Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Γιατί δεν προχωράει ο τουρισμός στο δήμο Θερμαϊκού

του Νίκου Γ. Μπαλάφα
Τρία σχεδόν χρόνια πέρασαν από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον τρόπο με τον οποίο αναρριχήθηκε στην εξουσία η σημερινή δημοτική Αρχή. Με ψέματα και με αστήριχτες κατηγορίες! 

Και αν δει κανείς τα προεκλογικά της προγράμματα, θα αντικρίσει μόνο λόγια, λόγια, λόγια! Για τουριστική ανάπτυξη… για κοινωνική πολιτική… για πολιτισμό και αθλητισμό… για το περιβάλλον… για την καθαριότητα… για τις υποδομές… για ειδικά προγράμματα! Λόγια παχιά! Δράση καμία! Ένα απόλυτο μηδέν!!!
Τι κρίμα, όμως! Αυτός ο όμορφος από τη φύση τόπος, γιατί να διοικείται με ψέματα και ραθυμία; Γιατί να υπάρχει τέτοιο έλλειμμα σε ιδέες; Γιατί τόσα λάθη και παραλείψεις;
Έχουμε όμορφες παραλίες μήκους 40 και πλέον χιλιομέτρων, με περίσσιο φυσικό κάλλος σε Περαία, Μπαχτσέ Τσιφλίκι, Αγία Τριάδα, Μηχανιώνα, Αγγελοχώρι και Επανομή! Μοναδικά τοπία σε Κερασιά και Μεσημέρι! Που όλος αυτός ο τόπος –ο Δήμος μας- μπορεί και πρέπει να γίνει πόλος έλξης τουριστών και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.
Η ευρύτερη περιοχή μας, διατηρεί μια οικολογική και κλιματολογική ισορροπία, αρκετά ελκυστική για τον οποιοδήποτε επισκέπτη, που προσφέρει και συνδυάζει, εκτός από το γνωστό παραδοσιακό ελληνικό τουριστικό προϊόν (ήλιος, θάλασσα, καλοκαίρι), μια πληθώρα επιπλέον εναλλακτικών τουριστικών επιλογών (αστικό, πολιτιστικό, αθλητικό, θρησκευτικό, γαστρονομικό κ.ά.).
Η αγορά του Δήμου μας περιλαμβάνει πλήθος καταστημάτων κάθε μορφής. Ακόμη, σε όλο το πλάτος και μήκος του Δήμου μας υπάρχουν πολύ καλές ταβέρνες, ψησταριές, ουζερί, καφετέριες και εξαιρετικής ποιότητας ζαχαροπλαστεία. Και φυσικά τα τσιπουράδικα, με το παραδοσιακό τσίπουρο του τόπου μας και το υπέροχο ντόπιο κρασί, για μια άλλη μορφή μεσημεριανής ή νυχτερινής γευσιγνωσίας και διασκέδασης!

ΤΙ πρέπει να γίνει
Για τον συμβατικό τουρισμό: Τακτικός καθαρισμός παραλιών, δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης των λουόμενων, διάνοιξη των ΚΑΥΥ και της πλαζ Αγίας Τριάδας. Για την πλάζ Αγίας Τριάδος κατετέθη συγκεκριμένη πρόταση από τον Γιάννη Μαυρομάτη στο δημοτικό συμβούλιο για να διανοιχθεί άμεσα και με την βούλα του νόμου!
Για τον θρησκευτικό τουρισμό: Ανάδειξη της ιστορικής σημασίας των εκκλησιών της περιοχής μας. Τα λιμάνια της περιοχής μας να γίνουν μαρίνες και αλιευτικά καταφύγια, ενώ ορισμένα μπορούν να αποτελέσουν Πύλη του Αγίου Όρους για προσέλκυση τουριστών.
Για τον πολιτιστικό τουρισμό: Δημιουργία ανοικτών θεάτρων και λαογραφικών μουσείων για την ανάδειξη και προώθηση της ιστορίας, των ηθών και των εθίμων.
Για τον αθλητικό τουρισμό: Ανάπτυξη του ιπποτουρισμού στην Επανομή. Δημιουργία Ναυταθλητικού Κέντρου. Κατασκευή υποδομών για προώθηση της άθλησης σε επιλεγμένες θέσεις της περιοχής.
Για τον τουρισμό αναψυχής: Ανάδειξη του παραλιακού μετώπου και των καταστημάτων εστίασης, ανάδειξη περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για περίπατο, αξιοποίηση του ‘’Ναυαγίου’’ Επανομής.
Για τον τουρισμό περιβαλλοντικής αγωγής και οικολογίας: Δημιουργία Κέντρου περιβαλλοντικής φροντίδας και εκπαίδευσης. Ανάδειξη και προστασία των υγροβιοτόπων Αγγελοχωρίου και Επανομής.

