Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Το ολοκαύτωμα της Μαραθούσας Χαλκιδικής

Ένα από τα ελάχιστα γνωστά εγκλήματα που διέπραξαν στη χώρα μας οι Ναζί και οι ελληνόφωνοι συνεργάτες τους, κατά τη μαύρη περίοδο της γερμανικής Κατοχής, ήταν το ολοκαύτωμα που διέπραξαν το καλοκαίρι του 1944 κατά των φιλήσυχων κατοίκων της Μαραθούσας, ενός από τα υπέροχα Ζερβοχώρια της Χαλκιδικής.

Τα Ζερβοχώρια, είναι μια ομάδα οκτώ χωριών, που βρίσκονται στο βορειοκεντρικό μέρος της Χαλκιδικής, στις όμορφες και καταπράσινες βόρειες πλαγιές του Χολομώντα, 20 χιλιόμετρα περίπου βόρεια του Πολυγύρου και 55 χμ. περίπου ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Αποτελούνται από τα Δουμπιά, Σανά, Γεροπλάτανο, Ριζά, Παλαιόχωρα, Μαραθούσα, Κρήμνη και Πλατανοχώρι. Είναι μικρά χωριά με πληθυσμό από 150 έως 900 κατοίκους, χτισμένα σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους έτσι που η απόσταση των πιο μακρινών καλύπτεται περίπου σε 15-20 λεπτά.
Χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς των Ζερβοχωρίων είναι το ξινό νερό των Δουμπιών, ο υπεραιωνόβιος πλάτανος του Γεροπλατάνου ( άνω των 800 ετών), αλλά και το μνημείο υπέρ των πεσόντων στο ολοκαύτωμα της Μαραθούσας από τους Γερμανούς τον Ιούνιο του 1944.
Ο αιμοδιψής Φριτς Σούμπερτ

Συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση
Η Μαραθούσα κατά τη γερμανική Κατοχή, ήταν ένα από τα πρώτα χωριά που έλαβαν μέρος στην Εθνική Aντίσταση, κάτι που το πλήρωσαν ακριβά οι κάτοικοί της, καθώς στις 18 και 19 Ιουνίου 1944, η συμμορία του αιμοδιψή Γερμανού Επιλοχία Φριτς Σούμπερτ, που αποτελούνταν κατά βάση από διεστραμμένους “Έλληνες” ταγματασφαλίτες, τους περιβόητους “Σουμπερίτες”, συνεπικουρούμενη από ένα τάγμα βουλγαρικού ιππικού, κύκλωσαν το χωριό και άλλους από τους κατοίκους τους έκαψαν ζωντανούς, άλλους τους εκτέλεσαν, ενώ πυρπόλησαν καταστρέφοντας τη Μαραθούσα.

Για το χρονικό του ολοκαυτώματος του ηρωϊκού χωριού της Χαλκιδικής, δημοσιεύθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον χρονικό στο site των κατοίκων της Μαραθούσας, www.marathousa1.webnode.gr, που το παραθέτουμε αυτούσιο:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.