Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Ενίσχυση 2.000 επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας


Την ενίσχυση 2.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης, τουρισμού και υπηρεσιών, με δημόσια δαπάνη 90 εκατ. ευρώ, προβλέπει ένα νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία.

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος -το οποίο στοχεύει στην υλοποίηση επενδύσεων προσανατολισμένων στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής- εκτιμάται ότι θα εγκριθούν οι φάκελοι περίπου 2.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας -νέων, υφιστάμενων ή υπό σύσταση.
Η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στα 456 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90 εκατ. θα κατευθυνθούν στην Κεντρική Μακεδονία, όπως γνωστοποίησε ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ- ΑΝΕΜ), Σπύρος Σκοτίδας, μιλώντας σε εκδήλωση, που διοργάνωσε απόψε, στη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία "Σαμαράς και συνεργάτες" ΑΕ, σε συνεργασία με οκτώ ελληνικά και διμερή επιμελητήρια και φορείς.
Κατά τον ίδιο, οι προτάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο των κατά τόπους Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, υποβάλλονται ηλεκτρονικά, αυστηρά από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 25 Απριλίου, στη διεύθυνση www.ependyseis.gr .
Ευελιξία στην κατανομή των χρηματοδοτήσεων Αναλυτικότερα, από τα κονδύλια που αφορούν τη μεταποίηση, οι υφιστάμενες επιχειρήσεις της Κεντρική Μακεδονίας έχουν λαμβάνειν 28,9 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) για τη μεταποίηση, 18,9 εκατ. για τον τουρισμό και 15,1 εκατ. για το χονδρικό εμπόριο και τις υπηρεσίες. Οι νέες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις της περιοχής θα λάβουν συνολικά 27 εκατ. ευρώ για όλους τους κλάδους.
"Η κατανομή αυτή, βέβαια, είναι μόνο η αρχική. Αν στην πορεία προκύψουν υπόλοιπα, π.χ., στη μεταποίηση, ενώ ο τουρισμός δεν έχει καλυφθεί, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μη μεταφερθούν κονδύλια", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκοτίδας.
Προς ειδική δράση για το λιανεμπόριο και την εστίαση; Αφού ξεκαθάρισε ότι το σκέλος των χρηματοδοτήσεων, που αφορά το εμπόριο, έχει να κάνει αποκλειστικά με το χονδρεμπόριο, ο κ. Σκοτίδας διευκρίνισε ότι "κατά δήλωση του υπουργού, για το λιανικό εμπόριο θα έχουμε ειδική δράση, στην οποία πιθανώς θα περιλαμβάνεται και η εστίαση". Στο κομμάτι που αφορά τις υπηρεσίες, προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί ευρεία γκάμα επαγγελματιών, από μηχανικούς αυτοκινήτων και φωτογράφους μέχρι καθαριστές και σκηνοθέτες.
Το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέρχεται, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στο 40% για μεσαίες επιχειρήσεις (50-250 ατόμων) και 50% για τις μικρές και πολύ μικρές (0-50 άτομα). Ειδικά για τις νέες και υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, προβλέπεται και ενίσχυση λειτουργικών δαπανών ύψους 25%. Δαπάνες σχετικές με ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμες.
Περιγράφοντας τα πλεονεκτήματα του προγράμματος, ο κ. Σκοτίδας ανέφερε μεταξύ άλλων: το υψηλό διαθέσιμο δημόσιας δαπάνης, τα υψηλά ποσοστά επιχορήγησης (40%-50%), την καταβολή προκαταβολής μέχρι και στο 100% της αναλογούσας δημόσιας δαπάνης, έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής, τη μη υποχρέωση τεκμηρίωσης -με αποδεικτικά στοιχεία- της δυνατότητας κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής και τη δυνατότητα επιλεξιμότητας προκαταβολών σε προμηθευτές σε ποσοστό έως και 50% του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου (ως δαπάνες προς πιστοποίηση και χρηματοδότηση).
“Το πιο φιλικό πρόγραμμα που προκηρύχθηκε ποτέ” Ως το πιο "φιλικό' πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, που έχει προκηρυχθεί μέχρι σήμερα, χαρακτήρισε το όλο εγχείρημα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ, Δημήτρης Σαμαράς. Όπως πρόσθεσε, σε μια περίοδο που η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί μείζον πρόβλημα, το εν λόγω πρόγραμμα ίσως αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, δεδομένου ιδίως ότι η επόμενη περίοδος, 2014-2020, "θα έχει λιγότερα χρήματα για τη χώρα μας και θα χρηματοδοτήσει κυρίως δράσεις με άλλο προσανατολισμό, όπως η κατάρτιση". Το τρέχον πρόγραμμα, πρόσθεσε, αφενός έχει εξασφαλισμένη δημόσια χρηματοδότηση και, αφετέρου, υπάρχει πίεση για την ταχεία εκταμίευση των κονδυλίων του προς τις ΜΜΕ, ώστε να υπάρξει ταχεία απορρόφηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.