Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Μάστιγα οι πορτοφολάδες στα λεωφορεία ΟΑΣΘ


Μάστιγα, έχουν καταντήσει το τελευταίο διάστημα οι κλοπές πορτοφολιών στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Το φαινόμενο, παρατηρείται τόσο κατά τη διάρκεια της διαδρομής, όσο και κατά την επιβίβαση και αποβίβαση. Δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, που συνέβησαν στις γραμμές 72 (από ΙΚΕΑ προς Περαία, Ν.Επιβάτες, Αγ.Τριάδα και Μηχανιώνα),  69 (από ΙΚΕΑ προς Επανομή), 3 και 8 (από Σιδηροδρομικό Σταθμό προς ΙΚΕΑ), καταγγέλθηκαν στις αρχές στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Τις περισσότερες φορές θύματα των πορτοφολάδων είναι οι ηλικιωμένοι άντρες, αλλά και οι κάθε ηλικίας γυναίκες οι οποίες θα ξεχαστούν και δε θα προφυλάξουν την τσάντα τους. Οσο για τους δράστες, σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας, κατά κύριο λόγο πρόκειται για γυναίκες που προέρχονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες έρχονται στη Θεσσαλονίκη αυθημερόν, για να... βγάλουν μεροκάματο.

Σε ώρες αιχμής
Πρόκειται για γυναίκες που συνήθως είναι κάτω των 30 ετών, δρουν ανά δύο ή τρεις, δεν προκαλούν με την εμφάνισή τους προκειμένου να περνούν όσο πιο απαρατήρητες γίνεται και δε μιλούν, για να μη φανεί ότι πρόκειται για ξένες και κεντρίσουν την προσοχή.
Οι κλοπές γίνονται σε ώρες αιχμής, στα αστικά όπου παρατηρείται συνωστισμός, δηλαδή σε γραμμές που συνδέουν ανατολικές περιοχές αλλά και τις δυτικές συνοικίες με το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι πορτοφολούδες συνήθως δρουν από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί, με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης και από τις 2 μέχρι τις 4.30 το μεσημέρι, οπότε υπάρχει μαζική αποχώρηση των εργαζομένων προς τις περιοχές κατοικίας τους.

Ηχητικά μηνύματα
Ο ΟΑΣΘ γνωρίζει το πρόβλημα και γι' αυτό εκπέμπονται διαρκώς ηχητικά μηνύματα μέσω των οποίων εφιστάται η προσοχή στο επιβατικό κοινό να προσέχει τα προσωπικά του αντικείμενα. Αλλά και οι οδηγοί, που γίνονται καθημερινά μάρτυρες σχετικών περιστατικών, παίρνουν το μικρόφωνο του λεωφορείου στο χέρι και καλούν τους επιβάτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα πορτοφόλια και τις τσάντες τους. Εξάλλου, και στις πινακίδες μεταβαλλόμενου σήματος που υπάρχουν μέσα στα αστικά προβάλλεται σχετικό μήνυμα.
«Παρά τις διαρκείς επισημάνσεις μας, έρχονται συνεχώς αναφορές από τους σεκιουριτάδες για νέα κρούσματα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης. Ο ίδιος σημειώνει ότι δεν είναι λίγες οι φορές που οι πορτοφολούδες γίνονται αντιληπτές, οπότε επιλαμβάνεται η Αστυνομία. Ωστόσο, επειδή τα θύματα παίρνουν πίσω το πορτοφόλι τους, συνήθως αρνούνται να υποβάλουν μήνυση. Ετσι, τα ίδια άτομα δρουν ξανά και ξανά ανενόχλητα, αφού δεν τους επιβάλεται καμία κύρωση.

Τους παρακολουθούν
«Η κλοπή πορτοφολιών αποτελεί, δυστυχώς, ένα συνηθισμένο, καθημερινό φαινόμενο», αναφέρει ο γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, Κώστας Αγγελούδης. Ο ίδιος καλεί τους επιβάτες να βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση και οι μεν άντρες να έχουν τα χρήματά τους πάντα σε εσωτερική τσέπη, οι δε γυναίκες να έχουν πάντα κλειστές τις τσάντες τους. «Το επιβατικό κοινό πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό τόσο κατά την άνοδο, όσο και κατά την κάθοδο από το λεωφορείο», υπογραμμίζει ο κ. Αγγελούδης.
Ο ίδιος καταλήγοντας επισημαίνει ότι, όπως έχει διαπιστωθεί από διάφορα θύματα, κάποιες φορές οι πορτοφολούδες έχουν παρακολουθήσει τα θύματά τους πριν αυτά επιβιβαστούν στο λεωφορείο. Πρόκειται για συνταξιούχους οι οποίοι εισέπραξαν τη σύνταξή τους από κάποια τράπεζα. Σύνταξη η οποία, δυστυχώς, έκανε πολύ γρήγορα «φτερά»...

Με στοιχεία από την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.