Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Οδηγούν στο γκρεμό τα ασφαλιστικά ταμεία τράπεζες και οργανισμοί


Ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία -και στο ΙΚΑ- που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ έχουν προκαλέσει οι μέχρι σήμερα εθελούσιες έξοδοι σε τράπεζες, υπηρεσίες και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΟΤΕ, Ολυμπιακή, ΕΡΤ κ.ά.).

Οι ζημιές αυτές θα είναι πολλαπλάσιες, όπως επισημαίνουν στην «Ε» στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, αν ακολουθηθεί και στο θέμα των νέων αποχωρήσεων που ετοιμάζουν οι τράπεζες (15.000) η διενέργεια οικονομικών και όχι αναλογιστικών μελετών, που προκαλούν νέα ελλείμματα σε βάθος χρόνου. Και αυτό γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη:
1. Το 3-4% χάνεται με την οικονομική μελέτη, η οποία δεν περιλαμβάνει την αναλογιστική εξέλιξη.
2. Δεν θα αποχωρούσε μεγάλη μερίδα εργαζομένων, αν δεν είχαν 35 χρόνια ασφάλισης.
Χαρακτηριστικό των ρυθμίσεων είναι ότι η τελευταία εθελούσια έξοδος 1.500 ατόμων από τον ΟΤΕ δεν είχε καμία επίπτωση στο ΙΚΑ, αλλά και στο επικουρικό, καθώς οι αποχωρήσαντες βρισκόνταν κοντά (κατά 5 έτη) στη σύνταξη και ο Οργανισμός εξακολουθεί να καταβάλλει τις εισφορές στο ΙΚΑ, τις οποίες το ίδρυμα θα αποδώσει εφόσον φτάσει η συνταξιοδότηση του καθενός.
Τελείως αντίθετη πρακτική ακολουθήθηκε στον ΟΤΕ το 2010, με τη ρύθμιση για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας 750 εργαζομένων.
Το υπουργείο Εργασίας είχε ζητήσει για το ΙΚΑ 100 εκατ. ευρώ επιπλέον, από τα 320 εκατ. ευρώ που απέδωσε ο ΟΤΕ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 για την εθελούσια έξοδο των 5.000 εργαζομένων του.
Στο μεταξύ, κενό γράμμα έχει μείνει η επιτροπή που είχε συσταθεί προκειμένου να περάσει από «κόσκινο» το κόστος ένταξης στο ΙΚΑ του Ταμείου Συνεταιριστικών Οργανώσεων, καθώς και τις εθελούσιες εξόδους τόσο από την Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τον ΟΛΠ, τη ΔΕΗ, αλλά και τις τράπεζες (Εθνική, Alpha, Εμπορική), προκειμένου να διαπιστώσει τα αναλογιστικά ελλείμματα με τα οποία επιβαρύνουν το ΙΚΑ, αλλά και τα ποσά που εισέρρευσαν στο Ιδρυμα.
Μόνο το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 2.800 εργαζομένων από την Ολυμπιακή Αεροπορία σε ηλικία 48 ετών κατά μέσο όρο (δηλαδή δεκαεπτά χρόνια νωρίτερα από το όριο συνταξιοδότησης των νέων ασφαλισμένων) δημιούργησε στο ΙΚΑ «μαύρη τρύπα» 900 εκατ. ευρώ.
Συνολικά τα «κρυφά», για τις τράπεζες, αλλά και τα «φανερά» προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης έχουν οδηγήσει στην πύλη της εξόδου 15.000 εργαζόμενους.
Οι τράπεζες
Οι τράπεζες αρχικά για να μειώσουν λειτουργικές δαπάνες και σήμερα προκειμένου να μην απολύσουν εργαζόμενους μετά τις συγχωνεύσεις «τρέχουν» ανάλογα προγράμματα, είτε φανερά είτε κρυφά, σε ατομικές συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» με τους υπαλλήλους τους.
Υπολογίζεται δε ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχουν δοθεί «ανεπίσημα» οικονομικά κίνητρα σε 5.500 τραπεζοϋπαλλήλους για να βγουν πρόωρα στη σύνταξη, χωρίς να έχουν αποζημιωθεί τα Ταμεία από αυτές τις συμφωνίες που γίνονται «κάτω από το τραπέζι».
Η εθελούσια συνταξιοδότηση 1.500 υπαλλήλων από την Εμπορική Τράπεζα, που συνοδεύτηκε με το κλείσιμο και τη συγχώνευση 57 καταστημάτων της, εκτιμάται ότι κόστισε στο ΙΚΑ και το ΕΤΑΤ πάνω από 500 εκατ. ευρώ, ενώ οδήγησε μοιραία σε κατάρρευση το Ταμείο Πρόνοιας της τράπεζας.
Ελλειμμα στο ΙΚΑ που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ μετέφερε και η ένταξη του Ταμείου της Alpha Bank.
Σύμφωνα πάντως με υπολογισμούς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), το αναλογιστικό έλλειμμα που θα προκύψει σε βάθος χρόνου 30 ετών για το ΙΚΑ από προγράμματα εθελούσιας εξόδου σε ΔΕΚΟ και τράπεζες για τα οποία δεν καλύπτονται πλήρως οι εισφορές θα ανέλθει στα 30 δισ. ευρώ.
 πηγή: εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.