Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

«Πόλη του κινηματογράφου» θα δημιουργήσει η ΕΡΤ στην Περαία!

Από τη συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ Α.Ε.
Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο  του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε Βασίλης Κωστόπουλος ανακοίνωσε την σχεδιαζόμενη ίδρυση «Πόλης κινηματογράφου και τηλεόρασης»  στην περιοχή της Περαίας του δήμου Θερμαϊκού, ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα είχε υποβληθεί προ 15ετίας στη διοίκηση της ΕΡΤ . Για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου της «πόλης κινηματογράφου» πρόκειται σύντομα να προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Η αλλαγή της σύνθεσης της επιτροπής κινηματογράφου, κυριάρχησε στη συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Α.Ε   να απαντάει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ομόφωνα αποφάσισε  τον περασμένο Αύγουστο- να αλλάξει τη σύνθεση της Επιτροπής Κινηματογράφου, όπως άλλωστε ανεξαιρέτως τη σύνθεση όλων των Επιτροπών.
Ο κ.Κωστόπουλος ανέφερε επίσης στην συνέντευξη πως η ΕΡΤ, όπως κάθε χρόνο στηρίζει ουσιαστικά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, εκτός του ποσού των 40.000 ευρώ που έχει εγκριθεί για την οικονομική ενίσχυση του θεσμού, θα απονείμει στη φετινή διοργάνωση δύο χρηματικά βραβεία των 3.000 ευρώ και 2.000 ευρώ αντιστοίχως σε ταινίες που θα διακριθούν στην ενότητα «Νέες Κινηματογραφικές Αφηγήσεις» στο τμήμα «Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου». 
 Η νέα πολιτική διοίκησης της ΕΡΤ -όπως τόνισε ο κ.Κωστόπουλος- έχει βασικούς στόχους να καταστεί η ΕΡΤ ?υποδειγματική Δημόσια Εταιρεία και να προσφέρει ασφαλή και ζωντανή ενημέρωση. «Θέλουμε ενημερωμένους πολίτες και στοχεύουμε στην απόλυτη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων που θα ενημερώνουν ...χωρίς φόβο». 
Παράλληλα στόχος της νέας  διοίκησης της ΕΡΤ είναι η διοικητική και οικονομική αυτονομία της ΕΤ-3 . 
Στο νέο κανονισμό λειτουργίας που στοχεύει στην αναδιάρθρωση της λειτουργίας της ΕΡΤ , συμπεριλαμβάνεται σύμφωνα με τον κ.Κωστόπουλο, η συγχώνευση των δεκάδων -όπως είπε- επιτροπών λειτουργίας της ΕΡΤ -μεταξύ των οποίων κι αυτής για τον κινηματογράφο (της επιτροπής που κρίνει τα υποβληθέντα για χρηματοδότηση σενάρια ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών) , καθώς, «καλείται να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντα της εταιρείας". 
Όσον αφορά την απόδοση του 1,5% των εσόδων της ΕΡΤ για τον κινηματογράφο, ο κ.Κωστόπουλος τόνισε πως  η ΕΡΤ είναι το μοναδικό κανάλι- εκτός των συνδρομητικών- που στηρίζει ουσιαστικά τον κινηματογράφο, αποδίδοντας το 1,5%, το  οποίο δεν είναι «δώρο» αλλά νόμιμη υποχρέωση της ΕΡΤ Α.Ε .
Το ποσό  ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ ανά έτος και θα αποδοθεί κανονικά, ενώ αναμένεται και να ενισχυθεί με την χορήγηση τεχνικής βοήθειας από πλευράς ΕΡΤ προς τους Έλληνες κινηματογραφικούς παραγωγούς. 
Η συγκεκριμένη συνέντευξη δίνεται εδώ και 30 (και πλέον) χρόνια την τελευταία Παρασκευή της διοργάνωσης των εκάστοτε φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη και αφορά στην ανακοίνωση της πολιτικής της ΕΡΤ για τον κινηματογράφο (χρηματικά βραβεία, χρηματοδότηση κινηματογραφικών παραγωγών, απόδοση του 1,5% για τον κινηματογράφο). 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για αλλαγή της σύνθεσης της επιτροπής κινηματογράφου ο κ.Κωστόπουλος τόνισε πως «η κινηματογραφική πολιτική της ΕΡΤ δεν μπορεί να είναι διαφορετική από την πολιτική της εταιρίας σε όλους τους τομείς, ιδιαιτέρως σε εκείνους, όπου η ΕΡΤ καλείται να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ομόφωνα αποφάσισε ? τον περασμένο Αύγουστο- να αλλάξει τη σύνθεση της επιτροπής κινηματογράφου, όπως άλλωστε ανεξαιρέτως τη σύνθεση όλων των Επιτροπών. Η ΕΡΤ είναι μία σοβαρή δημόσια εταιρία και η νέα Διοίκησή της έχει σκοπό να την κάνει μία υποδειγματική δημόσια εταιρία, που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η συνέχεια της νόμιμης λειτουργίας της. Το έργο της προηγούμενης Επιτροπής θα αξιοποιηθεί», κατέληξε, γνωστοποιώντας  ότι την επόμενη εβδομάδα θα συγκαλέσει ο ίδιος την νέα επιτροπή κινηματογράφου.
Στην έντονη συζήτηση που ακολούθησε μετείχαν εκτός από τον βασικό ομιλητή ? διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Α.Ε- και το  μέλος της Επιτροπής που επιλέγει για φέτος τα βραβεία της ΕΡΤ για δύο ταινίες Ελλήνων δημιουργών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου  Θεσσαλονίκης και μέλος της Επιτροπής Προγράμματος της ΕΡΤ Γιώργος Βαρελάς, κινηματογραφικοί παραγωγοί και σκηνοθέτες , η πρόεδρος της Ένωσης σκηνοθετών και παραγωγών ελληνικού κινηματογράφου κ.Έλλη Ψύκου που μετέχει με ταινία της στο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού φεστιβάλ.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης -διευθυντής φωτογραφίας κ.Γιώργος Αρβανίτης  λαμβάνοντας σαφώς το μέρος των κινηματογραφιστών διαφώνησε με την απόφαση της ΕΡΤ Α.Ε , αμφισβητώντας ουσιαστικά τα προσόντα και την καλλιτεχνική εμπειρία των μελών της νέας επιτροπής .»Δεν είναι δυνατό , είπε χαρακτηριστικά, ένας...σκηνοθέτης της ΕΡΤ για την αναμετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων να ορίζεται λ.χ, ως κριτής της καλλιτεχνικής αρτιότητας μιας ταινίας του...Θόδωρου Αγγελόπουλου και να αποφασίζει αν αυτή η ταινία θα χρηματοδοτηθεί ή όχι από την ΕΡΤ.». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.