Επεξεργασία προγραμματικών στόχων
Η δημοτική μας παράταξη «ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ», με επικεφαλής τον πρώην Δήμαρχο Μηχανιώνας Γιάννη Μαυρομάτη, μελετά και επεξεργάζεται ένα απόλυτα εφικτό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης, με κορμό τις προτάσεις μας που κατά καιρούς διατυπώθηκαν, κατατάσσοντας την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, ως μία από τις πρώτες προτεραιότητες δράσης. Πέρα, λοιπόν, από θέματα της καθημερινότητας, που σήμερα λιμνάζουν, απογοητεύουν και δυσκολεύουν τους συνδημότες μας και τους επισκέπτες του τόπου μας, τα οποία θα αντιμετωπίσουμε με τη δέουσα προσοχή και επιμέλεια, με περιστολή της σπατάλης και της αλόγιστης οικονομικής διαχείρισης, η χρηματοδότηση των αναφερόμενων παραπάνω επενδύσεων, με τη δημιουργία Γραφείου
Τουριστικής Προβολής και Τμήματος Τουρισμού, με εξειδικευμένους ανθρώπους –όπως συμβαίνει σε Δήμους με αναπτυξιακές βλέψεις και προοπτικές-, είτε με ευρωπαϊκά προγράμματα.

Θα πρέπει, επιτέλους, ο τόπος μας να ξεφύγει από την αδράνεια και τη μετριότητα. Έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πάει μπροστά! Και θα πάει! Με επιμονή, με πείσμα, με θάρρος και δυναμισμό. Για να βρει και το σλόγκαν του Δήμου μας «Ένας όμορφος τόπος για να ζει κανείς», το πραγματικό του νόημα!

3 σχόλια:

  1. Γιατί δεν προχωράει ο τουρισμός στο δήμο Θερμαϊκού

    ΓΙΑΤΙ? remember? ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://thermaikoseleni.blogspot.gr/2010/11/blog-post.html

    ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
    Από την συνένωση των δήμων Επανομής, Μηχανιώνας και Θερμαϊκού προκύπτει μια νέα ενότητα που πιστεύω πως είναι προνομιούχα. Είναι πολύ σημαντικό μέσα στα διοικητικά σου όρια να έχεις τόσο αγροτικές εκτάσεις όσο και αστικές. Να διακινούνται τα εμπορεύματα της μεγαλύτερης ιχθυόσκαλας της περιοχής και να υπάρχουν άφθονες εκτάσεις για ψυχαγωγία και αθλητισμό. Να μπορείς να καλύψεις τους δημότες σου με τα είδη πρώτης ανάγκης χωρίς να εξαρτάσαι από μακρινές μεταφορές για νερό και τροφή.
    Στο χέρι μας είναι να εκμεταλλευτούμε το προνόμιό μας. Να αναπτύξουμε σωστά την αγροτική περιοχή για να μας παρέχει τρόφιμα αρίστης ποιότητας και θέσεις εργασίας τόσο στον πρωτογενή όσο και στον μεταποιητικό τομέα. Να εκμεταλλευτούμε την παραγωγή της ιχθυόσκαλας και να την εντάξουμε στον μεταποιητικό τομέα αντί να αφήνουμε αυτό το κερδοφόρο τμήμα εξ' ολοκλήρου σε άλλους. Να εκμεταλλευτούμε τις εκτάσεις μας αναπτύσσοντας στο έπακρο τις αθλητικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες δημιουργώντας έτσι όχι μόνο το υπόβαθρο για τον αθλητικό τουρισμό με όλα τα οικονομικά του οφέλη αλλά στηρίζοντας παράλληλα και την νεολαία της ευρύτερης περιοχής.
    Μπορούμε να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε παράδεισο -διαθέτει τα προαπαιτούμενα. Θέλει όμως πολλή δουλειά χωρίς λεπτό καθυστέρησης.Όσοι είναι πρόθυμοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή.

    ... από τον Νοέμβριο του 2010 ακόμα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. που είναι η υλοποίησή τους;;

    Κυριακή, 3 Ιουλίου 2011
    ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ
    Με χαρά αναμένουμε να ξαναδούμε τα καραβάκια να δένουν στις σκάλες μας και να μας εξυπηρετούν στις μετακινήσεις μας από και προς τους προορισμούς μας στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
    Προτείνω λοιπόν, για να είναι πραγματικά πρωτοπόρα αυτή η αναδρομή, τα καραβάκια να είναι ηλεκτροκίνητα ούτως ώστε τα λειτουργικά τους έξοδα να είναι μηδαμινά και σε απόρροια αυτού και το εισιτήριό τους φθηνό. Άλλο ένα θετικό αποτέλεσμα της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας (από ανανεώσιμες πηγές - ήλιος/άνεμος - εξυπακούεται ) είναι πως δεν μολύνεται ούτε ο ατμοσφαιρικός αέρας ούτε και το νερό της θάλασσας (κηλίδες πετρελαίου...)


    Ίσως να μπορούν οι εφευρετικοί μας φοιτητές να σκαρφιστούν κάτι σε συνεργασία με τους δήμους Θεσσαλονίκης και Θερμαϊκού;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.