνει στην «εντατική» με την επικείμενη αύξηση 25% - 30% των αντικειμενικών αξιών, την ενοποίηση όλων των φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα, αλλά και την αυτοτελή φορολόγηση με 20% των εισοδημάτων από ενοίκια.
Πηγή: εφημερίδα «Ναυτεμπορική»Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.