Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Στη δικαιοσύνη καταφεύγουν 8 δήμοι για μειωμένους πόρους

Μεταξύ αυτών και ο δήμος Θερμαϊκού που χάνει το 2013 ενάμιση εκατ. ευρώ
Στη δικαιοσύνη, καταφεύγουν οκτώ δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, διεκδικώντας την αναδρομική καταβολή των εσόδων που χάνουν από την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2011. H καθυστέρηση αυτή, όπως κατήγγειλαν, ευνοεί τους μεγάλους δήμους (Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.α.) και πλήττει τους "μικρούς" οι οποίοι την περασμένη δεκαετία σημείωσαν πληθυσμιακό άλμα.  
Πρόκειται για τους δήμους Κορδελιού – Ευόσμου, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θέρμης, Θερμαϊκού, Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά, Δέλτα και Προποντίδας. Οπως εξήγησαν σε συνέντευξη Τύπου, αν και τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής θα έπρεπε να έχουν δημοσιοποιηθεί έως τα τέλη Μαΐου 2012, κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να έχουν απώλεια εσόδων από 150.000 έως 200.000 ευρώ κάθε μήνα.

«Απόφασή μας είναι να προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα και να διεκδικήσουμε αναδρομικά τα χρήματα καθώς υπάρχουν δήμοι που δικαιούνται διπλάσια χρηματοδότηση και όμως συνεχίζουν να λαμβάνουν τα χρήματα του 2001», τόνισε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Σίμος Δανιηλίδης. Το δήμο Θερμαϊκού στην κοινή συνέντευξη τύπου των οκτώ δήμων, εκπροσώπησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κωστής Κούτουκας.
Ο δήμαρχος Θέρμης κ. Θόδωρος Παπαδόπουλος, υποστήριξε πως έχουν γίνει κινήσεις ώστε να συντονιστούν οι δράσεις και με άλλους δήμους όπου αυξήθηκε ο πληθυσμός.
«Οι οχτώ δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας αποφασίσαμε πέρα από την προσφυγή στα δικαστήρια να αποστείλουμε εξώδικό στα εμπλεκόμενα υπουργεία και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, ώστε να αναδείξουμε τις ευθύνες τους και να τηρηθεί η ισχύουσα νομοθεσία και το Σύνταγμα. Θα συντονίσουμε τις κινήσεις μας και με τους δήμους όλης της Ελλάδας που έχουν το ίδιο πρόβλημα», είπε.
Σύμφωνα με σαφή διάταξη του Συντάγματος, οι θεσμοθετημένοι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ) κατανέμονται στους δήμους ανάλογα με τον πληθυσμό τους, όπως αυτός προκύπτει από την τελευταία απογραφή του πληθυσμού. Ρητά στο Σύνταγμα αναφέρεται, επίσης, ότι τα στοιχεία της απογραφής θεωρούνται δημοσιευμένα έναν χρόνο μετά τη διεξαγωγή της.
Αυτό σημαίνει ότι από τον Μάιο του 2012 η κατανομή θα έπρεπε να γίνει στη βάση των δεδομένων της απογραφής του 2011 και όχι αυτής του 2001, που είναι ανεπίκαιρη και πλέον άκυρη. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πολλοί δήμοι της χώρας να έχουν στερηθεί μεγάλα ποσά από τους θεσμοθετημένους πόρους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.