Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Καταψήφισε η αντιπολίτευση τον προϋπολογισμό του Δήμου Θερμαϊκού

Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, καταψήφισαν το βράδυ της Τετάρτης τον προϋπολογισμό του Δήμου Θερμαϊκού για το έτος 2018, θεωρώντας ότι δεν βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των δημοτών.

Νωρίτερα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Μήλιος, εισηγούμενος το θέμα, είχε χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό ως «ρεαλιστικό και ευέλικτο», ενώ ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης ισχυρίστηκε ότι γίνεται νοικοκύρεμα του Δήμου, καθώς διπλασιάζονται τα ανείσπρακτα και πολλαπλασιάζονται οι επενδύσεις.
Στον νέο προϋπολογισμό του 2018 τα τακτικά έσοδα υπολογίζονται στα 11.614.592 ευρώ, εκ των οποίων τα έσοδα από ανταποδοτικά προϋπολογίζονται στα 4.289. 050 ευρώ και τα έσοδα από υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στα 4.272.750 ευρώ. Ενώ οι λειτουργικές δαπάνες του Δήμου υπολογίζονται στα 12.540.616 ευρώ.

Η θέση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»
Αντιαναπτυξιακό, χαρακτήρισε η δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» τον ετήσιο Προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2018 και δήλωσε ότι τον καταψηφίζει, καθώς δεν αποτελεί, όπως και το Τεχνικό Πρόγραμμα, προϊόν διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και δεν αντικατοπτρίζει τις ανάγκες της.
Όπως είπε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», Σπύρος Κουζινόπουλος:
«Ο Προϋπολογισμός, μαζί με το Τεχνικό Πρόγραμμα,  αποτελούν για κάθε Δήμο, το μόνο και ουσιαστικό εργαλείο για την εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος υπηρεσιών και παροχών προς τους δημότες. Αποτελεί τον οικονομικό τους καθρέφτη και αποτυπώνει την πολιτική κατεύθυνση και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου.
Επομένως, ο προϋπολογισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πρόχειρα και διαδικαστικά , ούτε κατά τη σύνταξή του, ούτε κατά τη συζήτηση για την ψήφισή του.
Η ανάλυση του προϋπολογισμού σε κωδικούς και πηγές χρηματοδότης, η απαίτηση για πλήρη αντιστοίχιση ανταποδοτικών τελών και υπηρεσιών, για επιμέρους και συνολικό ισοσκελισμό εσόδων-εξόδων, αποσκοπεί στη διαφάνεια τόσο στην εφαρμογή του, όσο και στον έλεγχό του.
Για εμάς, τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», η λογική σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, θα πρέπει να ακολουθεί τις έννοιες της ανάπτυξης και της διεκδίκησης, αφού πρώτα «έχουν γίνει κτήμα» οι ανάγκες των δημοτών, με στόχο την επίλυσή τους. Επομένως, αυτός ο στόχος θα έπρεπε να αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό.
Δυστυχώς ο προϋπολογισμός για το 2018, όπως και το αντίστοιχο Τεχνικό Πρόγραμμα που συζητήσαμε λίγο πριν, δεν είναι προϊόν διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες του τόπου.

Επειδή κατά κανόνα αυτή η φιλοσοφία απουσιάζει όχι μόνο από τη σημερινή αλλά και την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, γι αυτό και είδαμε στις περισσότερες σχεδόν μέχρι σήμερα συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, να υπάρχουν συνεχείς αναμορφώσεις, απόδειξη της προχειρότητας σύνταξης του προϋπολογισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.