Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Ποιοί κινδυνεύουν με κατασχέσεις για χρέη στο Δημόσιο


«Λυπητερές» σε 2,5 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου αποστέλλει μέχρι τις 10 Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών με ξεκάθαρο μήνυμα: Εξοφλείστε ή ρυθμίστε τα χρέη σας γιατί σε διαφορετική περίπτωση ξεκινούν διαδικασίες κατάσχεσης!

Οι κατασχέσεις αφορούν σε μισθούς , συντάξεις , καταθέσεις , απαιτήσεις εις χείρας τρίτων όπως για παράδειγμα ενοίκια και λοιπά περιουσιακά στοιχεία.
Μάλιστα πέρα από τις επιστολές η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών “επιστρατεύει” το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αλλά και τηλεφωνικές οχλήσεις προς τους οφειλέτες,
Αναλυτικές οδηγίες έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Εσόδων κατά την διάρκεια σύσκεψης με τους επικεφαλής των μεγαλυτέρων ΔΟΥ της χώρας με στόχο να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα που έχουν πάρει την κατιούσα.
Επιπλέον τόνισε στους εφόρους ότι θα ελέγχονται και οι ίδιοι κάθε τρίμηνο για την πορεία των εσόδων αλλά και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ειδικότερα σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τις 10 του επόμενου μήνα θα έχουν ταχυδρομηθεί από την ΓΓΠΣ ειδοποιητήρια σε τουλάχιστον 2,5 εκατ. οφειλέτες του δημοσίου οι περισσότεροι από τους οποίους (περίπου 2,3 εκατ. φορολογούμενοι) χρωστούν στην Εφορία ποσά μέχρι 3.000 ευρώ.
Με τα ειδοποιητήρια αυτά θα ζητείται από τους οφειλέτες σε “ευγενικό” ύφος να προσέλθουν εντός 20 ημερών στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για τη διευθέτηση των οφειλών τους είτε με την εφάπαξ εξόφλησή τους είτε με την υπαγωγή τους σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής σε μηνιαίες δόσεις.
Στην πρώτη αυτή ειδοποίηση θα αναγράφεται το οφειλόμενο ποσό, καθώς και ένας 30ψήφιος, μοναδικός για κάθε φορολογούμενο κωδικός, με τον οποίο θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα χρέη του μέσω τράπεζας.
Στη συνέχεια και σε όσους οφειλέτες δεν ανταποκριθούν στο ...κάλεσμα του υπουργείου Οικονομικών , θα σταλεί μία δεύτερη ειδοποίηση, που θα έχει πιο αυστηρό ύφος. Σε αυτήν θα αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης δηλαδή κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.
Σε περίπτωση που και πάλι δεν υπάρξει ανταπόκριση τότε οι εφορίες θα προχωρούν άμεσα στις κατασχέσεις.
Στο υπουργείο θεωρούν ότι οι μικροοφειλέτες θα ανταποκριθούν και σημειώνουν πως στην πλειοψηφία τους πρόκειται για “φρέσκα” χρέη τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα εντός του 2013 (συνολικά φθάνουν τα 13,2 δις ευρώ).
Αξίζει να σημειωθεί πως οι μικροοφειλέτες (χρωστούν κάτω από 3.000 ευρώ ο καθένας) έχουν στο σύνολο τους χρέη της τάξης του 1,1 δις ευρώ περίπου .
Αξίζει να σημειωθεί πως χθες κυκλοφόρησαν σενάρια πως μετά από εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων εξετάζεται το ενδεχόμενο να χαμηλώσει από τα 1.000 ευρώ στα 600 ευρώ, το όριο πάνω από το οποίο ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων επιτρέπει στην Εφορία να βάζει χέρι σε μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα
Το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου κατασχέσεων διαψεύστηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του οποίου τονίζεται πως πρόκειται για “σενάριο φαντασίας”.
Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.