Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Η νέα παράταση έκτακτης ανάγκης και οι ευθύνες που προκύπτουν

Ο κατεστραμένος δρόμος στον Πάλιουρα μπαζώθηκε όπως-όπως και η Περιφέρεια
που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του, σφυρίζει αδιάφορα εδώ και 15 μήνες
Αίτηση στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, υπέβαλε ο δήμος Θερμαϊκού για την παράταση της παραμονής του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Βεβαίως και χρειάζεται να δοθεί η παράταση προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές του Θερμαϊκού. Από την άλλη όμως, θα πρέπει να αποδοθούν οι σοβαρές ευθύνες που υπάρχουν για το γεγονός ότι τα έργα αυτά, παραμένουν ακόμη στα χαρτιά εδώ και 15 μήνες.


Το εξοργιστικό μάλιστα στην περίπτωση, είναι ότι ενώ έχει διατεθεί από τα υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομικών το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 15,5 εκατομμυρίων ευρώ, γιαυτά τα συγκεκριμένα έργα, τα μεν χρήματα παραμένουν στο ταμείο της ΠΚΜ, ενώ τα έργα καρκινοβατούν και δεν έχουν καν προκηρυχθεί.
Σίγουρα υπήρξαν οι καταρρακτώσεις βροχές και οι χιονοπτώσεις που επικαλείται στην ανακοίνωσή του ο δήμος Θερμαϊκού. Όμως από τότε πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος, σε λίγες μέρες μπαίνουμε στο δεύτερο έτος και τα έργα που καρκινοβατούν, ένας Θεός ξέρει  πότε θα εκτελεστούν.
Νομίζουμε ότι ισχύει στο ακέραιο η πρόταση πόυ διατυπώσαμε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και σε πολλές προηγούμενες: Να ασκήσει πίεση ο δήμος Θερμαϊκού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και να διαμαρτυρηθεί έντονα για την παρατηρούμενη καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων υποδομής. Ένα από τα οποία είναι η κατασκευή του δρόμου Ν.Μηχανιώνας-Επανομής στον Πάλιουρα, όπου υπάρχει κάθε στιγμή που περνάει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.
Η υπομονή μας πλέον έχει εξαντληθεί.

Η αίτηση του Δήμου
Στη συνέχεια δημοσιεύουμε το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο δήμος Θερμαϊκού για την αίτηση παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης:
"Η θεομηνία που αντιμετώπισε ο Δήμος Θερμαϊκού στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2016 είναι κάτι που δεν μπορεί εύκολα να λησμονηθεί. Οι σφοδρές πλημμύρες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή, με πιο έντονα χτυπημένες την Αγ. Τριάδα και τη Νέα Μηχανιώνα, οδήγησαν σε ένα τραγικό απολογισμό με εκτεταμένες και σοβαρότατες καταστροφές και σε επακόλουθη κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα έξι (6) μηνών, έως τις 6 Μαρτίου 2017. 
Ωστόσο η έκταση των καταστροφών σε συνδυασμό με τις καταρρακτώδεις βροχές και τις έντονες χιονοπτώσεις του περασμένου χειμώνα δεν επέτρεψαν στην πλήρη αποκατάσταση των παραλιών, των πρανών και της οδοποιίας με αποτέλεσμα να υπάρξει παράταση για άλλους έξι (6) μήνες και εν συνεχεία για άλλους τρεις (3), που λήγει στις 7/12/2017.
Λαμβάνοντας υπόψη την έκταση των ζημιών, παρά τις συνεχείς προσπάθειες αποκατάστασής τους, και την μεγάλη έκταση του Δήμου Θερμαϊκού, έχει αιτηθεί παράταση της ισχύος της απόφασης παραμονής του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για άλλους έξι (6) μήνες, μέχρι τις 7/6/2018. Στόχος είναι η ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών, οι οποίες περιλαμβάνουν την αποκατάσταση της αγροτικής και αστικής οδοποιίας, των πρανών, του παραλιακού μετώπου στη θέση Πάλιουρα Επανομής, που κρίνεται και άμεσης ανάγκης, του παραλιακού μετώπου Νέας Μηχανιώνας και τέλος, της οδού Θες/νίκης- Ν. Μηχανιώνας στις θέσεις Κερασιά (νεκροταφεία) και Ν. Μηχανιώνα (αντλιοστάσιο της Ε.Υ.Α.Θ.)".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.