Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Όταν οι εφημερίδες άρχισαν να χρησιμοποιούν TELEX

Μία διαφήμιση σε παλιά εφημερίδα, πριν από επτά δεκαετίες, ήρθε να μας θυμίσει ένα παλιό μέσο επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν οι εφημερίδες, για να λαμβάνουν ειδήσεις από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τους ανταποκριτές τους: Ήταν το τηλέτυπο, το γνωστό TELEX, και οι εφημερίδες της εποχής όταν το αποκτούσαν,  αμέσως μετά τον πόλεμο, το διαφήμιζαν ως "τεχνολογική επανάσταση". 
Τηλέτυπο της παλιάς εποχής
Στη διαφήμιση, που δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδα, μέσα σε πλαίσιο, η εφημερίδα της Θεσσαλονίκης "Το Φως", την Τρίτη 1η Ιουνίου 1948, πανηγυρίζει διότι «δια του χθες εις τον λιμένα μας καταπλεύσαντος αμερικανικού ατμοπλοίου "Έξετερ", εκομίσθησαν τα νέα τηλετυπικά μηχανήματα του "Φωτός", τα οποία τιθέμενα εν λειτουργία εντός των ημερών, θα επιφέρουν επανάστασιν εις τας τηλεπικοινωνιακάς μεθόδους τας οποίας εγνώρισεν μέχρι σήμερον η ελληνική δημοσιογραφία». 
Από τότε έγιναν πολλά, τα πολυθόρυβα TELEX τέθηκαν σε αχρηστία σχεδόν, έδωσαν τη θέση τους στα FAX, που κι αυτά καταργούνται οσονούπω, καθώς τα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν πλέον αποκλειστικά το e-mail και τους άλλους τρόπους σύγχρονης ηλεκτρονικής αποστολής, για να λάβουν ειδήσεις από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τους ανταποκριτές τους και τις υπόλοιπες πηγές ενημέρωσης.   
Το τηλέτυπο eletypewriter) ήταν μια ηλεκτρομηχανική γραφομηχανή παλαιάς τεχνολογίας με την ικανότητα να μεταδίδει τυπωμένα μηνύματα από σημείο σε σημείο διαμέσου ενός ηλεκτρικού καναλιού επικοινωνίας όπως ένα σύνηθες ζεύγος καλωδίων.
Οι πιο μοντέρνες εκδοχές αυτών των συσκευών είναι πλήρως ηλεκτρονικές. Χρησιμοποιούν οθόνη αντί της εκτύπωσης της αποστολής και της λήψης καθώς και σκληρό δίσκο για πιο μόνιμη αποθήκευση. Αυτά τα τηλέτυπα είναι ακόμα σε χρήση στον στρατό, όπου συνδυάζονται με κρυπτοσυσκευές και ειδικά πρωτόκολλα επικοινωνίας και συνδέονται σε κόμβους που αναδρομολογούν τα σήματα προς τους αποδέκτες τους οι οποίοι μπορεί να λειτουργούν σε διαφορετικές ταχύτητες μετάδοσης. Χρησιμοποιούνται ακόμα από άτομα με δυσκολίες στην ακοή που τα προτιμούν από το τηλέφωνο και καλούνται TDD (Telecommunications Devices for the Deaf) κλπ.

Πρόδρομος του Τηλέτυπου είναι η μηχανή stock ticker machine που χρησιμοποιήθηκε από το 1870 σαν μέθοδος εμφάνισης κειμένου που μεταδιδόταν μέσω καλωδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.